Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Pozitív közgyűlési döntések születtek

A Sopronkőhida-Tómalom-Jánostelep településrészi önkormányzat létrehozása is szerepelt a csütörtöki közgyűlésen.

Kérdések és tartózkodás

A Sopronkőhida-Tómalom-Jánostelep településrészi önkormányzat létrehozása is szerepelt a csütörtöki közgyűlésen. A napirend tárgyalásakor Boros László (MSZP) feltette a kérdést, hogy a szervezeti és működési szabályzat mely passzusa rendelkezik a településrészi önkormányzat létrehozásának feltételeiről. Tölli Katalin aljegyző felelt a kérdésre, válaszában elmondta, az szmsz csak akkor rendelkezik, ha lakossági kérésre létesül a részönkormányzat. – A testület maga is dönthet a megalakításáról, abban az esetben is, ha a lakosság nem kezdeményez – tette hozzá az aljegyző. Biczi László (MSZP) arra volt kíváncsi, vajon miért hoznak létre részönkormányzatot, ha az érintett lakók nem is kezdeményezik. Kóczán Zoltán tipikus Fidesz-előterjesztésnek minősítette a napirendet, mint fogalmazott: „Ha valamire nem ad lehetőség az szmsz, akkor a másik oldalon azonnal rendeletmódosítást kezdeményeznek". Végül 15 igen szavazat és nyolc tartózkodás mellett elfogadták a határozati javaslatot, így és február elsejével létrejön a Sopronkőhida–Tómalom–Jánostelep településrészi önkormányzat.

Egyhangú igen

Az egyhangú, 23 igenes döntés értelmében a képviselő-testület elfogadta a határozati javaslatot, mely szerint felkérik a soproni cigány kisebbségi önkormányzatot, hogy dolgozzon ki programot az intézmény működtetésére. A roma önkormányzatnak nyilatkoznia kell, hogy milyen mértékű kötelezettséget vállal a városi önkormányzat által rendelkezésre bocsátott ingatlan felújítására és fenntartására. A közgyűlés ugyanakkor felkérte a gazdasági bizottságot, hogy tegyen javaslatot a roma közösségi ház létrehozására alkalmas ingatlanra, illetve a használatba adás vagy a bérbeadás módjára.

Kiderült, az intézmény nem csak a romákat fogadja majd. A cigány kisebbségi önkormányzat olyant házat kíván létrehozni, ahol a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetben élők is jól érzik magukat és tartalmas elfoglaltságot találnak. A felzárkóztatáson kívül kiemelt célja a tehetséges cigánygyermekek támogatása lenne.

Közlekedés és csatorna a fő probléma

A településrész képviselője, Simon István alpolgármester megfelelő infrastruktúra kiépítését tartja a legégetőbb problémának. Feladatának tekinti a közlekedési csomópontok, a gáz, a világítás és a csatornarendszer kiépítését, a jó autóbusz-közlekedés biztosítását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Perel a soproni városvezetés

Több százmilliós vagyonvesztés okozása, hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt kezdeményez polgári peres és büntetőeljárást a soproni városvezetés ismeretlen tettesek ellen. Nevek nem ismertek, annyi bizonyos, hogy a felelősöket az előző városvezetők között keresik, ők azonban határozottan cáfolják a vádakat. Tovább olvasom