Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Osztrák kishatárzárlat

Hegyeshalom: A csendőrök elzárták a kishatárhoz vezető utat
Az osztrákoknak  több idő kell

Az osztrák ígéretekkel ellentétben egyelőre mégsem nyílt meg a hegyeshalmi kishatár a személyautó-forgalom előtt. Az osztrák csendőrparancsnok konkrét időpontot nem tudott mondani a határnyitást illetően.
Bizakodóan ült be autójába és indult útnak Nagy Attila szombaton reggel, hogy ily módon négy keréken keljen át a hegyeshalmi kishatáron, ám minden eshetőségre felkészülve azért túrabakancsot húzott a lábára. A levéli fiatalember határátkelés gyorsításáért folytatott elszánt küzdelméről lapunkban már több alkalommal beszámoltunk, legutóbb november 18-án, amikor hírt adtunk arról, hogy Nagy Attila szórólapokon hívta fel az utazók figyelmét arra: december 4-én reggel együtt minél többen próbálják ki a régi átkelőt autóikkal. Az osztrákok ugyanis november elején egy hónap haladékot kértek Magyarországtól, mivel állításuk szerint ennyi időre van még szükségük a határátkelő infrastruktúrájának kiépítéséhez.
Szombaton reggel a várakozásoktól ugyan némileg elmaradva, de mintegy tíz autó gyűlt össze a régi átkelő innenső oldalán. A magyar határőrség láthatóan mindent megtett már, hogy a kishatáron megindulhasson a személyautó-forgalom. Az ellenőrzés immár egy helyen, a nickelsdorfi oldalon történik, a magyar oldalon elbontották az őrbódét is, az utat kijavították és biztosították a szükséges két szabad sávot az átkeléshez.
Nem sokkal nyolc óra – a meghirdetett időpont – után útnak indult a „karaván", ám nem sokáig jutottunk. Az Osztrák Köztársaság tábla előtt néhány méterrel, az ellenőrző ponttól pedig több száz méterre az úton keresztben állt egy bordó mikrobusz, benne három osztrák csendőrrel. Az egyenruhá-
sok csupán annyit közöltek: felettesük utasította őket arra, hogy itt elállják az utat. Az autókat hátrahagyva így hát gyalogosan folytattuk az utat a sorompóig.
Az ellenőrző pontnál – ahol máskor mindössze egy magyar határőr és egy osztrák csendőr teljesít szolgálatot – most több mint fél tucat csendőr sürgött-forgott, az épületben pedig az ablakon keresztül civil ruhások folyamatosan fotóztak. A csendőrök csupán annyit kérdeztek, hogy itt akarunk-e demonstrálni vagy átmegyünk Ausztriába.
Nagy Attila tájékoztatta az osztrák egyenruhásokat, hogy valami félreértésről lehet szó, ugyanis nem tüntetni jöttünk, csupán szerettük volna kipróbálni, hogy autóval is átléphetünk-e a kishatáron.
Kisvártatva a helyszínre érkezett a nezsideri járási csendőrparancsnok is. Andreas Kotts alezredes a Kisalföld érdeklődésére elmondta: még mindig nem hárultak el azok a technikai akadályok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy az átkelőn megindulhasson a személyautó-forgalom. A műszaki hiányosságokat kérdésünkre nem részletezte a parancsnok, csupán annyit árult el, hogy a megfelelő számítógépes rendszer és közlekedésbiztonsági eszközök hiánya hátráltatja az átkelő ilyen formában történő megnyitását. Érdeklődésünkre az alezredes konkrét időpontot nem mondott, csupán azt, hogy igyekeznek a hiányosságokat pótolni és az egyezmény szerint megnyitni a kishatárt. A parancsnok arra a felvetésre, miszerint lehet-e összefüggés a régi átkelő ügye és aközött, hogy az osztrák autópálya már a határtól fizetős, az alezredes kijelentette: az első leágazóig a sztráda díjmentesen használható. Érdeklődésünkre, hogy miért állították a mikrobuszt keresztbe az úton, Andreas Kotts csupán annyit mondott: az nem útlezárás, kollégái csupán azért vannak ott, hogy segítsék az autósokat abban, hogy még időben visszafordulhassanak.
A régi átkelőt rendszeresen használók elmondták, azon a helyen még soha nem találkoztak csendőrökkel, autóval máskor akadály nélkül el tudnak menni az ellenőrző pontig. Ezt az is bizonyítja, hogy visszafelé menet már nem állt keresztben az úton a mikrobusz. A többiekkel együtt Nagy Attila is csalódottan gyalogolt vissza az átkelőtől. Megdöbbentette az osztrák csendőrség eljárása és a parancsnok válasza.
– Annál is inkább elszomorítanak a történtek, mert néhány nappal ezelőtt felhívott valaki az osztrák csendőrségtől, s az után érdeklődött, hogy hány autóra számítsanak szombaton, mondván, nekik fel kell készülniük erre. Azt gondoltam, ha készülnek az eseményre, akkor biztosan lesz valamiféle változás. Lett is, hiszen még az ellenőrző pontot sem tudtuk megközelíteni autóval.
– Egyelőre tanácstalan vagyok a továbbiakat illetően. Ezúttal is csak egy újabb ígéretet kaptam, ám azokkal már tele a padlás. Az eddigi reményeket sem magam tápláltam, a különböző helyekről kapott ígéretek alapján alakult ki bennem. Az újabb kifogások és ígéretek azonban meggyőztek az illetékesek szavahihetetlenségéről – vélekedett Nagy Attila.
Méhes Ákos
Útlezárás: Az osztrák csendőrök keresztbe álltak az úton.
Nagy Attila: A levéli fiatalember szerint megdöbbentő az osztrák szervek eljárása.
Andreas Kotts csendőrparancsnok

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják a Hotel Sopront

December 15-én hozzák nyilvánosságra, hogy lesz-e vevője a Hotel Sopronnak, a volt SVSE sporttelepnek és a GySEV budapesti székházának. Mint ismert, a vasúttársaság a jövőben csak alaptevékenységével foglalkozik majd, ezért profiltisztítást hajtanak végre. A 125 éves GySEV Rt. minden bizonnyal fennállásának legnagyobb változásait éli. Tovább olvasom