Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Régi gyümölcsfajták kutatói

A soproni Castanea Környezetvédelmi Egyesület két évvel ezelőtt kezdte el a régi magyar gyümölcsfajták felkutatását és megmentését. A munka az idén folytatódik, sőt, létrehozták már a fajtagyűjteményt is.
A harmincas évek végéig működött Sopronban egy csemete kert, ahol a régi magyar gyümölcsfajtákat szaporították. Innen származott számos, a Lövérekben telepített gyümölcsös alapanyaga. Néhány kertben fenn is maradtak ezek a példányok, amelyek gyűjtése kipusztulásuk veszélye miatt vált időszerűvé.

A környezetvédők eddig több száz régi fajtát térképeztek fel. Egyelőre magánkertekben oltványok is készültek az egyre gyarapodó gyűjtemény számára. Végigkutatják a várost – Augusztusban egy ismert növénynemesítő szakember se gítségével ismét végigkutatjuk a várost és környékét – mondja Hárs Olivér, a Castanea Környe zetvédelmi Egyesület társelnöke. – Minden ritka egyedből oltvány készítésére alkalmas hajtás darabot is elviszünk.

Már létezik egy magánkert, Schekulin Miklósé, ahol a régi magyar gyümölcsfák gyűjteményét kialakítottuk. Schekulin Miklós a Lippai János Mezőgazdasági Szakközépiskola tanára volt, és részben az ő nevéhez fűződik az intézmény gyümölcsösének kialakítása. Az itt található fák egy része a kertészeti egyetem Kamara-erdei kísérleti telepéről származnak, ahol a tanár úr valamikor dolgozott.

Körték és almák

– A mezőgazdasági szakkö zépiskolában és az én kertem ben találhatók jelenleg a legré gibb magyar gyümölcsfajták – mondja Schekulin Miklós.

– Az egyéves magoncokra oltottam a környezetvédők által begyűjtött anyagot. Tizenöt–tizennyolc fajta körte- és nyolc–tíz fajta almafát nevelek. Akad köztük Hardy vajkörte, Favrenné asszony körtéje, búzás körte, ezek manapság szinte már ismeretlennek számítanak. Az almák is a múlt század elejéről származó nemesítések, mint amilyen a Parker Pepin, a London Pepin vagy a Kanadai Renett.

Olyan gyümölcsfák ezek, melyek nem igényelnek különösebb permetezést, növényvédelmet, szemben a mai fajtákkal. Érdemes folytatni a gyűjtő- és szaporító munkát, ami majd alapját képezheti egy nagy városi minta kertnek.

Olvasóink írták

 • 1. Kiss Tamás 2008. február 26. 10:19
  „Tisztelt Egyesület, tisztelt Schekulin Miklós úr!
  Sok sikert kívánok gyűjtő és fajtamentő munkájukhoz!
  Érdekelne, hogy melyek azok az összegyűjtött régi gyümölcsfa fajták, esetleg vásárolható-e belőlük Önöktől?
  Megyegyszer gratulálok:
  Kiss Tamás Székesfehérvárról”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strandszemle Sopronban

A strandbalesetek számának növekedése miatt az ORFK bűnügyi főigazgatójának kezdeményezésére… Tovább olvasom