Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott Andrássy Péter

Sopron - Andrássy Péter, a Líceum nyugdíjas biológiatanára Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott. Az elismerést a középiskolai reáloktatás azon pedagógusai kapják, akik kiemelkedő munkásságukkal jelentősen hozzájárultak a hazai természettudományos képzés színvonalának emeléséhez.

Andrássy Péter szigorú, de következetes pedagógus, akitől tart a diák, ha felel, de tiszta, jó szívvel emlékezik rá még évtizedek múlva is. Nemcsak tanár, biológus is, tudós ember, tankönyvszerző, örök túrázó, kíváncsi felfedező, hagyománytisztelő és hívő katolikus, a nagy elődök hagyatékának ápolója – és biztos kimaradt még jó pár számára fontos feladat.

Nyírbátorban született 76 évvel ezelőtt, de Bicskén élte gyermekkorát. Hamar kiderült kivételesen éles esze, ezért szülei a híres tatai piarista gimnáziumba íratták be. A történelem közbeszólt, az érettségit már állami iskolában, a budapesti Fáyban tette le. Orvosnak készült – nem hagyták. Osztályidegen származása miatt nem vették fel az orvosira, de azért engedték, hadd tanuljon. Így lett biológia–kémia szakos tanár.

Salgótarjánban a megyei tanácson 1955-ben vehette át a diplomát s első munkaszerződését. A Madách-gimnáziumban fantasztikus kollégák közé került: oroszt tanító volt apácák, ide száműzött premontrei igazgató... De egy év múlva eldördült a 67 áldozatot követelő salgótarjáni sortűz. Andrássy is ott volt. Fegyelmi, száműzetés, aztán Nagybátonyban hagyták, hogy újrakezdje. Még ma is kap leveleket egykori diákjaitól...

Andrássy Péter több száz tanítványával szerettette meg az erdőt, a hegyeket.
Andrássy Péter több száz tanítványával szerettette meg az erdőt, a hegyeket.

A sors aztán visszavezette Salgótarjánba is, majd szakfelügyelő lett. Sokat utazott, közben tanult. „Kiváló diákokkal és kollégákkal ismerkedtem meg a hátsó padokban ülve" – jegyzi meg. 1973-ban a minisztériumba hívták, 1977-ben pedig megpályázott egy soproni állást. Tanított a Berzsenyiben, mellette továbbra is szakfelügyelőként dolgozott.

1993 óta nyugdíjas ugyan, de tavalyig még óraadója volt a Líceumnak. Mindig is megtalálta a tehetséges diákokat, az OKTV-versenyen kívül a biológiához, a környezettudatos életmódhoz és a fenntartható fejlődés programjához kapcsolódó hazai és nemzetközi tehetségfejlesztő versenyeknek régi kezdeményezője és szervezője. Neki köszönhető, hogy a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny országossá, majd nemzetközivé vált, s ő tervezte a Károly-kilátón a kiállításokat, amelyeket a kilenc év alatt több mint 330 ezer fizető látogató tekintett meg.

Életműdíjat kapott a biológiatanár.
Életműdíjat kapott a biológiatanár.

Andrássy Péter munkásságát számos elismerés kísérte. Közel háromszáz publikációjából tizenkét tankönyvet és kézikönyvet hozott létre, melyek több mint százezer példányban jelentek meg. Húsznál is több tankönyvet lektorált a tanár úr, a Természetbúvár című folyóiratnak évtizedek óta szerkesztőbizottsági tagja.

Idén nyolcan

Öt vidéki és három budapesti pedagógus nyerte el ebben az évben a Rátz Tanár Úr Életműdíjat. Az elismeréseket a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében Kroó Norbert, az alapítvány kuratóriumának elnöke, valamint az alapító cégek vezetői, Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója, Bojár Gábor, a Graphisoft elnöke és Éry Gábor, az Ericsson Magyarország vezérigazgatója adták át.


A névadó Sopronban született

A díj névadója, Rátz László (1863–1930) Sopronban született, a Líceumban érettségizett. A Budapesti (Fasori) Evangélikus Gimnázium legendás hírű tanára volt. Nevéhez számos tehetség (pl. Wigner Jenő fizikus, Neumann János matematikus) műszaki és tudományos pályájának indulása fűződik.

Olvasóink írták

 • 5. Biczi_László 2008. november 25. 19:21
  „Csatlakozom az előttem szóló Imre barátomhoz.
  Valószínűleg lennének vitáink, de jó szívvel gondolok Tanár Úrra!
  Gratulálok!”
 • 4. egyvoltlicista 2008. november 25. 09:23
  „Én nem emlékszem olyan jó szívvel a tisztelt Tanár Úrra! A Tanár Úr az fajta "pedagógus" volt akinek se iskola se diákok közelébe nem szabadott volna menni soha de soha. Tudós biológus volt az biztos, de abszolút nem értett sem a diákokhoz sem a biológia megszerettetéséhez. Minden biológia órát gyomorideggel vártunk, és amikot Ő belépett az osztályba akkor kezdődött a rettegés és terror. Előszeretettel csinálta ki és szégyenítette meg a diákot felelés közben a társai előtt. Mindig volt egy-egy olyan "kedves" megjegyzése melyet a diák sokáig nem felejtett el. Felelet után a Tanár Úr az osztálynaplót hanyahul odadobta az első padban ülő diáktársunknak és a feleletért kapott elégtelen osztályzatot nem a Tanár Úr hanem az első padban ülő osztálytársunk volt kénytelen beírni. És még sorolhatnám a megtapasztalt és öreg licistáktól hallott "kedves" történeteket. Hát igen! Hazánkban ilyen "pedagógust" jutalmaznak. Gratulálok Tanár Úr.”
 • 3. Nagy_Imre_Vancouver 2008. november 24. 18:44
  „Gratulalok Tanar ur a dijhoz ! Tanar ur valoban szigoru de igazsagos tanar volt. Erettsegin meg is dicsert hogy a kettesek kozul az enyem volt a legerosebb biologiabol.
  A Magas-Tatra turarol ma is szep emlekeim vannak.”
 • 2. taktam 2008. november 24. 16:59
  „Tisztelettel és barátsággal gratulálok, különösen a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Verseny országossá, majd nemzetközivé válása érdekében végzett érdemi munkádért! Mindazokon túlmenően, amelyeket a laudációd tartalmaz.
  taktam”
 • 1. hozsuzs 2008. november 24. 12:04
  „"Andrássy Péter szigorú, de következetes pedagógus, akitől tart a diák, ha felel, de tiszta, jó szívvel emlékezik rá még évtizedek múlva is." - nem volt kedvenc tárgyam a biológia, nem is fektettem sok energiát a tanulásba...de igen, én is csak jó szívvel emlékszem a Tanár Úrra! Gratulálok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lina néni 101 éves lett

Fertőd - A fertődi Máltai Szeretetotthonban élő Gulyás Lajosnét százegyedik születésnapja alkalmából… Tovább olvasom