Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Ötvennégyen lettek magyarok Sopronban

A magyar állampolgárságukat hivatalosan is tanúsító honosító okiratukat ötvennégyen vették át kedden.

A nemzetegyesítés folyamatában a nemzeti összetartozás kormánya minden magyart a nemzet tagjának tekint, bárhol is éljenek a világon, és mindent megtesz azért, hogy a magyarok egy erős és felemelkedő nemzet tagjaiként éljenek a jövőben – mondta Firtl Mátyás Sopronban a magyar állampolgársági eskütétel alkalmával.

Ötvennégyen vették át kedden a Leghűségesebb Városban, Sopronban a magyar állampolgárságukat hivatalosan is tanúsító honosító okiratukat. Az eseményen Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője köszöntötte az egybegyűlteket a városháza dísztermében.


Abdai Géza alpolgármester és Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.
Abdai Géza alpolgármester és Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője.

Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője köszöntőjében elsőként arról szólt, hogy Sopron a Leghűségesebb Város, az a város, amelynek megadott annak idején, a trianoni döntést követően hogy szavazzon a hovatartozásról. Az itt jelenlévőknek, és az ő eleiknek ez nem adatott meg.

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy Sopron volt az a város is, amely a kettős állampolgárságról szóló, 2004. évi decemberi népszavazáskor magas számarányban szavazott az igenek mellett, Sopronban és környékén, az akkori kormányzati ellenszél ellenére is érvényes volt a népszavazás. Megköszönte, hogy a jelenlévők Sopron választották a magyar állampolgárságról szóló eskütételük helyszínéül.


Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselőjeként hangsúlyozta: büszke arra, hogy annak a parlamentnek lehet a tagja, megadta minden határon túl élő magyarnak a magyar állampolgárság lehetőségét.

A cikk folytatása és további képek >>

Olvasóink írták

 • 8. érintett 2011. szeptember 14. 17:37
  „Copamundial: "sajnálni kéne mai fejjel" - írod. Hát igen, sajnálni... Pl. a soproni németek 1946-os kitelepítését. Azokét a németekét, akiknek nagy része amúgy Magyarország mellett szavazott 1921-ben. Nos, az ő kitelepítésük elég nagy érvágás volt Sopronnak gazdaságilag (na meg kulturálisan is). Arról nem is beszélve, hogy házaikba miféle népeket telepítettek be...”
 • 7. egon1 2011. szeptember 14. 16:59
  „moderálva offtopic”
 • 6. Copamundial 2011. szeptember 14. 13:33
  „Örüljünk, és legyünk büszkék az 1921-es népszavazásra! Valószínü, hogy egy picit jobban élnénk mint most, ha dolgok nem így alakultak volna. Szerintem sajnálni kéne mai fejjel...”
 • 5. öröksoproni 2011. szeptember 14. 09:06
  „Vitathatatlanul nehéz helyzetben vannak a környező országban élő magyar nemzetiségűek. De ez színtiszta szavazatszerző lépés volt a kormánytól. A pofon majd akkor jön, amikor eszük ágában sem lesz ezt a kormányt támogatni, de az előnyökért sorban állnak - ha lesznek előnyök.”
 • 4. btl 2011. szeptember 14. 06:25
  „A 3-assal egyetértve jelzem, hogy aki magyar, az magyar, állapolgárságtól függetlenül. Sértő a külföldön élő magyarokat "nem magyarnak" nevezni, akik "magyarrá lesznek". Ha a címet "magyar állampolgárrá lettek"-re javítják, az elfogadható. Minden iteeni lakosnak tudnia illene, hogy az, hogy egy kárpátmedencei lakos milyen állapolgál, leginkább a véletlen műve, és általában nem sok köze van a nemzetiségéhez.”
 • 3. érintett 2011. szeptember 13. 21:56
  „"Ötvennégyen lettek magyarok..." - miért, eddig nem magyarok voltak? Tisztelettel.”
 • 2. bali00004 2011. szeptember 13. 21:51
  „gratulálok nekik!
  azzé egy picit oda szúrnék!:-) ,,Önök a mi hátországunk, nemzetépítő erőnek számítanak." Az eskü, amit tettek és a hivatalos okirat az bizonyítja, hogy Magyarországhoz tartoznak, ,,de mindig is önök az a hátország voltak számunkra, amely nemzetépítő erőnek számított" - mondta köszöntőjében Firtl Mátyás.
  a következő ország gyűlési választásokon, remélem nem felejtik el, kiknek köszönhetik meg!?:-) ingyen semmi nincs!:-) ugye?”
 • 1. józanparaszt 2011. szeptember 13. 21:29
  „azért kár, hogy már kevesen élnek, akik az akkori népszavazás valós törénetét megbízhatóan ismerik...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kőfejtő és barlangszínház: Ősszel kezdődik a felújítás - látványtervek

Felújítási munkálatok miatt októbertől nem lesz látogatható fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház. Tovább olvasom