Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Otthonát keresi a Soproni Fotóklub

Sopron - Nincs állandó helye a több mint százéves múltra visszatekintő Soproni Fotóklubnak, amely jelenleg a Wrenkh Ede Közösségi Házban működik. Az önkormányzat keresi a megoldást.
Elismerések, díjak, kitüntetések jelzik, az egész ország elismeri legrégebbi fotóklubjának eredményes működését, mégis bizonytalan a helyzetük. Amióta kikerültek a valamikori Liszt Ferenc Művelődési Központból, helyről helyre vándorolnak.

A Soproni Fotóklub legújabb tárlata – amely Magyarország kulturális értékeit mutatja be – a Gyermek- és Ifjúsági Központban látható február 3-ig. Fotó: Magasi Dávid

Soproniak fotósikere

A Soproni Fotóklub fennállása óta – immár 101 éves –  a sok munkának meglett az eredménye. Egy éve a klub évszázados történetének, tevékenységének legkomolyabb elismeréseként az Oktatási és Kulturális Minisztérium Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díját vehették át a soproniak. A klub tagjainak több mint kétszáz alkotása szerepelt 2007-ben egyéni és kollektív kiállításokon, hazánkban, illetve a világ más országaiban. A napokban pedig a VI. Pannónia Diaszalon (vetített képes)  díjátadó ünnepségén tapsolhatták meg a patinás klub alkotóit. A dunántúli fotográfiai csoportok versenyén Lángh Gábor és ifj. Szücs Szabó Sándor egyéni díjat nyert, míg a Soproni Fotóklub kollekciója kiérdemelte a szalon fődíját, a Pannónia Diaszalon vándorserlegét.
– Több mint ötven évig működött a klub a Lisztben, de átépítése után elküldtek bennünket – mondta ifj. Folcz Tóbiás fotóművész, a klub vezetője. – A konferencia- és kulturális központban már nem volt helyünk. Végül Bindes Ferenc atya fogadott be minket a Wrenkh Ede Közösségi Házba, ahol jól érezzük magunkat, ám úgy tudjuk, az épület egy részéből kollégiumot és kápolnát alakítanak ki, így ismét költöznünk kell, de még nem tudjuk, hová. Nem sürgetnek bennünket, azonban előbb-utóbb mennünk kell. Már nyáron tárgyaltunk Sass Lászlóval, a kulturális, oktatási és sportbizottság elnökével, és később Fodor Tamás polgármesterrel is. Mindannyian támogatásukról biztosítottak bennünket, ezért reméljük, hamarosan megoldódik a helyiség kérdése.

– A Soproni Fotóklub helyzetére hamarosan találunk megoldást – jelentette ki Fodor Tamás polgármester –, hiszen a város egyik értékes közösségéről van szó. Keressük a lehetőségeket, s a fotóklubbal együtt meg is találjuk, rövid időn belül.

Olvasóink írták

 • 2. Csigó Gergely 2008. január 24. 12:05
  „A város saját érdeke is,hogy kultúrális közösségeit,valamint alkotó csoportjait egy helyen tudhassa.Ha ezek a kultúrcsoportok a munkályukkal tudnak törödni,nem pedig a létesésért küzdenek,akkor még több sikert,és elismerést hozhatnak a városnak,és az országnak is,ha csak azt vesszük,hogy a fotóklub 2007 ben több mint 100 alkalommal állított ki külföldi szalonokban is,és mindig élen van a hazai megmérettetéseken is.
  Az sem utolsó szempont,hogy a klubbot a jelenlegi fiatal tagok fogják tovább vinni,és az Ő számukra is fontos a stabilitás,amit egy mindenkori városvezetés képes csak megadni.
  Csak így emelhetjük arra a színvonalra a klubot amit igazából megérdemel,de ez vonatkozik a város többi kultúrális értékeinket növelő társulataira,és kultúrcsoportjaira is.

  Csigó Gergely
  Soproni Fotóklub”
 • 1. csd 2008. január 23. 19:10
  „remélem minél elöbb meg lesz az új hely, már várom, hogy müteremben dolgozhassak!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesével népszerűsítik a környezetvédelmet

Sopron - A Lackner Kristóf Általános Iskola mesével, bábjátékokkal népszerűsíti a szelektív… Tovább olvasom