Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Rakonczay: Próbálok visszaszokni a szárazföldre

Elértük Antigua szigetén Rakonczay Gábort, aki kenuval szelte át az Atlanti-óceánt, s több mint egy hónapig nem tudtunk róla. A soproni egyetem egykori diákja a tervezett nyolcvan nap helyett hatvan alatt teljesítette az 5200 kilométeres távot, s kikötése után nyilatkozott lapunknak.


– Hatalmas nyugodtságot érzek. Tudom, ha jön egy vihar, már nem bánthat, könnyen találok  biztonságos helyet – kezdte lapunknak Rakonczay Gábor. A  fiatalember éppen hagymás-tojásos rántottája végére ért, amikor magyar idő szerint tegnap este utolértük Antigua kikötőjében.

– Örülök, hogy végre meleg ételt ettem, villával méghozzá, s élveztem, hogy nem mozgott a tányérom. Könnyűnek érzem magam lelkileg, fizikailag is. Próbálok visszaszokni a szárazföldre. A nyílt vízen nagyon ingerszegény környezetben éltem, csak az óceán morajlását hallottam, a csillagokat, a holdat, néha halakat láttam. Most sok az ember körülöttem, a hangok, illatok még szokatlanok – folytatta a sportember.

Rakonczay Gábor lapunknak hétfőn elmondta, miután februárban megszakadt kapcsolata az itthoniakkal, nem volt más lehetősége, mint hogy mentálisan is kibírja az utat.

– Vannak technikák, amiket ilyenkor lehet alkalmazni, csak kérdés, hogy éles helyzetben mennyire működnek. Nem volt betervezve a kapcsolat nélküli lét, de meg kellett oldanom. Sokszor építettem fel magam a hatvan nap alatt, volt, hogy órákba telt, de volt, hogy egy egész hét kellett, mire helyrejöttem – fogalmazott a kenus.

Kérdésünkre, miszerint hogyan sikerült a tervezett nyolcvan nap helyett hatvan alatt teljesíteni az expedíciót, úgy válaszolt, ez több összetevőn múlt. – Egyrészt segített az időjárás is, a legtöbbször jó tempóban lehetett haladni, másrészt a hajó formai kialakítása miatt nagyon gyors volt. Harmadrészt pedig az is hajtott előre, hogy nem tudtam kommunikálni, ezért mindig többet vállaltam a cél elérése érdekében. Az út során nyolc hajóval találkoztam, ebből hat nem érzékelt, kettő pedig megállt a közelemben, de útirányt változtatott, nem fogadták a jelzésemet – mondta el Gábor.

A sportember érdekességként elmesélte, bálnák is voltak a közelében, némelyikkel „hosszan megnézték egymást". –  Már közel jártam a kikötéshez, amikor egy újabb felbukkant a közelemben, öt percig csodálattal néztem az állatot, ahogy kiugrott a vízből, majd attól féltem, hogy összetöri a hajót, mielőtt célt érnék. „Nagyon nem örültem" volna, ha az átéltek után pont egy bálna miatt hiúsul meg az expedíció.

 – Amint partot értem, a kikötő vendéglőinek nyitott teraszán ülők éljeneztek, tapsoltak. Amikor megtudták, honnan érkeztem, mindenkinek leesett az álla. Magyarok is vannak a közelben, sőt, a hírre, hogy itt vagyok, egyre többen gyűlnek össze – mesélte Gábor, aki végezetül hozzátette, sok mindent átértékelt az út alatt, voltak nagyon veszélyes szituációk. A feladat sikeres teljesítésével azonban értelmet nyert minden. – Az is biztos, hogy lesz legközelebb, de egy nagyobb hajóval, amin motor és vitorla is lesz – zárta szavait Rakonczay Gábor.

A kikötés után

- Miután február hatodikán utoljára beszéltünk Gáborral, a kenu újra felborult, s csak tíz centiméteres rész állt ki az óceánból, ugyanis még a szellőzőnyíláson is ömlött a víz. A hajót saját erőből nem tudta visszafordítani, de egy nagyobb hullámnak köszönhetően sikerült ez - kezdte portálunknak a feleség, Rakonczay Viktória.  - Gábor két napon át folyamatosan evezett, azért, hogy irányban tartsa a hajót és a hullámok ne oldalról, hanem hátulról érjék. Ez idő alatt szinte nem is evett.

Viktória hozzátette: Gáborban ekkor tudatosult, hogy meghalhat, s már-már lemondott magáról. Úgy érezte, hogy az otthoniak is így lemondtak róla, időbe telt, mire újra összeszedte magát.

Mint megtudtuk, Gábor most a kenujában alszik, kipiheni a fáradalmakat. A tervek szerint Viktória hétfőn este repülővel londoni átszállással indul el Antigua szigetére. Várhatóan még a héten haza is térnek.

Rakonczay Gábor Vitéz nevű kenujával - melyet Fa Nándor  tervezett és épített - 2011. december 20-án kezdte meg a  teljesítménytúrát, amikor a portugáliai Lagos kikötőjéből kenujával  a Kanári-szigetek felé vette az irányt.

A tervezett 20 nap helyett  16 nap 19 óra 25 perc alatt teljesítette a Lagos és Las Palmas  közötti távot, az utóbbi kikötőjébe január 6-án érkezett. A túra  második szakaszában, az óceánon 5200 kilométert tett meg, és a  tervek szerint április elején kellett volna kikötnie.

Az eredetileg  80 naposra tervezett távot Rakonczay 60 nap alatt tette meg. "Ezzel az idővel évtizedekig vezetni fogja a legjobb időrekordot" -  vélekedett Rakonczay Viktória.

Előzmény:
A tervezett 80 helyett 60 nap alatt átkelt az Atlanti-óceánon Rakonczay Gábor, aki szólóban, kenuval vágott neki az útnak. Utazása 60. napján kötött ki Antiguán - adta hírül a Szólóvitorlázás - Singlehand Sailing Facebook-oldal a sportember feleségére hivatkozva. Az eredmény megerősítése a projekt hivatalos oldalán várható.

Rakonczay Viktória megerősítette a hírt: a kenus kikötött Antiguán, ráadásul bőven a tervezett 80 napon belül, 60 nap alatt teljesítette a távot. - Magyar idő szerint éjfélkor hívott fel Gábor, miután kikötött. Egy vitorláshajóhoz ment oda, és az ő műholdas telefonjukról jelentkezett - mondta el.

Rakonczay Gábor kalandos utazását portálunk folyamatosan nyomon követte. Az útinapló itt érhető el >>


Rakonczay Gábor korábban feleségével már átevezte az Atlanti-óceánt. Most szólóban egy, a világhírű vitorlázó, Fa Nándor által tervezett kenuban vágott neki az útnak - ismertette a hvg.hu.

Olvasóink írták

151 hozzászólás
 • 151. Nanu 2012. április 06. 08:25
  „Elhiszi az ember ha be van bizonyítva, de nem tudja, mivel ? :) EGYÉBKÉNT MIVEL TÖLTÖTTE FEL A LAPTOPOT? FÉNYKÉPEKET MIÉRT NEM KÉSZÍTETT AZ ÚT ALATT? :) NEM VOLT IDEJE MERT NAPI 80 KM-T KELLETT EVEZNIE :) HOGYAN? VOLT EGY SPORTOLÓ A TV-BE AKI ELMONDTA, HOGY Ő 40 KM-NÉL TÖBBET NEM TUDOTT EVEZNI, PEDIG EGÉSZ NAP EVEZETT, KÉPTELENSÉGNEK TARTJA :) MAJD PONT EZ A VERÉB EVEZ 80-AT :)VICC AZ EGÉSZ :)”
 • 150. Bujzi 2012. április 03. 13:13
  „to GeorgeBreen
  Én csak 800 km-t eveztem életemben szkiffben és dublóban. Egy idényig tartott, áprilistól októberig.
  Azután kerékpároztam is 5400 km-t. Februártól novemberig.
  Kicsit lihegtem a végére, és nagyon szomjas voltam.
  A 135. vélemény pontos”
 • 149. Bujzi 2012. április 03. 11:52
  „A Balatont 2011-ben Litkey Farkas 12 óra 23 perc alatt vitorlázta körül. Ez a versenykiírás szerint 140 km-es táv. Az utolsó értékelt befutó Csikor Balázs kb. 44 óra latt.
  Ugyanezt a távot a mi Hősünk 39 óra alatt teszi meg. (egymás után 37-szer).
  Nem vonok le semmilyen következtetést, a moderálhatatlanba!”
 • 148. szabo1936 2012. március 31. 18:20
  „Hat igen aki Soprontol elmegy Berlinig egy ketes letraval az nem fog ilyesmit konyen elhini!”
 • 147. Sopron-Berlin 2012. március 31. 08:20
  „elolvastam mind a 146 kommentárt, érdekes volt.
  a *panem et circensis* ma is kitünöen müködik.

  figyeltem innen berlinböl a hireket, és sok minden nem passzol, legalábbis nekem.
  nem tudom ki irta a forgatókönyvet ehhez az egészhez, oscar dijat nem for érte kapni.

  egy ilyen útra nem indul el senki akinek 2 deka esze van, minden pro és kontra ellenörzése nélkül.
  elázott laptop, 2 hónapig nedves ruhák-ennek bizony faramuci ize van.
  az atlanti óceánon sincs mindig vihar, és szokott a nap sütni-ruhaszáritásra.
  nem vitt vizhatlan anorákot?ha igen, miért nem vette fel?

  GPS nem müködött??? még egy szimpla , mobiltelefont is pillanatok allat be lehet tájolni, és furcsálom, hogy mint alternativa nem vitt egy normális tengeri iránytüt.
  20 nappal rövidebb idö alatt ezt az utat megtenni minden segitség nélkül? valahogy nem akar ez a fejembe bemenni.
  miért nem találkozott az angol evezösökkel?
  hol dobta a motort el???
  ha az én partnerom tünne el az atlanti óceánon, én eget-földet megmozgatnák, hogy megtalálják.

  mindenkinek, akit egy kicsit gondolkodik-sok kérdés marad nyitva, vagy a válaszok ferdék.
  az igazságot valószinüleg csak Gábor, neje és a forgatókönyv iró tudja, ha ök ezzel élni tudnak-jó szórakozást.”
 • 146. Nanu 2012. március 28. 11:32
  „Remélem sikerül visszaszokni és nem fejlődik át kétéltűvé :) még mi jöhet :) ha nem sikerül visszaszokni szerintem kérjen kárpótlást :)”
 • 145. pappe 2012. március 28. 08:43
  „144-hez: Teljesen egyetértek. Ez a kommented akár témazáró is lehetne. Még egyszer utoljára hangsúlyozom: a fizika törvényeit kombinálva az emberi faj véges teljesítőképességével plusz az óceáni körülményekkel, kizárt, hogy ez egy "sima" átevezés lett volna. A Guiness-rekordról is igencsak elhallgattak, pedig az elején úgy lett tálalva az egész. A mai Kisalföldben már úgy nyilatkozott a Gábor, hogy az egészet csak a saját "örömére" csinálta. Meg hogy könyvet írhasson belőle. Érdemes lenne felidézni az indulás előtti nyilatkozatait. Jah egyébként (egy előző hozzászóló is hivatkozott rá) a Fa Nándiék könyvét a Szt. Jupát útjáról megvettem anno és tetszett is. A Rakonczayéra viszont nem leszek kíváncsi...”
 • 144. viperetta335 2012. március 28. 07:23
  „Nagyra értékelem az emberfeletti teljesítményeket,a nagy kalandokat,de ez nem az.Már akkor kezdtem gyanakodni,mikor "eltűnt" és anyu még csak nagyon nem is izgult.Szerintem addig evezett,de rájött,hogy túl nagyot vállalt.Kitalálták az "eltűnést" és vagy a borász húzta partközelbe,vagy más,de megoldották.Lehet,úgy gondolta Viktória is,hogy majd senki nemfog számolni,dehát mégis számolunk.A legutolsó szakaszt nyilván leevezte,kikötött,ünnepelteti kicsit magát,de ez akkor is csalás.Más kérdés,hogy elképzelhető,valóban felborult,de ha minden elázott,a laptop hogy bírta ki?Teljesen biztos vagyok abban,hogy ez a gyerek nem evezte le ennyi idő alatt a távot.”
 • 143. Demalgon 2012. március 28. 06:40
  „Amúgy aki a negatív kommenteket minősíti csak egy vélemény: az emberek jobbik részét nem az irigység vezérli, hanem sokan próbálnak reálisan gondolkodni, és nem elrugaszkodni az élethelyzetektől. Azt én is furcsának találom, hogy a laptop nem ázott át. Nem ismerem az evezési súlyarányokat, meg az ilyeneket, de aki ilyen helyzetben halál nyugodt, az tud valamit, hisz cinkosok közt is néma ....”
 • 142. hb 2012. március 27. 21:24
  „Csak egy-két kérdés a nagyon kamuszagú történethez:
  -az elázott ruha két hónap alatt nem száradt meg??????
  -két napig étlen-szomjan volt? és utána? beszaladt egy kisboltba és bevásárolt??????
  és még sorolhatnám....”
 • 141. Andianyu 2012. március 27. 21:00
  „Hétfő óta a matematika teszi ki a napjaimat.Számolok,elmélkedek,és számolok.
  Az eltűnését követő nap elkezdtem olvasni Fa Nándor könyvét, A Szent Jupát 700 napja címmel.Élveztem,nekem a legizgalmasabb volt a km-k megtétele,és Józsi,aki szinte egy fantom emberként szelte át a földgömböt.Mindíg vártam,hogy mikor lesz szó Józsiról,aki már azzal belopta magát a szívembe,hogy ritkán,vagy nem,vagy kis iróniával,de szerepelt a könyvben.Na,ezek után számoltam,és nem jön össze a matek.135. véleményét kicsit magaménak élem meg,bár én életemben nem eveztem,csak egy könyvet olvastam el,és nem akárki könyvét.”
 • 140. bali00004 2012. március 27. 20:49
  „121. festéktüsszentő 2012.03.27. 13:40

  118. bali00004
  Azért mert a zsebrádiódat bekapcsolod, még nem tudják bemérni, h hol vagy.

  festéktüsszentő!
  szerinted egy GPS helymeghatározó hogyan működik?”
 • 139. GeorgeBreen 2012. március 27. 20:09
  „amugy en drukkoltam neki, de varhatott volna meg egy-ket hetet a hajon ami atvitte...”
 • 138. festéktüsszentő 2012. március 27. 20:08
  „"A nyirkos, hideg, sós vízzel átitatottt ruha rátapadt a bőrére, ezzel kellett együtt élnie a következő majdnem két hónapban."

  tegyük még hozzá a 135.höz”
 • 137. GeorgeBreen 2012. március 27. 20:04
  „Kukac40

  Dehogy akadok:)
  Az csak ront a helyzeten.. Atjutott, de nem evezve az tuti..”
 • 136. Kukac40 2012. március 27. 19:42
  „135. GeorgeBreen Még mielőtt kiakadnál, csak kérdezem tudatlanság miatt. A szél, a hullámzás nem segít sokat? Így vagy úgy csak átjutott, és ez a lényeg.”
 • 135. GeorgeBreen 2012. március 27. 19:08
  „85-90 km /nap? egy 400 kg-os hajoban, ulve evezve? Hat persze....
  A North Equatorial Current, abban a tersegben mozog K-NY iranyban 700m/ora. A mai napon 1000 meteren a C1 vilagrekord 3:40 korul van. Aki nem tudna a C1 a kenu egyes verseny hajo ugy kb 15 kg... tehat 90 km megtetelehez vilagrekord tempoban 6 ora kellene. Aki latta Vajdat vagy Kolonicsot kiesni a hajobol 4 perc evezes utan, mert nem birtak a hajoban maradni a kimerultsegtol, gondolom nem feltetelezi, hogy Mr Rakonczay hobby kenus kepes egy 400 kg-os hajoban orakon at rossz technikaval tobbet haladni mint 1km / 20 perc. Ha feltetelezzuk, hogy 24 orat evezett egy nap megallas nelkul 60 napig, meg akkor is 900-1000 km lenne hatra...
  15 ev aktiv evezessel a hatam mogott, felhaboritonak tartom ezt az arcatlan hazugsagot.... pont...”
 • 134. Kukac40 2012. március 27. 19:01
  „Megcsinálta és ez tiszteletet érdemel. Én már a legrosszabtól tartottam. Szerencsére nem így lett. Szép volt Gábor!!”
 • 133. iparos 2012. március 27. 18:27
  „A müszerek beáztak, de a laptop az tulélte a borulást. Kicsit furcsa az egész! A feleség végig tudta, hogy hol jár a férje. Valamit csinálni kellett, hogy a média felfigyeljen. A szürkeségbe veszett volna a vállalkozás. A vitorlásrol sem beszélt már senki, csak az indulásrol!
  Senki nem vitatja a teljesitményt, de ezért kár volt. Most van hirnév, de a becsületen ugy érzem csorba esett!”
 • 132. mxplanet 2012. március 27. 18:14
  „szanalmas”
151 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fokozott rendőri ellenőrzés a főutakon

A Soproni Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti akciót szervezett a 84-es és 85-ös főutakon. Főként… Tovább olvasom