Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Országunk a legkedvesebb szomszéd

A Fenyő Téri Általános Iskola által rendezett nemzetiségi bálra elfogadta Baralichné Tóth Rita igazgató meghívását dr. Günter Birbaum. Ausztria magyarországi nagykövete itt adott interjút a Kisalföldnek.
– Nagykövet úr, minek köszönhető, hogy elfogadta az igazgató meghívását a nemzetiségi bálra?
– Számomra Sopron különös város, földrajzi helyzete és történelme miatt. Érdekel, hogy mi történik itt, hogyan élnek az emberek, közöttük a nemzetiségek. Ezért jöttem örömmel az iskola által szervezett bálra, s találkoztam Walter Dezső polgármesterrel is.

– Egy, a közelmúltban megrendezett kismartoni (Eisenstadt) gazdasági fórumon kiderült, élénk osztrák érdeklődés tapasztalható a magyar, illetve a nyugat-dunántúli befektetési, piacszerzési lehetőségek iránt. Ez ön szerint közelgő uniós tagságunknak köszönhető?
– Az osztrák–magyar kereskedelmi kapcsolatok eddig is kiválóan működtek, országos szinten mintegy hatmilliárd eurós értékben. Ezen belül a legnagyobb forgalom természetesen Nyugat-Magyarországot érinti. A gazdasági együttműködés azonban csak egy szelete kapcsolatrendszerünknek. Jó példaként említhetem, hogy a soproni kórház osztrák betegeket fogadhat, ami nagy segítség lehet a burgenlandi egészségügynek.

– Ausztriában korábban voltak ellenzői hazánk uniós tagságának. Néhány hónappal belépésünk előtt mi a helyzet? Változott a közvélemény megítélése?
– Az elmúlt időszakban Ausztriának voltak problémái az Európai Unióval. Gondolok itt például a tranzitegyezményre, amelyet nem úgy sikerült megújítani, ahogy mi szerettük volna. A legutóbbi közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy nem teljes az egyetértés az unió kelet-európai bővítésével kapcsolatban. Természetesen ez Magyarországra nem vonatkozik. Ausztriának az önök hazája marad a legkedvesebb szomszédja. Május elsején együtt örülünk majd uniós tagságuknak.

Míg korábban a magyarok tanultak szorgalmasan németül, az utóbbi időszakban egyre több osztrák érez kedvet a magyar nyelv elsajátításához.
– Amikor én jártam egyetemre, a vasfüggöny miatt nem tanultunk kelet-európai nyelveket, hiszen kapcsolatunk sem nagyon volt. Mára alaposan megváltoztak a körülmények. Sokan üzleti megfontolásból, mások csupán érdeklődésből, a szomszédság okán tanulnak magyarul.

A sógorok megértik egymást

Walter Dezső polgármester példaértékűnek nevezte, hogy dr. Günter Birbaum elfogadta a báli meghívást. Ez azt jelenti – mondotta –, hogy érdekli az életünk. Arra a kérdésre, hogy véleménye szerint a nagykövet miben segíthet Sopronnak, a polgármester kifejtette: egy ilyen alkalom az egymás iránti szimpátia kifejezésére és a kapcsolatok ápolására nyújt kiváló lehetőséget. Amikor konkrét kérdésekre kerül sor, akkor nincs olyan, amiben a nagykövet úr ne segítene nekünk.
Nem véletlen, hogy az Európai Unió országai közül egyedül az osztrákokat nevezzük sógoroknak. Ezt az is jelenti, hogy „rokoni kapcsolat" van közöttünk, és a sógorok általában kijönnek egymással, csak a menyek nem. Május elseje után még szorosabb lesz a kapcsolat a két ország között, s mire mi is az euróövezethez tartozunk, teljesen feloldódnak a még meglévő esetleges gazdasági érdekellentétek is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekcsalogató tárlat a kismartoni kastélyban

A kismartoni (Eisenstadt) Esterházy-kastélyban gazdag programmal várják a gyerekeket az iskolai… Tovább olvasom