Kisalföld logö

2019. 03. 18. hétfő - Sándor, Ede 4°C | 17°C Még több cikk.

Olcsóbban utazhat az uniós nyugdíjas

A hazai 65 év felettiek számára belföldön ingyenes a tömegközlekedés. Ám más uniós országokban is vannak utazási kedvezmények, amik a magyar időseknek ugyanúgy járnak.
A kedvezmények megállapítása az uniós tagállamok saját hatáskörébe tartozik, általános, mindegyik országra vonatkozó szabályozás nincs.

Nyugdíjasoknak olcsóbb
A kedvezmények 60–65 év felett járnak, és elég egy igazolvány vagy útlevél.

A magyar kedvezmények nem érvényesek a határon túl, ugyanakkor az unió tagjainak kötelezettsége, hogy minden más tagállam állampolgárának országon belül ugyanazon kedvezményeket, ugyanazon feltételekkel nyújtsák, mint sajátjaiknak. A Kisalföld már foglalkozott a témával, s olvasóink közül sokan meglepve kapták fel a fejüket a hírre: nem csak a jómódú nyugati szépkorúak utazhatnak ingyen Magyarországon, a magyar nyugdíjasoknak is járnak az időseket megillető kedvezmények, ha külföldön járnak.
 
Utazni jó, s a nyugdíjasokat megillető európai kedvezményekkel a magyar időseknek sem kell lemondaniuk az élményekről.

A nyugdíjasoknak járó kedvezmények rendszerint korhoz kötöttek, többnyire 60–65 év felett járnak, általában elegendő személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel igazolni a jogosultságot. A konkrét kedvezményekről érdemes az interneten tájékozódni, mert minden tagállamban máshogy történik, sok helyen tartományi vagy helyi önkormányzati hatáskör. Akár városonként is változhat a tarifa, illetve a közlekedési társaságok is más-más kedvezményeket adhatnak.

Legtöbb olvasónk érdeklődését az Ausztriában kiváltható úgynevezett európai nyugdíjas-igazolvány (European senior citizens card) keltette fel. A bankkártyához hasonló plasztiklapot egy évre 29 euróért lehet megvásárolni a kinti buszpályaudvarokon és vasútállomásokon, de meg lehet rendelni az interneten is, a http://www.pensionistenausweis.at oldalon keresztül. A nyugdíjaskedvezményekre feljogosító kártyát a nők 60, a férfiak 65 éves kortól válthatják ki. A kártya maximum ötven százalék kedvezményre jogosítja fel használóját a vonatokon és buszokon. Ráadásul az osztrák nyugdíjaskártya nem csak utazni jó! Színházban, kiállításokhoz, fürdőhelyekre, múzeumokban, könyvtárakban, még egyes éttermekben is felhasználható különböző mértékű kedvezményekkel.
Európai nyugdíjas-igazolvány
29 euróért lehet megvásárolni a bankkártyához hasonló plasztiklapot egy évre.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van már víz a társasházban Sopronban

Van már víz a társasházban Sopronban
Helyreállt a vízszolgáltatás a Templom utca 21. számú társasházban. Tovább olvasom