Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Összeülnek a gyógyszerészek Sopronban szeptember 28-29-én

Nikolics Károly-emlékülést és a XII. Gyógyszerésztörténeti Konferenciát rendezik meg Sopronban.
Az első napon Nikolics Károly gyógyszerész születésének 100. évfordulójára emlékeznek, a program a megyeháza dísztermében lesz.

– Az ünnepélyes megnyitón Fodor Tamás polgármester, a rendezvény védnöke és a gyógyszerészeti szervezetek elnökei mondanak köszöntőt. A rendezvényen több neves professzor, Karcsi bácsi barátai is részt vesznek előadóként, illetve vendégként – mondta el elöljáróban Mühl Nándorné dr., a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság megyei elnöke.
 
Mühl Nándorné dr. Nikolics Károly fotójával, akit tanítómestereként tisztel sok-sok gyógyszerész. Fotó: Magasi Dávid

– Külön öröm számunkra, hogy a három Nikolics testvér is jelen lesz, amely ritka alkalom. Az emlékülésünk első felében Mária, Károly és Miklós emlékeznek vissza gyermekkorukra, a családi gyógyszerészi hagyományokra. Károly, aki Amerikában él, a munkájáról is beszél majd. Ezt követően több érdekes előadást fogunk hallani Karcsi bácsi életéről, munkásságáról. Az előadások után a Patikamúzeum falán található emléktáblát koszorúzzuk meg. A megemlékezést dr. Kárpátiné dr. Gangl Teréz tartja, majd a múzeumi látogatásnál dr. Tanayné dr. Szalay Márta lesz a tárlatvezető. A programon közreműködik Fodor Gábor fuvolaművész.

Este hét órától Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres és Orosz Zoltán harmonikaművész jótékonysági koncertje kezdődik a Rotary Club Sopron Pannónia szervezésében a Liszt-központban. Az összegyűjtött adományt a Soproni Kórház Rehabilitációs Intézete (Várisi úti szanatórium) neurológiai osztályának eszközbeszerzésére fordítják.

A koncertre a Segítő Mária Gyógyszertárban (Béke út 13.) lehet támogatói jegyet venni, illetve a kezdés előtt egy órával a helyszínen.

Másnap, szeptember 29-én emlékeznek az ország első Patikamúzeumának 50 évvel ezelőtti megnyitására. A múzeum alapítója Nikolics Károly, Horváth Dénes és Domonkos Ottó akkori múzeumigazgató volt. Az alapítok közül már csak Domonkos Ottó él.

– A történelmi visszapillantást dr. Kárpáti György Patikamúzeumról készült filmjével kezdjük, majd a gyógyszerésztörténetben jártas neves előadók fognak előadásokat tartani. Bízom benne, hogy aki részt vesz az ünnepségsorozaton, sok új élménnyel, tudással gazdagodik és szeretettel gondol vissza Nikolics Károly tanítómesterünkre, példaképünkre – zárta Mühl Nándorné dr.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közterületet tisztítottak a Tigrisek Sopronban a hulladékgyűjtés világnapja alkalmából - sok fotó

Közterületet tisztítottak a Tigrisek Sopronban a hulladékgyűjtés világnapja alkalmából - sok fotó
A Tigrisek kosárlabda klub felhívására a kicsiktől a nagyokig, az edzőktől a szülőkig sokan… Tovább olvasom