Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Paprikaturizmus a határ mentén

Ausztria üzleteiben megnövekedett az érdeklődés a hungaricumnak számító termék iránt.
– Rendszeresen vásárolok osztrák üzletekben – mondja Párizsné N. Mária, aki családjával együtt érkezett Kismartonba (Eisenstadt) az egyik nagy élelmiszer-kereskedelmi lánc áruházába. – A magyarok általában húst, zöldséget, gyümölcsöt visznek innen haza, de úgy tapasztaltam, mindez bővülni fog a fűszerpaprikával is. Amióta kiderült, hogy mérgezett a magyar termék, sokan elbizonytalanodtak. Most én is itt vettem egy tíz dekagrammos csomaggal. Egyébként az hírlik, hogy például a soproni vendéglősök is innen viszik újabban a közkedvelt fűszert.

Ottjártunkkor saját szemünkkel is tapasztalhattuk, hogy a fűszertermékek közül leginkább a paprika fogyott. Az Ausztriában népszerű Kotányi cég termékein kívül még horvát gyártmányú erőspaprikát is láttunk a polcokon 50 grammos kiszerelésben, de azt 39 eurocenttel olcsóbban kínálták. A magyar származású alapanyagból készített termékért viszont 1 euro 9 centet kértek.

Ottjártunkkor saját szemünkkel is tapasztalhattuk, hogy a fűszertermékek közül leginkább a paprika fogyott. Az Ausztriában népszerű Kotányi cég termékein kívül még horvát gyártmányú erős paprikát is láttunk a polcokon 50 grammos kiszerelésben, de azt 39 eurócenttel olcsóbban kínálták. A magyar származású alapanyagból készített termékért viszont 1 euró 9 centet kértek. – Úgy tűnik, valóban növekedett a fűszerpaprika forgalma – mondja Gyöngyösi István, a kismartoni élelmiszer-áruházban eladóként dolgozó soproni fiatalember. – Szerintem ez a nagyobb érdeklődés csak néhány hétig tart majd, azután minden az eredeti helyére kerül vissza.

– Cégünk ausztriai központja aggodalommal figyeli a magyarországi híreket – nyilatkozza Bárány Tamás, a Kotányi Hungária ügyvezetője. – Évente 1600 tonna fűszerpaprika-őrleményt dolgoz fel wolkersdorfi központunk. A fűszerpaprika az osztrák konyhának is az egyik legfontosabb alapanyaga. Csak Ausztriában évente ötszáz tonnát forgalmazunk ebből a termékből az ottani élelmiszerláncokon keresztül. Ezért nem mindegy nekünk, hogy az elmúlt hetek eseményei folytán csorba esett a magyar paprika tekintélyén. A saját érdekünk is, hogy ne hagyatkozzunk kizárólag a beszállítók laboratóriumi eredményeire, a magyarországi fűszerszállítmányokat saját laboratóriumunkban és az osztrák élelmiszer-biztonsági hivatalban is megvizsgálják.

Ennek ellenére szerintünk a magyarországi botrány nagyon hosszú időre rányomja bélyegét a magyar fűszernövény ausztriai, illetve európai keresletére. Tény egyébként az is, hogy az osztrák boltok és kereskedelmi láncok vezetői már kedden este jelezték, hogy a Magyarországról érkező vásárlók nagy mennyiségben keresik fűszerpaprika-termékeinket.

– Talán sokan feltételezik, hogy a kialakult helyzet kedvező a cégünknek, hiszen jelentős piaci előnnyel rendelkezünk magyarországi versenytársainkhoz képest – fejtette ki Erwin Kotányi cégvezető. – Jelenleg mégsem azzal foglalkozunk, hogy termékeinknek hogyan szerezzünk nagyobb piacot Magyarországon, feladatunknak inkább a magyar fűszerpaprika presztízsének helyreállítását tekintjük Európában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőfegyvereket rejtegetett

Sopronban szerdára virradó éjjel féltucat pisztolyt foglaltak le annál a férfinél, aki órákkal… Tovább olvasom