Kisalföld logö

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Pályaválasztási kiállítás és szakbemutató Sopronban

Az új egyetemi felvételi rendszerben alkalmazandó csökkenő többletpontok az emelt szintű érettségi rangját hangsúlyozzák – hangzott el Sopronban.


A felvételi 480 pontjából 400-at az érettségi és tanulmányi pontokból lehet megszerezni – hangzott el kedden a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának nyílt napján. 

Az ezenfelüli kategóriákban – például a tanulmányi versenyen elért helyezésekért, sportteljesítményekért – kapható többletpontok azonban csökkennek – részletezte a központi felvételit lebonyolító szervezet, az  Edukáció Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. képviselője, Ádám-Hideg Krisztina a több száz érdeklődő fiatalnak. Megemlítette, a felsőfokú nyelvvizsgáért a tavalyi 50 pont most 40-re mérséklődött. A középfokú nyelvvizsga korábban 35-öt ért, most 28-at. Halmozottan hátrányos helyzetért tavaly 50 többletpontot, most 40 pontot adnak. Mindebből arra a kormányzati törekvésre lehet következtetni, hogy az emelt szintű érettségi rangját emeljék: az érte adható negyven többletpont ugyanis megmaradt, a többi kategóriával szemben.

A 2011. februárban induló képzésekre november 15-e a jelentkezési határidő. A dokumentumok (érettségi, nyelvvizsga, felsőfokú végzettség), valamint adat-, illetve egyszeri sorrendmódosítás határideje 2011. január 3-a, míg a ponthatárokat 2011. január 14-én állapítják meg. 

A 2011 szeptemberében induló felsőoktatási szakokat december 15-én hirdetik meg. A jelentkezési határidőt február közepében határozták meg, míg a dokumentumok – érettségi, nyelvvizsga, más oklevél, adatmódosítás – végső benyújtási dátuma 2011. július eleje. A ponthatárok meghúzása 2011. július harmadik hetében várható. A diákok a felvételi eredményéről 2011. augusztus elején kapnak értesítést.

A leendő főiskolai vagy egyetemi hallgatók elektronikus úton is benyújthatják jelentkezésüket a www.felvi.hu weboldalon, a regisztrációt követően.

Előzmények:

Pályaválasztási kiállítást és szakbemutatót tart kedden a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a SOPRONTISZK Sopronban.

A kiállításon, a különböző szakmák és szakképzések iránt érdeklődő fiatalok ismerhetik meg a soproni intézmények kínálatát, a képzések feltételeit és leendő szakmájuk sajátosságait.

Az eseményen résztvevő 32 kiállító közül, 13 szakképző iskola és 3 felsőoktatási intézményi kar, a Nyugat Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara, a Benedek Elek Pedagógiai Kar, valamint a Közgazdaságtudományi Kar képviselteti magát. Nyolc szakma bemutatóval várják az érdeklődőket, bemutatkozott például a kőfaragó, az üvegműves, a pék és a kárpitos mesterség.

A szervezők célja, hogy a szakképzésre jelentkezni vágyók jobban megismerjék a kínálkozó lehetőségeket, és személyesen is feltehessék továbbtanulásra vonatkozó kérdéseiket.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók ütköztek Fertőszentmiklóson

Közlekedési baleset történt kedden délután Fertőszentmiklóson, az egyik lámpás kereszteződésben. Tovább olvasom