Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Ötmilliárd forintos beruházás

Letették a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztító Program alapkövét Sopronban.

Ünnepélyes keretek között, Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter és Walter Dezső soproni polgármester – a megyei jogú városok környezetvédelmi bizottságának az elnöke – közreműködésével helyezték el tegnap a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztító Program alapkövét, ezzel útjára indították a beruházást. (Az alapkő alá elhelyezett fémhengerbe a Kisalföld csütörtöki száma, valamint a beruházás terveinek kicsinyített változata mellé a miniszter és a polgármester is rakott egy kis aprópénzt.)

Az ötmilliárd forintos beruházás költségeinek felét az EU Ispa előcsatlakozási pályázata, negyven százalékát a magyar állam finanszírozza, a többit a helyi önkormányzat fedezi.

Korszerűsödik a csatornahálózat

A munkálatok 2006-os befejezését követően korszerűsödik a csatornahálózat, amely jelentős mértékben kibővül a városon kívüli északi és déli területekkel. Ezen túlmenően Kópháza, Fertőrákos, Ágfalva, Sopronkőhida és Harka is a soproni szennyvízkezelési rendszer részét képezi. A projekt megvalósulása után megszüntethetővé válik az elavult sopronkőhidai telep. A fertőrákosi szennyvíztisztító előtisztítóként és kiegyenlítő tározóként fog üzemelni. Valamennyi, a környékről összegyűlő szennyvíz kezelése a soproni felújított, megnövelt kapacitású tisztító feladata lesz.

Az ünnepélyes alapkőletételnél elhangzott: a technológia kialakításánál nagy gondot fordítanak a szaghatások minimalizálására. A tisztító műtárgyak és berendezések jelentős részét lefedik, a használt levegőt biofilterekben tisztítják. Az iszapkezelést zárt technológiai egységekben valósítják meg.

A víz tisztítása során a melléktermékként keletkező iszapból pedig megújuló energiaforrást, biogázt és a mezőgazdaságban értékes komposztanyagot állítanak elő. A napi 1500 köbméter földgázzal egyenértékű biogázt gázmotorokban hasznosítják, ami a telep hő- és villamosenergia-igényének jelentős részét fedezi majd. A tisztítótelep napi 21 ezer köbméteres kapacitása öt évtized távlatában is elengendőnek ígérkezik a régióban keletkező szennyvizek tisztítására.

Ötvenhét létesítmény

A beruházás keretében ötvenhét különböző létesítmény valósul meg. A víz tisztítására és a keletkező iszapok kezelésére szolgáló vasbeton műtárgyak összes térfogata megközelíti a 27 ezer köbmétert, ami több mint 13 darab olimpiai versenyuszoda méretével egyezik meg. A mű elkészültével a szennyvíztisztítási és iszapkezelési feladatok ellátása során nem kell többé a tisztított szennyvizet a különösen veszélyeztetett Fertő tóba vezetni. A meglévő fertőrákosi telep a jövőben olyan előtisztítást végez, amelyből a kezelt szennyvíz a helyi hálózaton keresztül a soproni szennyvíztisztító telepre kerül vissza utótisztításra.

„Még nem volt rá példa"

– A program végrehajtásával hosszú távra eleget tesz Sopron a szennyvízkezelés uniós elvárásainak – emelte ki Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter.

– Ilyen mértékű környezetvédelmi beruházásra még nem volt példa Sopron életében – hangsúlyozta Walter Dezső polgármester, aki az ilyen jellegű fejlesztésektől – s a beépíthető területek növelésétől – a befektetési kedv erősödését reméli. A polgármester aláhúzta: a korszerű technológia segít megóvni a talajt és az ivóvízbázis tisztaságát, a Fertő–Hanság és a Fertő tó egyedülálló természeti kincseit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyénél maradó soproni múzeumok

A soproni városvezetés még tavaly nyáron kereste meg a megyei önkormányzatot, hogy a soproniak igényt tartanának a város, illetve a vonzáskörzet megyei fenntartású múzeumainak tulajdonjogára.A korábbi elképzelésektől eltérően a soproni önkormányzat egyelőre mégsem veszi át a helyi és a város környéki megyei fenntartású múzeumokat.  Tovább olvasom