Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Ösztöndíjakat indít az NYME-KTK

A Közgazdaságtudományi Kar célja, hogy legalább annyi hallgatónak tudjon ösztöndíjat folyósítani, amennyi képzési helyet az állam a korábbi években biztosított.

A NYME Közgazdaságtudományi Kar a Soproni Felsőoktatásért Alapítvánnyal összefogva az államilag finanszírozott hallgatói létszám csökkentése miatt ösztöndíj alapot létesített.

Az eddigi tapasztalataink alapján egyértelmű, hogy a vállalatok, intézmények és külföldi partnerek egyaránt készek támogatni Sopronban a gazdasági felsőoktatást, mert azt egyaránt fontosnak tartják a régió fejlődése, illetőleg a munkaerő utánpótlás szempontjából. A Közgazdaságtudományi Kar célja, hogy legalább annyi hallgatónak tudjon ösztöndíjat folyósítani, amennyi képzési helyet az állam a korábbi években biztosított – olvasható a hivatalos indoklás.

A szeptemberben induló alapképzés hallgatói számára három különböző ösztöndíj típust kínál a Kar, illetőleg az Alapítvány. Az ösztöndíjakra először a 2012. évi általános felvételi eljárásban az alapképzésre felvett és beiratkozott hallgatók pályázhatnak.

1. „Bachelor" ösztöndíj

Erre az ösztöndíj lehetőségre a legalább 370 felvételi pontot elért, a felvételkor a 25. életévét be nem töltött hallgatók adhatják be pályázatukat. Ez a pályázati kiírás a felvételi pontszámok mellett a szociális helyzetet is figyelembe veszi, 50-50 százalékos arányban.

A Kar minden félév elején közzéteszi a pályázati kiírást. Pályázatokat egy, a Kari Tanács által választott bizottság rangsorolja, és a rendelkezésre álló keret figyelembe vételével osztja ki. Az ösztöndíj összege az önköltséges díjat fedezi, de a hallgató ennek 2/3 részét (150 ezer Ft esetén 100 ezer Ft-ot) kapja meg szeptemberben. A további összegeket akkor utalja át az Alapítvány, ha a hallgató a félév során legalább 25 kreditet teljesített. A vizsgaidőszak lezárása után a tanulmányi eredménytől függően az alábbiak szerint alakul a további összegek juttatása a hallgatók részére:

amennyiben a hallgató tanulmányi átlaga eléri

legalább a 3,5-ot, akkor 20 ezer Ft-ot;

legalább a 4,0-t, akkor 35 ezer Ft-ot;

legalább a 4,5-öt, akkor 50 ezer Ft-ot utal át az Alapítvány kiegészítésképpen.

A „bachelor" ösztöndíj további folyósítása a szociális helyzet változatlansága, vagy további romlása esetén akkor történhet meg, ha a hallgató legalább 3,0 tanulmányi átlagot ér el a megelőző félévben.

2. „Menedzser" ösztöndíj

A menedzser ösztöndíjnál a vállalati támogatás játszik lényeges szerepet. Erre az ösztöndíjra a legalább a 380 felvételi pontot elért hallgatók pályázhatnak. A Kar minden félév elején közzéteszi a pályázati kiírást. A támogatást felajánló vállalat a hallgatóval tanulmányi szerződést köthet, ezért az ösztöndíj odaítélésénél a Bizottság mellett a vállalat képviselője is jelen lehet. Ezen ösztöndíj odaítélésénél a felvételi pontszám, illetőleg később a tanulmányi eredmény, valamint a vállalat képviselőjének véleménye kerül figyelembe vételre.

A menedzser ösztöndíj összege az önköltséges díjat fedezi, de a hallgató ennek 2/3 részét (150 ezer Ft esetén 100 ezer Ft-ot) kapja meg szeptemberben. A további összegeket akkor utalja át az Alapítvány, ha a hallgató a félév során legalább 25 kreditet teljesített. A vizsgaidő-szak lezárása után a tanulmányi eredménytől függően az alábbiak szerint alakul a további összegek átutalása a hallgatók részére:

amennyiben a hallgató tanulmányi átlaga eléri

legalább a 3,5-ot, akkor 20 ezer Ft-ot;

legalább a 4,0-t, akkor 35 ezer Ft-ot;

legalább a 4,5-öt, akkor 50 ezer Ft-ot utal át az Alapítvány kiegészítésképpen.

A „menedzser" ösztöndíj akkor nyerhető el újból, ha a hallgató legalább 3,0 tanulmányi átlagot ér el a megelőző félévben.

3. „Kiválósági" ösztöndíj

Kiválósági ösztöndíjra azon hallgatók pályázhatnak az egyes félévek lezárása után, akik önköltséges díjukat befizették, vagy hitelt vettek fel tanulmányaik finanszírozására. A pályázóknak a megelőző félév során legalább 25 kreditet kell teljesíteni.

A jó, vagy kiváló tanulmányi eredmények alapján a következő összegekre lehet pályázni:

amennyiben a hallgató a megelőző félévben

legalább 4,0-s tanulmányi átlagot ért el, akkor 25 ezer Ft;

legalább 4,5-ös tanulmányi átlagot ért le, akkor 50 ezer Ft ösztöndíjban részesülhet.

A pályázatokat a Bizottság rangsorolja. Az elnyert ösztöndíj egy félévre szól.

Olvasóink írták

 • 9. plaane 2012. január 28. 15:25
  „8.
  "A vadász ül hosszu méla lesben..."(Vörösmarty)”
 • 8. rozinéni 2012. január 28. 12:21
  „Én egy nevet hiányolok:)) a kedves dr faragó sándor-ét, vele vajon mi lehet?”
 • 7. nága 2012. január 27. 18:57
  „Köszönjük szépen a dékánhelyettes úrnak, hogy reagált a kérdésekre és hogy a honlapjukon is lehetőség lesz kérdezni és válaszokat várni!!!”
 • 6. prdr 2012. január 27. 17:27
  „T.D.-helyettes Úr!
  Lenne:Zöld Város-Zöld Egyetem-Zöld Drótszamár Karok. Vázlatosan:
  Résztvevők és vállalásaik:
  -AMI :
  * ´fából kavics´ mellett ´kreatív-eredeti-funkcionális´ "kerékpár-parkolók-tárolók-állványok megtervezése" feladat kiírása és levezénylése hallgatóik számára,
  * ezzel saját,díszkivilágított homlokzatuk és udvaruk rendjét is védenék a kósza bicikliktől,
  * "Zöld Drótszamár" romkocsma(mert másra nincs pénz) a volt Zeneiskola épületében,de mivel zöld,a kritikus pontokon unortodox kocsma:nem-dohányzó,nem-szerencsejátékos,nem-(főleg)-alkoholos,egészséges táplálkozás-alapú étlapú,modern-kreatív-designú(na,itt jön az AMI),lágy inger-környezetű(fény,hang,stb. terén),
  - Deák-étterem :
  * társ-vállalkozó a Zöld Drótszamárban,
  * --- " --- a kerékpár-parkolóban,különös tekintettel kerthelyiségükre,
  - Sopron-Zöld-Város :
  * adja X év használatra a Zöld Drótszamár épületét,
  * részt vesz egy modern,praktikus,nem giga-méretű kerékpár-parkolás-kölcsönzés-rendszer kialakításában(ld.:Párizs,Amszterdam,stb.) a Deák-téren a két Kar között,túristák,soproniak,egyetemiek számára,
  - Zöld Egyetem :
  * teljes súlyával és lehetőségeivel az ügy mögé áll,
  - HÖK :
  * minden erejével azon van,hogy a Deák-térről a soproniaknak a jövőben ne a hallgatók-kukák-rókák asszociáció,hanem valami diákosan eredeti,zöld értékteremtés jusson az eszükbe,
  - Schneider Úr :
  * megmutatja az ő kerékpártartóját,
  * designos kronométereivel emeli a kerékpár-parkoló és a Zöld Drótszamár fényét,
  - Közgáz Kar :
  * hallgatói számára kiírja a feladatot(nem feltétlen kisdoktori formában) mindennek a szervezési és gazdasági megtervezésére(soproni vállalkozók bevonására) és levezetésére.”
 • 5. afabian27 2012. január 27. 12:15
  „Tisztelt PRDR!

  Köszönöm a reflektálását! Igaza van! Annál is inkább, mert nem csak Sopron, hanem az egyetem is elkötelezett kerékpár párti! Zöld Egyetem - zöld város. De hogy ez ne csak szavakat jelentsen, ehhez a biztonságos és kulturált kerékpártárolás is hozzátartozik.

  Karunk nagyon sok munkatársa rendszeresen csatlakozik a Bringázz a munkába akcióhoz, így ez nem megterhelő kérés!

  Ön már segített nekünk, köszönjük. Új szlogenünk keresztszülője: A kerékpár barát Kar! Ha van jobb ötlete, szívesen vesszem!

  Ígérem, hogy március végéig - mire újra előveszi mindenki szeretett kerékpárját - új és kulturált kerékpártárolók várják a KTK-ra érkezőket. Remélem ezt más intézmény is követi majd és Sopron levegője ezzel is kicsit tisztább lesz!

  Üdvözlettel:

  Dr. Fábián Attila”
 • 4. prdr 2012. január 27. 11:39
  „A Kar d.-helyettes által prezentált reagálása dícséretesen civilizált(mely módot ´etájt ezen-időkben´ oly sokszor nélkülözni kényszerülünk).Köszönjük!Most már csak a Kar elötti kerékpár-parkolási lehetőséget kellene lekoppintani Schneider Úr patriótánktól!Biztos segít,ha megkérik!Várom D.-helyettes Úr válaszát a megvalósulásról(ez a probléma ugyanis nem hoz a konyhára,hanem visz, - de igazán jelentéktelen nagyságrendűt)!”
 • 3. afabian27 2012. január 27. 11:12
  „Tisztelt Érdeklődők!

  Nága kérdésére válaszolva: a kérdezett képzések szakirányú továbbképzés keretében indíthatók Sopronban megfelelő létszám esetén. Ezek nem MA szakok, hanem egyetemi szintű szakirányú továbbképzési szakok, amelyek az alpdiplomát kiegészítik, de nem módosítják. Természetesen van rá mód, hogy a jelentkező tandíját a cége fizesse. Ezt akár a Kar Alapítványán keresztül is megteheti.

  prdr kérdésére válaszolva: Ahogy a megjelent cikk is tartalmazza a Kar célja, hogy legalább annyi hallgatónak biztosítson ösztöndíjat, mint ahány hallgatónk volt tavaly állami ösztöndíjas. Ez a szám nappali tagozaton 80 körüli. Ugyanakkor néhány napja kaptuk meg az állam állásfoglalását a létszámkeretekről, így alig egy hete tudtuk elkezdeni az ösztöndíj alap feltöltését. Nagyon sok cég máris jelezte a támogatását. Azon vagyunk, hogy szeptemberig 100%-ra vagy akár felette tudjuk teljesíteni a vállalásunkat. Beláthatja, hogy erre a kérdésre azonnali válasz nem adható. Mivel július elejéig a jelentkezési sorrenden a jelentkezők 1 alkalommal módosíthatnak, így júniusban a Kar közzéteszi a pontos ösztöndíj létszámot és keretet.

  A kar honlapján nyitunk egy blogot, amiben a további kérdésekre - gyakori kérdések - válaszolunk! Kérjük kövessék ott a fejleményeket! www.ktk.nyme.hu

  Nagy szeretettel várjuk a jelentkezőket a Nyugat-Dunántúl legnívósabb közgazdasági képzésére!

  Köszönjük kérdéseiket!

  Üdvözlettel:

  Dr. Fábián Attila
  oktatási dékánhelyettes”
 • 2. nága 2012. január 27. 10:30
  „Indít-e a kar szept.-től MASTER MBA, Illetve MASTER Humánmenedzser képzést? Ha igen, akkor ezeknek mennyi lesz az önköltsége? Ezeknél is lehetnek ösztöndíjak? Ezeknél is előnyt élvezhet az, akinek a cége is beszáll a finanszírozásba?
  Mindez többeket érdekelne és előre is köszönettel várjuk a válaszokat.”
 • 1. prdr 2012. január 27. 06:54
  „"...a rendelkezésre álló keret figyelembe vételével osztja ki..." - ha ezt a mondatot lenne szives kissé bővebben kibontani a Közgazdaságtudományi Kar.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén tíz gyalogost gázoltak el zebránál Sopronban

Tíz embert ütöttek el az év eddig eltelt időszakában Sopronban a kijelölt gyalogátkelőkön vagy azok… Tovább olvasom