Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Péli Nikoletta: működnek a családpolitikai reformok

A kormány több intézkedése is a családok anyagi terheinek csökkentését célozza - közölte Péli Nikoletta a Népjóléti Bizottság elnöke.
 
Ma már a családok saját pénztárcájukon láthatják, hogy a családpolitikai reformok működnek, nőtt a kisgyermekes családok jövedelme, terheik csökkennek, és egyre nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Ha nagyobb a biztonság, nagyobb a gyermekvállalási kedv is - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Péli Nikoletta (Fidesz), a Népjóléti Bizottság elnöke.

Előrehozzák a családtámogatási ellátások kifizetését:

• A szeptemberi tanévkezdésre való tekintettel előrébb hozzák az alanyi jogon járó családtámogatási ellátások kifizetését.
• a szeptemberben esedékes családi pótlék, gyes, gyermeknevelési támogatás augusztus 27-ig mindenkinek a számláján lesz, vagy postai értesítőt kap róla.
• a kifizetések előrehozásával a szeptemberi óvoda- és iskolakezdést kívánják ily módon is megkönnyíteni.

Megduplázódnak a gyermekétkeztetésre szánt források:

• Javában tart már a nyári szünet, de a szülők is nyugodtak lehetnek, mert úgy idén, mint az elmúlt években is a kormány biztosítja a gyermekétkeztetési programban a rászoruló diákok mindennapi ingyenes étkeztetését.
• A kormányváltás óta összességében a gyermekétkeztetésre szánt forrásokat megduplázták, mintegy 61 milliárd forintra emelve a keretösszeget, szeptembertől pedig háromszor annyi gyermek tud majd ingyenesen étkezni a bölcsődékben és óvodákban, mint eddig.
• A teljes ingyenesség azokra a családokra fog vonatkozni, ahol három vagy annál több gyermek van, ahol tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek, illetve azoknál a családoknál, illetve ahol az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a minimálbér 130 százalékát (89 408 forint).

Nagy az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény iránt:


• A szocialisták megszüntették az otthonteremtési támogatási rendszert, és három évről két évre csökkentették a gyes időtartamát.
• Az Orbán-kormány 2012-ben ismét bevezette a szocpolt, ám ezt csak új lakás vásárlására lehetett igénybe venni, és legalább kétgyermekes családok, illetve két gyermeket vállaló párok vehették igénybe.
• A csok egy gyermek megléte, illetve vállalása esetén is igénybe vehető, a támogatást pedig akár használt ingatlanra is lehet fordítani. A támogatás mértéke 500 ezertől 3 millió 250 ezer forintig terjed, függ a gyermekek számától, a lakás méretétől és energiahatékonyságától.
• 4 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben erre a célra, jövőre ez az összeg 9,5 milliárd lesz.

A magyar reformok működnek: míg a korábbi kedvezményt mindössze 500-an vették igénybe, most arra számítunk, hogy éves szinten mintegy 12 ezer család élhet ezzel a kedvezménnyel - zárta Péli Nikoletta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gondolatok a menekültügyről

Mindenki tud valamit, hallott valamiről és van egy története a menekültekről. Tovább olvasom