Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Polgár Forint a vidék fejlesztésért

Az egykori soproni járás polgármesteri fóruma ismét felvetette, hogy vezessék be a Polgár Forintot.

A közelmúltban az Alpokalja – Ikva mente Leader Egyesület elnöksége közgyűlést tartott. Elsőként módosították az alapszabályzatot. Ezt követően a pénzügyekről esett szó.

Az egyesület elnöke, Gaál István, Ágfalva polgármestere felvetette, hogy ismét vezessék be az úgynevezett Bürgereurót, azaz a Polgár Forintot. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen a 39 tagönkormányzat képviselő-testületének jóvá kell hagynia.

– Idén év végéig a minisztériumnak tízmillió forintot kell visszafizetnünk, így veszélyessé vált a LEADER működése – kezdte az előzményeknél Gaál István. – Azzal mindenki egyetértett, hogy ne vegyünk fel hitelt, és más módon teremtsük elő a munkaszervezet fenntartásának költségeit. Így jött az ötlet, hogy minden egyes település a lakossága után személyenként egységesen száz forintot fizet be. A befolyó négymillió forint már fedezi a kiadásokat. A javaslat egy németországi mintáról kapta a Bürgereuro nevet.

Gaál István így folytatta, 2008-ban, az egyesület megalakulásakor egyszeri alkalommal már volt ilyen befizetés. A rákövetkező két évben azonban erre nem volt szükség. Most úgy tervezik, hogy jövőre már nem kérnek ilyen plusz támogatást. Fontos, ez csak az önkormányzatokra vonatkozik, a tag vállalkozásokra, egyesületekre nem.

– Mindenkinek érdeke, hogy működjön a LEADER egyesület, hiszen a 2013-ig tartó időszak végéig még mintegy ötszázmillió forint pénzt oszthatunk szét a települések között – indokolta a döntést az elnök. – Eddig kilencven pályázaton vagyunk túl, amelyek összege mintegy nyolcszázmillió forint. Ezek többsége már megvalósult, és a támogatást is kifizették. Az elnökség úgy határozott, hogy egy pályázati körben egy település maximálisan tizenhárommillió forintot nyerhet el. Ezzel azt szeretnénk elkerülni, hogy egy pályázó kimerítse a teljes keretet.

Mint megtudtuk, amennyiben az időszak végén lesz még pénzmaradvány, akkor egy második kört fognak kiírni. Itt azok lesznek előnyben, akik a legkevesebb pénzt nyerték el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sárgahasú unka és pettyes gőte Sopron környékén

Kétéltű-és hüllőfajok kutatását végezte a Sopron környékén található élőhelyeken Velekei Balázs. Tovább olvasom