Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Pákác patak - Burkolással előznék meg az árvizet

Tavaly nyáron házak váltak lakhatatlanná Répcevisen, amikor kiöntött a Pákác patak. A terv most az, hogy a meder egy részét leburkolják.

Répcevisen az esőzés, valamint a Pákác patak kiöntése miatt eddig több mint 2000 darab homokzsákot használtak fel. A helybéliek most újabb zsákokat töltenek, hogy amennyiben ismét elönti az ár a települést azonnal reagálni tudjanak - számoltunk be portálunkon.

A megyeszéli településen az áradás mellett most újabb veszély is fenyeget. A falu úgynevezett akácos részén megindult a domboldal. A közvetlen veszélyt már hétfőn elhárították.

Ám nincs kizárva, hogy amennyiben ismét nagyobb esőzés éri el a falut, vagy a térséget, a fal ismét lejjebb csúszhat. Szerencsére itt sok fa található, s ezek gyökerei megfogják a földet. Ráadásul lakóházak is vannak a közelben - írtuk meg.

A huszonöt éve nem látott méretű áradás után már jópár hónap eltelt. Hollósi Péter polgármesternél az iránt érdeklődtünk, mikét előznék meg a jövőben az esetleges áradásokat.

- Az olyan kistelepülésnek, mint Répcevisnek a kötelező feladatainak ellátása, valamint az intézmények fenntartása mellett fejlesztésre szinte semmi pénz nem jut - szögezte le elöljáróban a 380 lakosú település polgármestere. - Tavaly a vis major keretből mintegy hárommillió forintot kaptunk. Ennek egy részét akkor azonnal a helyreállításra elköltötték. Most a fennmaradó részt kell okosan elköltenünk.

Hollósi Péter kiemelte, a terv az, hogy a Pákác patak medrének egy részét leburkolják. Így a víz gyorsabban hagyja el a települést. Emellett fontos feladat még a felszíni csapadékvíz elevezető árkok folyamatos karbantartása is. Mint megtudtuk, az egész falut magában foglaló koncepció elkészítése 1,5-2 millió forintba kerülne. Ennyi pénze pedig nincs az önkormányzatnak. Így egyelőre a saját elképzeléseik szerint állnak neki a munkának.

Van összefogás

A napokban megtartott közmeghallgatáson elhangzott: 29 helybéli több mint 130 óra társadalmi munkát végzett a településen. Ám ahhoz, hogy a falut folyamatosan karbantartsák egy falugondnokra lenne szükség. Ám ez ügyben segíthet a kormány közmunkaprogramja.  

Olvasóink írták

 • 4. látnok 2011. március 23. 10:59
  „hozzáteszem.. jóformán árkok nincsenek is!...
  A mási a patakmeder áthalad az út alatt amely mellet egy olyan fal van(kerítés gyanánt) ami mint a gát a megáradt vízet a házak felé tereli.... nem volna egyszerűbb azt a falat vagy lebontani? vagy úgy átalakítani, hogy ne gátolja az ár levonulását? Talán ha lettek vona árkok az áradáskor azo még talán el is vezettek volna a kiömlő vízből..de azóta sem láttam, hogy vízelvezető "vájatot" valaki meg próbált volna a saját érdekében ásni...Jó munkát! sosk sikert!”
 • 3. janus 2011. március 23. 08:59
  „tisztitani kene az arkokat folyamatosan azt ennyi”
 • 2. arrabonem 2011. március 23. 08:12
  „Megértem őket, de annyira rossz, hogy megint "urbanizálódik" valami természetes dolog.”
 • 1. pistika 2011. március 23. 06:11
  „Miért folyik már el gyorsabban a víz, ha vályú helyett csőben vezetik? Meg aztán könnyebb lesz a befedett árkot is tisztítani...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Topmodell leszek - Casting Sopronban!

Az Angelface Supermodel Hungary és Modellfelfedező versenyre válogatást tartanak Sopronban, több… Tovább olvasom