Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Páneurópai Piknik: 8 évig még titkosak az akták

A páneurópai piknik 22. évfordulójára emlékeztek Sopronpusztán. Az akkori események szervezői még nyolc évig találgathatják, mi zajlott a háttérben, a titkosítás ugyanis 2019-ben oldható fel.

Huszonkét évvel ezelőtt, augusztus 19-én rendezték a páneurópai pikniket. A sopronpusztai összejövetelen több mint hatszáz NDK-s állampolgár használta fel a vasfüggöny ideiglenes megnyitását arra, hogy Nyugatra szökjön. A magyar határőrség nem avatkozott közbe. A sopronpusztai események szervezői, akiket szintén váratlanul ért a határáttörés, akkor még nem tudták, milyen következményei lesznek a történteknek. Ma arra várnak, hogy a titkosított dokumentumokból kiderüljön, mi történt valójában, irányította-e valaki az eseményeket. A titkosítás feloldásáig még nyolc év van hátra - írja az mr1-kossuth.hu.

Az egyik szervező, a külföldi vendégek mellett tolmácsként dolgozó szemtanú, Nagy László a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában felidézte: nem számítottak a menekült keletnémetekre, sőt, a szervezők az általuk egy másik helyszínen tartott sajtótájékoztató miatt félórával „le is csúsztak a határáttörésről".

Fotó: MTI/Nyilos Péter.
Fotó: MTI/Nyikos Péter.


Nagy László emlékeztetett: Bella Árpád alezredes felelt a határátléptetésért. A domborzati adottságok miatt beosztottjaival csak az utolsó pillanatban vette észre az első, 150 fős csapatot, de a parancsnok tudta, hogy nem szabad tenni semmit, már egy rossz mozdulat is félreérthető lett volna. „Bevállalta, hogy átmennek a keletnémetek" - fogalmazott műsorunkban Nagy László.

A szervező a következményekről szólva úgy vélekedik: az események legfőbb hatása az volt, hogy sokkolta a kelet-európai politikusokat, akik belátták, nem tudnak mit kezdeni a helyzettel - számolt be a portál.

A Vasárnapi Újság összeállítása itt>>

Olvasóink írták

 • 8. rangabuga 2011. szeptember 02. 17:37
  „A felelős személyéhez kétség nem fér,noha neki is voltak felettesei akik helyükön voltak.
  Tehetetlen volt,a tudatosságnak köze nincs a történésekhez.Másodpercek törtrésze alatt ez a tudatlan döntés hozható, azaz semmi.Döbbenet,cselekvőképtelenség.Ellenállásnak helye nincs / 5 fő kétszázzal szemben/
  Azóta már a fegyverhasználattal kapcsolatos fantazmagória is megdőlt-ismerte el Bella Árpád.
  Még hány éven keresztül vezetjük félre az embereket ?
  Egyébként tudott volt a németek jelentős száma,hiszen az információs rendszer működött.
  Nem volna szerencsés, ha egyes emberek tettei vagy tehetetlensége ismét hősi mítosz alapját képezné.
  Amennyiben igényli a nyilatkozó, hajlandó vagyok személyes találkozóra is a tévhitek elkerülése végett.Üzenjen!”
 • 7. thurvj97 2011. augusztus 25. 05:06
  „Ha belegondolok hány wartburgot,trabantot lovasított meg a vendégszerető magyar,még ötven év titkosítás is megjárja.Nem ünnepelni, szégyelleni kellene a történteket.A kapunyitás persze más eset.Lehet,akár érdem is. De,nem a kaunyitogatóknak.”
 • 6. Bella.Ernő.János 2011. augusztus 22. 10:22
  „Miért ez a nagy ködösítés ? A politika miért nem mer szintvallani az emberek előtt ? Ha minden úgy történt volna ahogy a nyilvánosságra kerülésekor bejelentették nem kellene titkosítani semmit így a történelmi magyar valóságot sem !!”
 • 5. mindigatutit 2011. augusztus 22. 09:49
  „mindenki tudja,hogy a magyarok ebben a szerepben "csak " asszisztáltak a felülről jövő parancsnak!!”
 • 4. SC 2011. augusztus 21. 20:16
  „Ez így van,koczanz!
  Ezért került a történelem szemétdombjára a madaras párt!:-)”
 • 3. koczanz 2011. augusztus 21. 18:51
  „A történelmet mindig a győztesek írják, ez így van több ezer éve!”
 • 2. rangabuga 2011. augusztus 21. 18:32
  „Meg kell várni, hogy a hiteles személyek és résztvevők biztosan meghaljanak.Utána meg már tökmindegy.Eddig is abból csináltak hőst, akiből az aktuális politika akart.Oszt jónapot.”
 • 1. józanparaszt 2011. augusztus 21. 13:05
  „ez a titkosításdi tovább süllyeszti a politikusok amúgy is negatív megítélését! Egyenlöség, demokrácia???? röhej ! Orwelli világ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló rajt: Nyert az SVSE!

Sopron-Veszprém 3-2. Győzelemmel nyitott az SVSE az NBII-ben. Tovább olvasom