Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Önkéntesek a lángok ellen

Önkéntes tűzoltók tisztelegtek bemutatóval Völcsejen a tavaly szeptember 11-én hősi halált halt New York-i tűzoltók emléke előtt. Az ifjúsági tagozat héttagú lelkes csapata is színre lépett.
A hétvégén rendezett völcseji falunap egyik leglátványosabb programját jelentette a falu önkéntes tűzoltóinak – a sopronhorpácsiakkal közös – gyakorlata.


Amikor leégett szinte az egész falu


– Elszorult szívvel láttuk tavaly is és most, az első évfordulón is a New York-i terrortámadás mentési munkáiban tevékenykedő amerikai tűzoltók hősies harcát az elemekkel. Szinte felfoghatatlan, mekkora gigászi feladattal is kellett megbirkózniuk – mondja Szőke Attila (37), a 410 lelket számláló Völcsej önkéntes tűzoltóinak parancsnoka, aki már 12 éves kora óta elkötelezettje a helyi tűzvédelemnek. – Közülük több százan vesztek oda, s a falunapon a sopronhorpácsiakkal közösen végrehajtott gyakorlatainkkal az ő emlékük előtt adóztunk.
– Községünkben 105 évvel ezelőtt alakult meg a tűzoltóegyesület – veszi át a szót Nagy Gyula, Völcsej polgármestere. – Nagyapám, aki több egyesületnek is tagja volt, szintén az önkéntesek közé tartozott. A falu legnagyobb tűzvészét különben 1939-ben egy gyújtogató okozta, akkor a község nagy része a lángok martalékává vált. Ezután erősödött meg igazán a tűzoltó egyesület, sőt, akkoriban még női tagozat is alakult. Ma már az önkormányzat feladata a tűzvédelem biztosítása, erőnkhöz képest segítjük is az önkénteseket, évente 100–150 ezer forinttal. A kultúrházban rendezett tűzoltóbálok bevételével is ők rendelkezhetnek. Ami az idei nagyobb tüzeket illeti, gabonatűzhöz, illetve egy kétszáz négyzetméteres gazdasági épület oltásához hívták segítségül a huszonöt tagból álló völcseji egyesületet, szerencsére mindig akadt elérhető ember.

Generációról generációra

Völcsejen a tűzoltói munka vállalása apáról fiúra száll. A civilben pékmester mostani elöljáró, Szőke Attila édesapja szintén tűzoltóparancsnok volt, de a nagyapa is megküzdött szükség esetén a lángokkal. Mi sem természetesebb, hogy fia, a 8. osztályba járó Gábor ugyancsak tagja lett a nyáron alakult ifjúsági csoportnak. Az ifjak vezetőjévé a 16 éves középiskolást, Szőke Tibort választották: – Mi még nem voltunk igazi bevetésen, egyelőre csak ismerkedünk a tűzoltás tudnivalóival. Nagy vágyunk, hogy egyszer látogatást tehessünk egy hivatásos tűzoltólaktanyában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Téli álom a Kárpátokban

Az őszi madárvonulás mellett, bár erről csak kevesen tudnak, ebben az időszakban indulnak útnak a… Tovább olvasom