Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Önálló orvosi körzetük lehet

Fertőszéplak - Önálló háziorvosi körzetet szeretne a fertőszéplaki önkormányzat.
– Jelenlegi háziorvosunk Fertőszéplakot és Sarródot látja el – kezdte Bozsvári István, Fertőszéplak polgármestere. – A jogszabály szerint csak az ezerkétszáz lelket meghaladó települések rendelkezhetnek önálló háziorvosi körzettel. Lakosságunk száma immár ezerkétszáznegyvennyolcra gyarapodott, így a községvezetés régi álma valósulhatna meg a fertőszéplaki körzet létrehozásával. Ez gyakorlatilag a jelenlegi körzethatár módosítását jelentené. Mivel az egészségügyi ellátás biztosítása önkormányzati feladat, a mi felelősségünk, miképpen oldjuk meg ennek a számunkra legelőnyösebb formáját. A sarródi és a fertődi polgármesterrel már szándéknyilatkozatot is aláírtunk a körzethatár megváltoztatásáról. A helyi egészségügyi ellátás színvonalát emelőnek tekintenénk az itteni önálló orvosi munkahely kialakítását. Ezt már tíz évvel ezelőtt is szerettük volna, de az akkori önkormányzat nem tudott letelepedést biztosítani. A képviselő-testület e témában közmeghallgatást tart június 17-én, kedden este 6 órai kezdettel. Amennyiben a többség helyesli indítványunkat, haladéktalanul a feltételrendszer kidolgozásához fogunk. Lakást biztosítanánk az orvosnak, továbbá vállalnánk a rendelő üzemeltetését és a napi munkához szükséges eszközök beszerzését. Ez utóbbi éves szinten becslések szerint mintegy egymillió forintos költséggel járna. A szóban forgó összegről annyit, hogy az iskola működését – amely nem is minden fertőszéplaki családot érint – évente 32 millió forinttal segítjük. Számításaink szerint az orvos és az asszisztens bére az OEP-támogatásból kigazdálkodható lenne, amennyiben az orvos közalkalmazotti státusban tevékenykedne. Az önálló körzet létrehozásához megegyezésre van szükség a jelenlegi háziorvossal, utána az OEP és ezt követően az ÁNTSZ hatáskörébe kerülne az ügy. Szeretnénk, ha a lakosság – és az orvos – kedvező hozzáállása után, már az ősszel önálló körzettel rendelkezhetnénk.

– Tekintettel arra, hogy az önálló fertőszéplaki háziorvosi körzet kialakításával kapcsolatban semmiféle hivatalos megkeresést, értesítést nem kaptam, nem szándékozom nyilatkozni – mondta mindezzel kapcsolatban Fertőszéplak és Sarród vállalkozó háziorvosa.

Olvasóink írták

  • 2. cogito 2008. június 11. 16:25
    „Ez a cikk ismét egy, a polgármester szokásos csúsztatásai közül. Rajta kívűl, senkinek nem régi álma az önálló körzet. Semmi előnyt nem jelentene a település lakói számára, hisz a délutáni és hétvégi időszakban amúgy is az ügyeletet kell hívni. a cikkel ellentétben az asszistens bérét nem fedezné az OEP, így plusz költség lenne a falu számára. Plusz a lakás vagy a lakhatási támogatás. Jelenleg két orvos közűl válaszhatnak a fertőszéplakiak, így értelemszerűne a beteglétszám, így az egy főre jutó várakozási idő is felére csökken. Mi lesz ha csak egy orvos rendel? 4-5 órás várakozás? Vagy át kell menni a szomszéd településre és ott várakozni? Arról nem is beszélve, hogy talán a érdemes lenne utánanézni az orvosjelölt korábbi munkáltatójánál, hogy előfordultak-e fegyelmi ügyek....”
  • 1. szaboka 2008. június 11. 07:37
    „Amiről a cikk nem szól: nem a jelenlegi háziorvos lenne a "falu orvosa". Miért nem ő? Mi az, h meg sem keresték az ügyben? Nem őt kellett volna először megkérdezni? Kinek és miért jó az Széplakon, ha olyan orvosa lesz a településnek, aki az ügyeleti idejében gyakorta, sőt rendelésen is előfordult már, hogy pont úgy nézett ki, mint aki nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott? És hol is fog lakni?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élet kellene a Bástyagödörbe!

Sopron - A háború óta van Sopronnak Bástya tere, azaz közkeletűbb nevén Bástyagödre, de hiába áll a… Tovább olvasom