Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ösztöndíjjal külföldön a vidékfejlesztésért

Az Alpokalja-Ikva mente LEADER Egyesület három külföldi partnerintézménnyel együttműködve mobilitási ösztöndíj programot valósít meg, hogy térségbeli munkavállalóinak ismereteit bővítse.

Varga Krisztinát, a projekt koordinátorát kérdeztük a programról.

A Tempus közalapítvány az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programja keretében hirdeti meg Leonardo ösztöndíjprogramját, mely Európán belüli mobilitást tesz lehetővé. A program szakképzési rendszerek módszertanára vonatkozó tapasztalatcserére, szakmai ismeretek, kompetenciák bővítésére épül. A külföldön eltöltött gyakorlat során a kiutazók nemcsak szakmai tudástárukat gyarapítják, hanem betekintenek egy idegen ország kultúrájába, szokásaiba, gyakorolják az idegen nyelveket és szélesíthetik látókörüket.

Leader vidékfejlesztési egyesületként küldetésünknek tartjuk a vidéki lakosság számára fentarthatóbb, élhetőbb élet kialakítását, mely a térségi humán-erőforrás fejlesztéssel és a foglalkoztatási szint növelésével jár. Programunk célja, hogy ösztöndíjasaink tapasztalatai korszerű technológiák, módszertanok elsajátításával hazai fejlesztésekben öltsenek testet a jövőben.

Milyen szakterületekről vehetnek részt munkavállalók a programban és melyek a partnerországok?

Fogadó szervezeteink az erdélyi Pogány-havas Kistérségi Társulás, a szomszédos Burgenland Turisztikai Szövetség, valamint az észak-olasz Eisacktal Turisztikai Szövetség, akikkel együttműködve összesen 5 fő szakmai mobilitását valósítjuk meg. Három kedvezményezett a desztinációs turisztikai fejlesztések és azok marketing tevékenységébe nyerhet betekintést, egy építészmérnök az Erdélyben megvalósult település-képvédelmi program tervezési és lebonyolítási munkálatait tanulmányozhatta, valamint egy fő az erdélyi vidékfejlesztés jelen állásával ismerkedhetett meg.

A fertődi Fülöp Juditot, az erdélyi turisztikai ösztöndíj nyertesét kérdeztük, hogy milyen tapasztalatokat szerzett négy hetes tanulmányútja során.
Tartózkodásom alatt sok új tapasztalattal és élménnyel lettem gazdagabb, mind az ottani életformát, az ott élők mentalitását és életvitelét illetően, mind pedig a szakmai tapasztalatszerzés tekintetében. Az erdélyiek tudják, hogy a turizmus az a terület, amely jelen helyzetben megélhetést biztosít nekik.

Gazdag természeti, épített és szakrális értékeik kihangsúlyozásával próbálják a turizmust, mint gazdasági szegmenst fellendíteni megélhetésük és boldogságuk érdekében. A Pogányhavas Kistérségi Társulás igyekszik ennek érdekében minden lehetőséget kiaknázni kapcsolatépítés és pályázati út formájában.

Fülöp Judit és Rabi Géza a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársaival
Fülöp Judit és Rabi Géza a Pogány-havas Kistérségi Társulás munkatársaival


Az építészeknek meghirdetett ösztöndíjat Rabi Géza, fertőendrédi okleveles építészmérnök nyerte el, aki a következőképpen számolt be gyakorlatáról:
Küldetésemnek központi célja, hogy megismerkedjek a Pogány-havas kistérség falukép-védelmi programjával, illetve a a „modern székely ház" építészeti tervpályázat pályaműveivel. A falukép-védelmi program keretében a hagyományos, régi házakat próbálják megőrizni, de a mai kor követelményeinek megfelelően berendezni.

Az épületek illeszkednek az épített örökségbe, a kialakult utcaképet óvják. Mindez a térség arculatának megőrzése mellett az idegenforgalom szempontjából is fontos, valamint a települések népességmegtartó képessége is növekszik, hiszen a helyi fiatalok is szívesen tervezik jövőjüket olyan településeken, ahol fontos a hagyományok és az identitás megőrzése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reformra vár a piacszabályozás

Az egységes európai piac megreformálásának kérdése is napirenden szerepelt a Brüsszelben rendezett Európai Vállalkozók Parlamentje ülésén. Tovább olvasom