Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Összeállt a Széchenyi-emlékév programja

Országszerte egész éves rendezvénysorozattal emlékeznek meg Széchenyi István halálának 150. évfordulójáról. A központi ünnepség Nagycenken lesz.

Összeállt a Széchenyi-emlékév 2010 programsorozata. Jövőre a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulóján országszerte rendezvényeket tartanak. A szervezést a Széchenyi-emlékbizottság dr. Rubovszky András vezetésével vállalta magára.

A központi ünnepség április 8-án Nagycenken lesz. A koszorúzást követően nagygyűlést is tartanak. Másnap a településen folytatódik Kárpát-medencei diákok részvételével a Széchenyi-vetélkedő, amelyet a tervek szerint a Duna Televízió közvetít. Mindezt megelőzően februárban Budapesten, a Gellért Szállóban tartják meg az először 1864-ben megrendezett Széchenyi-bált.

A Lánchíd elkészülte előtt tisztelegnek a dunai evezőstúrával. A kenusok azt a távot teljesítik, amelyet egykoron Széchenyi István is megtett. S nem szabad kifelejteni, hogy a jövő évi Nemzeti Vágtát Széchenyi szellemében rendezik meg. Budapesten, Szegeden, Nagykanizsán, de még az erdélyi Marosvásárhelyen is lesznek majd megemlékezések.

Jövőre a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulóján országszerte rendezvényeket tartanak.
Felsorolni is nehéz, hogy mi mindent köszönhet Magyarország Széchenyi Istvánnak. Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformmozgalom kezdeményezője és legjelentősebb alakja. Megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat kiépítését és az egyesült Budapest ötletét.

A Bécs és a független magyar kormány közötti feszültségeket már nem volt képes elviselni. 1848. szeptember 5-én az ausztriai döblingi elmegyógyintézetbe került. Itt hamarosan visszanyerte szellemi alkotóerejét, és élénk érdeklődéssel kísérte a hazai és európai politikai eseményeket, viszonyokat. A sorozatos zaklatások, házkutatások azonban felőrölték maradék erejét. Az üldöztetéseknek csak a halála vetett véget. 1860. április 7-éről 8-ára virradó éjszakán ˝karosszékében ülve, átlőtt koponyával találtatott˝.

Olvasóink írták

  • 1. senechal 2009. december 28. 22:12
    „Az utolsó (kissé ködösre sikerült) sort olvasván az a benyomásom támadt, hogy a cikk szerzőjének tolla kissé megbicsaklott, s valamilyen oknál fogva nem akaródzott leírni : a gróf öngyilkosságot követett el.
    Megelőzvén a nemsokára felharsanó kórust idézek egy Kosáry professzorral készült interjúból ( ha még emlékszik valaki a Hdemberre )
    ... Széchenyi a magyar nemzettudat kulcsfigurája. Öngyilkossága sokaknak nem volt elfogadható, ezért képzeletbeli forgatókönyveket találtak ki. Amivel nincs is semmi baj. Ámde olyan filmtől, amelyik azt hirdeti magáról, hogy történetileg hiteles, elengedhetetlen annak elfogadása, hogy ez az ember öngyilkos lett. Megengedhetetlen olyasmit sejtetni, sőt, kimondani, hogy Ferenc József utasítására eltették láb alól. Ferenc József itt közli, hogy nem akar pert, de el kell intézni a grófot. A pisztolydörrenés utáni jelenetben azt látjuk, hogy Széchenyi a karosszékben ül, s nem a kezében van a fegyver, hanem mellette. Ebben hadd legyek rigorózus, mert itt összeér az állampolgári tudatom és történészi hivatásetikám. Széchenyi István minden ismeretünk szerint öngyilkos lett. ....”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

János-napi borszentelés

Sopron - Immáron harmadik alkalommal szentelték meg az újbort vasárnap a Szentlélek-templomban. Tovább olvasom