Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Puskatűzben Limanowában

– Mintha az, amit eddig tanultunk és amiről annyit olvastunk, mind megvalósult volna – mesélték a limanowai csata 100. évfordulóján szervezett ünnepségen részt vett széchenyis diákok.
   
Szitó Mátyás, Berecz Zsuzsanna, Váradi Daniella, Jereb Botond és Szabó Gergő Robotka Csaba történelemtanárral együtt, miután megnyerték a Hadtörténeti Intézet és Múzeum országos tanulmányi versenyét, ott lehettek a limanowai csata emlékére rendezett lengyelországi ünnepségeken. A kilencedikes diákok sokat dolgoztak az eredményért és nagy izgalommal várták az utazást, hazatérve életre szóló élménynek nevezték a limanowai hétvégét.

A diákok és tanáruk életre szóló élményekkel tértek haza Lengyelországból. Számukra megelevenedett a történelem.
A diákok és tanáruk életre szóló élményekkel tértek haza Lengyelországból. Számukra megelevenedett a történelem.


– A Jabloniec-magaslaton állva, a limanowai csata történelmi megidézését nézve tudatosult bennem, hogy mit is érezhettek az emberek a csatatéren. Amikor a fülem a puska- és ágyúlövések robajától zúgott, s az orrom megtelt a levegőben kevergő füsttel, mintha a valódi csatát láttam volna.

Elképzeltem, ahogy több száz ember lövöldözik egymásra a füstfelhőben, a csontig hatoló hidegben, megsebesülve. S ehhez még hozzátartozott a több napon át tartó alvás hiánya miatti fáradtság. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy mennyi mindenen mehettek keresztül a csatában részt vevő katonák. Életüket áldozták a többi emberért és ezért nagy tiszteletet érdemelnek. El is mentünk a jablonieci temetőbe – emlékezett Berecz Zsuzsanna.

– A temetőben eltöltött pár perc érintett meg a legjobban, amikor tudatosult bennem az az emberfeletti hősiesség, melyet a „mi huszárjaink" vívtak ott kint Lengyelországban hazájuk biztonságáért. Azért haltak meg, hogy otthonukat, népüket megvédjék az Orosz Birodalom seregeitől.

Ezzel a hősies, szinte felfoghatatlan cselekedettel örökre belevésték nevüket a történelembe. Lehet, hogy nem az I. világháború legjelentősebb csatája volt a limanowai ütközet és lehet, hogy nem ebben a csatában vesztettük el legtöbb katonánkat, de az biztos: ez a csata örökre összefonta a lengyel és a magyar nép emlékezetét – vélekedik Jereb Botond, aki reméli, az évforduló hozzájárul, hogy Sopronban is mind többen megismerjék a Nádasdy-huszárok hősiességét. 
   
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amivel idén gazdagodik Sopron

Mit kapunk az új évtől? – Tervezik az M85-öst, folytatódik a kórház-rekonstrukció és a… Tovább olvasom