Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Országos ismertség a soproni Soundgold tervei között

Rock, blues rock, funky stílusjegyek egyaránt jellemzik a soproni zenekar dalait. Igényes műfajt képviselnek, s egy kihalófélben lévő vonulatot is tovább éltetnek...

Manapság az aktuális zenei irányzatok meglovaglása biztosíték a sikerre. Több zenekar is elköveti azt a hibát, hogy igazi arcukat, az egyéniségüket, meg sem mutatják. Mi nem végeztünk közvélemény-kutatást, hogy milyen zenei rést kell betömni, hogy a rádiók kizárólag milyen zenéket sugároznak - kezdte Kun István, a Soundgold énekese.

- A koncepció az, hogy nem kéthangos, de nem is túlbonyolított zenét játszunk, a gitár a megszokottnál több szerepet kap. Így rock, blues rock, funky stílusjegyek egyaránt jellemzik dalainkat. Ebből adódóan a környéken egyedi, de egyáltalán nem korszakalkotó amit csinálunk. Nagyon ritkán hallani olyan zenét, ami minden pillanatában egyediséget közvetít. Egy kihalófélben lévő vonulatot éltetünk tovább: szólókat építünk a dalokba. Pont ezért tartjuk életképesnek és izgalmasnak egyaránt - folytatta.


A Soundgold névre 2010–ben esett a soproni zenekar választása. Az együttes már korábban is létezett FEELinG néven, de a tagcserék, s az addigi repertoár saját dalokra történő cserélődése indokolta a névváltást. Kun István énekes, Rozits András gitáros, Horváth István basszusgitáros, Kovács László dobos alkotja most a csapatot.

- A zenésznek lételeme, hogy a nyilvánosság számára a dalain keresztül közvetítse azokat az érzéseket, gondolatokat, impulzusokat, amiket megélt. Mi azt az utat választottuk, hogy önerőből, a lehető legtöbb ember figyelmét felhívjuk zenénkre. Természetesen erre a legalkalmasabb fórum maga a koncert. Szeretünk színpadon lenni. Sopron és vonzáskörzete mellett nyitottunk Ausztria irányába is, ahol szerencsére nagyon pozitívan fogadtak minket - hallhattuk Kun Istvánt.

Itt hallgathatsz dalokat a zenekartól >>
A Soundgold ma már főként saját dalokat játszik, melyeket elengedhetetlenül megfűszereznek a közönség és számukra is kedvelt feldolgozásokkal. Olyan előadóktól játszanak dalokat, mint Jimi Hendrix, a Pearl Jam, vagy Eric Clapton...

- Lendületes, mindenki számára könnyen érthető, gitár centrikus rock dalok, fülbemászó dallamokkal, lüktető alapokkal és gitárszólókkal. Amennyire tradicionális, annyira modern is, így mindenki magáénak érezheti egy szeletét a daloknak - fogalmazott az énekes. Gitárosuk, Andris ˝álmodja meg˝, majd készíti el a dalok vázlatát, amire mindenki a saját szájízének megfelelően kidolgozza a részét. A magyar dalszövegek István fejéből pattannak ki, míg az angol szövegeket Kurucz Anettel közösen formálják meg. A külföldi fokozatos térnyerésnek köszönhetően egy-egy dalra angol és magyar dalszöveg is született, így jobban és határok nélkül tud érvényesülni a zenekar.

Fotó: Magasi
Fotó: Magasi

Sopron és a VOLT fesztivál már elválaszthatatlan egymástól, az együttes ott már több ízben is fellépet. Bíznak benne, hogy helyi csapatként, a jövőben is kapnak lehetőséget.

- A VOLT-on túl több motoros találkozón is megfordultunk már. De játszottunk Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor Latin formációja, valamint a Deák Bill Blues Band előtt többször is, a Blues Floor-ral és a régión belül szinte minden zenekarral álltunk már közösen színpadon. Majdnem mindenre kaphatóak vagyunk - jegyezte meg mosolyogva Kun István, majd folytatta.

- Az a legemlékezetesebb, amikor szakavatott zenészek keresnek meg minket a koncertek után pozitív kritikákkal. A hazai pályás koncertek mindig jók, a legfelszabadultabb bulikat tudhatjuk magunk mögött. Ausztriai debütálásunk számunkra óriási meglepetést okozott, mivel a helyszín és a közönség is mély nyomott hagyott bennünk a baráti fogadtatással.


A Soundgold idén elkészült első demó lemezének fogadtatása nagyon jó, több fesztivál szervezőjének, klubtulajdonosnak, rádiónak elküldték már.

- Hagyományos módon CD -n, mert hisszük azt, hogy a borítékból előbukkanó profin kivitelezett lemez, nem landol azonnal a kukában. Másfelől úgy szól igazán jól, ha CD lejátszón keresztül köszönünk vissza. Persze mindentől függetlenül addig zenélünk, amíg bírjuk, amíg kíváncsi ránk valaki, a siker az csak tovább motivál minket. Terveink között szerepel a jövőben egy saját nagylemez elkészítése, valamint az országos ismertség elérése, ehhez jelenleg is keressük azt a személyt, aki támogat minket. Mindenképp készítünk egy videoklipet is, a tervek már megvannak, nemsokára adott lesz minden feltétel, hogy publikálhassuk - zárta az énekes.

A zenekarról minden információ megtalálható a www.soundgold.hu  honlapon, ahol letölthető és meghallgatható a zenei anyaguk.

Olvasóink írták

  • 2. Tonxy 2011. október 15. 10:55
    „Ha ügyesen csinálják akkor több 10-20 évig fenn tudnak maradni. Aztán talán itthon is, de külföldön biztos össze lehet szedni annyit hogy még az unokáiknak sem kell dolgozniuk. Ők nem hirtelen sztárok tv-ből akikre 3-4 hónap múlva már nem emlékszik senki sem.”
  • 1. rozinéni 2011. október 14. 19:03
    „gratulálok, de remélem azért rendes foglalkozásuk is van, mert nem lenne jó ha később meg sirnának rinának hogy kevés a nyugdij:))))”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cégéreket, padokat, járműveket terveztek az egyetemisták

A városközpont értékmegőrző megújítása nevét viselő projekt részeként fórumot tartottak csütörtökön… Tovább olvasom