Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 14°C | 26°C Még több cikk.

Pert indít a kátyú miatt

A kátyú okozta kárt az út kezelője és annak biztosítója közösen téríti meg. Jankus Imre költségének csak felét térítették meg a baleset után. Most perre készül.

A soproni Jankus Imre tavaly májusban kátyúba hajtott a Páneurópai Piknik emlékhelyhez vezető úton. Rendőrségi jegyzőkönyv készült, a szakasz kezelője, a soproni önkormányzat elismerte a hibát. A baleset során két autógumi szétszakadt és valamennyi felni megsérült.
– Hogy használni tudjam az autót, vásároltam két gumit, kijavíttattam a négy felnit.

Megelőlegeztem 128.600 forintot, elküldtem a számlát az illetékeseknek, de hetekig nem érkezett válasz. Augusztus 16-án jelentkezett a biztosító embere, aki a baleset utáni képeket figyelmen kívül hagyta, és a már nem látható károkról vette fel a jegyzőkönyvet. Így 64 ezer forintot utaltak a számlámra, ami a költségeimnek éppen a felét fedezi.

Jankus Imre tavaly májusban kátyúba hajtott. Fotó: Magasi dávid
Jankus Imre tavaly májusban kátyúba hajtott. Fotó: Magasi Dávid


Hosszadalmas telefonálások után a biztosító közölte, hogy a fennmaradó összeg az önkormányzat önrésze, ezt ők utalják majd. December közepén 10 ezer forintot kaptam a városházáról, szerintük a hiányzó 54.600 forint nem jár, mivel a biztosító nem ismerte el a költségeimet, csupán 74.000 forintot tart jogosnak. Felháborítónak tartom az eljárást, nem akarom én viselni a mások hanyagsága miatti kár költségeit, ezért úgy döntöttem, megegyezés hiányában jogi útra terelem az ügyet – mondta olvasónk.

A panasszal kapcsolatban megtudtuk, a polgármesteri hivatal minden esetben elfogadja a biztosító által megállapított kárértéket és annak tíz százalékát, vagy minimum tízezer forintot fizetnek önrészként a károsultnak. Ez a konkrét ügy kapcsán is megtörtént. Vitás esetben a biztosító és a károsult között szükséges egyezséget kötni. Az önkormányzat az ügyet lezártnak tekinti. Hozzátették: egyszerre négy kerékfelni károsodása meglehetősen szokatlan.

Kalydy Tamás, a Magyar Kárszakértők Országos Egyesületének elnöke elmondta, anélkül nem szabad megkezdeni a javítást, hogy előtte bárkivel egyeztetett volna az ügyintézés menetéről a károsult.

Olvasóink írták

 • 18. prakker 2012. február 08. 09:35
  „Amennyiben tényleg kint van valamilyen sebességet korlátozó tábla, akkor azt nem illik felül bírálni. A korlátozást valamiért elrendelték, sőt ilyen esetekben veszélyt jelző táblával együtt teszik ki a sebesség korlátozó táblát. Többek bejegyzéséből kitűnik, hogy naponta használják az utat, és mégis megszegik a szabályt. Ők ne csodálkozzanak, ha ilyen szituba esnek. Akik meg ritkábban használják, hát nekik illene hinni a táblának. Az utakat meg szerintem is illene megfelelően karban tartani.”
 • 17. Kukac40 2012. február 08. 09:08
  „Xen NEM. Figyelmeztethet, szólhat érte pontosabban. Pont akkor égett ki. Bizonyitsa, hogy nem így van. Neki kell az állítását bizonyítani, nem neked. Mi az indok? Nem zavartál, veszélyeztettél senkit. Nem okoztál balesetet. Elég szomorú, hogy a rendőrök ilyennel foglalkoznak. Na de mit is várunk a soproni rendőröktől. Nem mellesleg a kapitány egy oktatásra elküldhetné őket, ha más nem emberséges viselkedést megtanulni.”
 • 16. xen 2012. február 07. 21:22
  „Csak tanácsot kérek:
  Ha nekem egy Nyíregyházától-Sopronig kiég az egyik féklámpám(a háromból) akkor megbüntethetnek-e a helyszínen 10eFt-ra?
  Ez ma történt a Felsőbüki Nagy Pál utcában. Sajnos a kocsiban ülő lehetséges tanuk nélkül, mert a közeg átültette a vezetőt (hölgyet) a szolgálati kocsijába.(a reggeli kötelező vizsgálat megtörtént, csak épp nem kerülhetett szóba)”
 • 15. soproni 2012. február 07. 20:20
  „Természetesen az út karbantartására vannak kijelölt szervek és az ő feladatuk lenne a karbantartás.Nem tudom mekkora lehet az a gödör,de,ha én naponta autóznék arra,már tuti telehordtam volna valami törmelékkel.”
 • 14. kumpala 2012. február 07. 17:37
  „kukac40, igazad van, de ne felejtsük el, hogy a kint felejtett vagy ésszerűtlenül kirakott táblák országában ez az osztrák viselkedésforma nem mindig hatásos...”
 • 13. Kukac40 2012. február 07. 17:03
  „Kumpala nem, nem életszerű, de mi ilyen országban élünk dolgozunk. Aki a szomszédba dolgozik annak az a természetes. Ha nem tartom be a korlátot nem ugrálok, gyakorlatilag ennyi. Nem mellesleg hős rend őreinek meg kellett volna állapítani a balesetkori sebességet.”
 • 12. kumpala 2012. február 07. 16:49
  „sok hozzászólásban szerepel a 30-as korlátozás, vagy annak be nem tartása. ezek szerint normális, hogy az útjavítás helyett kirakjuk a tiltó táblát? továbbá életszerű, hogy egy nyílegyenes, több km hosszú úton 30 km/h-val kell közlekedni?”
 • 11. kadinka 2012. február 07. 16:09
  „10.prakker.De lehetséges!Pont tavaly május környékén,haladtam kifelé,mikor láttam,hogy egy eisenstadti nő álldogál a gödör után,ráadásul jól ismerem,törzsvendégünk.Megálltam,kérdeztem,hogy tudok-e segíteni valamiben,de mondta hogy nem,mert már telefonált,és úton van a segítség érte.Hihetetlen egybeesés,de neki is pont négy felni ment tönkre,és két gumi pedig defektet kapott!De ő sem harmincal közlekedett,hanem a többszörösével.Pedig az úton végig harmincas korlát volt/van!”
 • 10. prakker 2012. február 07. 15:13
  „Nem akarok kötekedni, de hivatásos gépjármű vezetőként nem nagyon tudom elhinni, hogy mind a 4 felnije ott, és azon az útszakaszon ment tönkre. Gondolom a rendőrségi jkv kitér arra is, hogy hány felni sérült meg az adott útszakaszon, és időben, így a kártérítési igénye könnyen orvosolható.”
 • 9. Kukac40 2012. február 07. 12:38
  „Attól függetlenül, hogy egyet értek vele, felmerült bennem pár kérdés. Az úton sebesség korlátozás érvényes végig. Mennyivel sikerült közlekedni, hogy széthullott az autó? Miért a város lakói fizetik a kárt, és miért nem az, akinek a feladata az út karbantartása. Miért nem zárják le az autóforgalom elől ezt az útszakaszt?”
 • 8. pulci 2012. február 06. 22:47
  „Azért tényleg nevetséges, hogy 2009-es 20 éves évforduló előtt drágán megcsináltatták de amíg kb. 3 centis az aszfalt és ilyen szar minőségű addig mindig tönkre fog menni főleg ilyen jéghideg időben.
  Egyszer kéne normálisan megcsinálni és akkor 10 évig nem lenne gond vele de ez túl nagy kérés Mo-on...”
 • 7. hoze15 2012. február 06. 20:28
  „Remélem megnyeri a pert az illető, precedenst teremt ezzel. Mert kicsit vicces, hogy az út osztrák oldalán nem kell(ene) minden fél évben újraaszfaltozni és ezentúl nem spórolnak ki mindent az utakból, hogy utána jópénzért megint megcsinálják.”
 • 6. kadinka 2012. február 06. 19:44
  „Érdekes,én a fent említett útszakaszon évek óta járok,naponta kétszer.Ebből az egyik út ráadásul sötétben van mindig megtéve.Nem mondom,hogy nem,nekem is sikerült párszor elvétenem,és belehuppantam a kátyúba,de sem durrdefektem,sem felnitörésem nem lett.Több ismerősöm,kollégám,rokonom is jár azon az úton nap mint nap,senkinek sem lett semmi baja.Az úton sebességkorlátozás van,harminccal lehet menni.Harmincnál biztos,hogy nem lett volna gondja,de még többel sem,mert én 50-60-nal párszor belezúgtam!Előtte különben is figyelmeztető,figyelemfelkeltő felfestések voltak,felkiáltó jelek,fatörzs megfestve,egy időben színes szallagok,sőt még elhagyott dísztárcsák is voltak kifüggesztve.Én is láttam rendszeresen szétdurrant gumikkal,és összetört felnikkel álldogáló autókat,volt,hogy egyidejűleg kettőt is (kivétel nélkül osztrákok voltak),de azok kb 90-100km/h-val zúgtak bele a lyukakba.Vagy még többel is.Úgyhogy szerintem a reklamáló paser sem harmincal kerülgette a felfagyott útszakaszon a gödröket,mert azzal nem rongyolt volna le két gumit,és négy felnit!”
 • 5. MotorosPista 2012. február 06. 19:06
  „Ha szar az út én lassan megyek!
  De ilyenkor még simán megelőznek!
  Ettől függetlenül értem az arcok.”
 • 4. SZILAJ 2012. február 06. 18:30
  „Hajrá Jankus Imre ! Teljesen jogos a követelése! Remélem megnyeri a pert .”
 • 3. DK 2012. február 06. 17:12
  „Jankus Urat teljes mértékben támogatom!

  Remélem sikerül bizonyítani igazát!”
 • 2. SzImike 2012. február 06. 16:12
  „Ha meg kell várni a Kalydy Úr által mondottakat, akkor fizessék ki a bérautó költségét is. Az önkormányzat javítsa ki az úthibákat és akkor nem lesz ilyen. Nincs pénz? Ja kérem, nem kellett volna orrba-szájba szórni a pénzt és hitel hegyeket felvenni. Fizessenek! Ami a kár összege, tessék maradéktalanul kifizetni.”
 • 1. mindigatutit 2012. február 06. 14:39
  „Kalydy Tamás, a Magyar Kárszakértők Országos Egyesületének elnöke elmondta, anélkül nem szabad megkezdeni a javítást, hogy előtte bárkivel egyeztetett volna az ügyintézés menetéről a károsult. -namármost mo-n ez lehetetlen,mert ez kb. 2-3hónap”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csütörtökön nyit a Lidl Sopronban

Az áruház a soproni Bánfalvi úton hónapokkal ezelőtt elkészült. Csütörtökön meg is nyílik. Tovább olvasom