Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Nyugdíjaskorában három diploma

A 73 esztendős Horváth Sándor hamarosan kezébe veheti a harmadik diplomáját.

Első szakdolgozatát frissnyugdíjasként 58 évesen írta, hitoktató lett, pár évvel később hittanári oklevelet szerzett, most teológus szakon vizsgázik. Büszke a fiatalokat megszégyenítő szorgalmára, kitartására, s arra, hogy a többi évhez hasonlóan ebben a szemeszterben is szinte minden tárgyból ötöst kapott.

Horváth Sándor 1938-ban született, Ostffyasszonyfán töltötte a gyerekkorát. Örült minden nyíló virágnak, szerette a földnek az illatát. Kertész lett, évtizedekig a GYSEV állomásait szépítette kollégáival.

– Dolgos családból származom, apám a saját gazdaságunkat és az uraságét is precízen művelte. Mindig ott lábatlankodtam körülötte, nem volt kérdés, hogy a fertődi kertészeti iskolába jelentkezem. Délelőtt tanítás volt, délután gyakorlat, nem volt alkalom az unatkozásra. A technikum befejezése után is maradtam a településen, a kutatóintézetben számítottak a munkámra, ahol egyebek mellett a háborúban leromlott kastélypark felújítása is ránk várt. Ez igazán komoly ˝iskola˝ volt, rengeteg szaktekintéllyel dolgozhattam együtt – idézte a múltat Horváth Sándor.

Horváth Sándor két szakdolgozata után most írja a harmadikat.
Horváth Sándor két szakdolgozata után most írja a harmadikat.

A misztikus hetedik esztendőben aztán visszautasíthatatlan ajánlatot kapott a fiatal szakember. Egy vasutas említette neki, hogy a GYSEV főkertészt keres, s némi hezitálás után Sándor úgy döntött, kipróbálja magát vezetőként is. Egykori főnökei támogatásukról biztosították, ami megkönnyítette a helyzetét.

– Még a korábbinál is szebb esztendők következtek. Azt csináltam, amihez értettem, magunk neveltük azokat a növényeket, amelyek a GYSEV állomásait díszítették. Sok rangos elismerést kaptunk és kiváló hangulatban dolgoztunk. Tizennyolc településen, még Ausztriában is szépítettük a környezetet, a MÁV-osok is hozzánk jártak tapasztalatcserére. A vezetőink és a lakosság is értékelte a munkánkat.

Horváth Sándor 32 és fél év után 1997. december 31-én vonult a vasúttársaságtól nyugdíjba, de ekkor sem maradt tétlen. Lánya külföldi munkát vállalt, s a nagypapára bízta az unoka nevelését. Azóta is ő gondoskodik a nemrég nagykorúvá vált fiúról, s bízik abban, ereje még sokáig nem hagyja el.

– Születésem óta vallásos vagyok, a hitem mindig utat mutatott. A nehézségek megtöbbszörözték az erőmet, s mondhatom, kiegyensúlyozottan élünk mi kettesben. Osztom a véleményt, hogy kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond, de biztos vagyok abban, hogy tovább is boldog lesz az életem, mert szeret engem a jó Isten. Talán az unokám miatt fogtam a tanulásba is, így ugyanis közelebb kerülhetek a fiatalokhoz, jobban megérthetem őket.

Az egyik tanulmányom például az ifjúság nevelésével kapcsolatos, de korábbi hivatásomról sem feledkeztem meg, az első szakdolgozatomban a Bibliában előforduló növényekről írtam – mesélte Sándor, aki rendszeresen tart kertészeti témájú előadásokat és lakótársai örömére folyamatosan szépíti a társasházuk kertjét.

Előadás

A kertészeti szabadegyetem előadásainak sorában kedden este 6 órától Horváth Sándor Ostffyasszonyfától Sopronig című előadását hallgathatják meg az érdeklődők a TIT-ben.

Olvasóink írták

 • 5. sogorferenc 2011. február 09. 22:36
  „Büszke vagyok arra, hogy az általam vezetett intézményekben -- Deák téren majd az Ady Endre úton -- közel két évtizeden keresztül együtt dolgozhattunk a környezet szépségéért! Megtiszteltetés és példa volt számomra az a szerénység, tudás és emberség amivel nap mint nap tette a dolgát közös örömünkre. Élmény volt kedden este a TIT-ben telt ház előtt látni és hallgatni Őt! További jó egészséget kívánok, Sógor Ferenc”
 • 4. c77 2011. február 08. 17:14
  „Sok-sok örömet és jó egészséget kivánok!!!!!!”
 • 3. LAZA 2011. február 08. 11:04
  „Sugárzik a jóság ebből az emberből.
  Vonaton szoktam vele beszélgetni amikor az akkor még egészen kicsi unokájával utazgatott!”
 • 2. anikusz 2011. február 08. 08:35
  „Valóban irigylésre méltó ez a tanulni akarás! Jó példa lehet másoknak is. Gratulálok!”
 • 1. Andersen 2011. február 07. 12:32
  „Gratulálok és további jó egészséget kívánok!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törmelékből épített újjá antik kályhákat

Steinbach Ernő, aranykoszorús cserépkályhásmester munkáját az Ifj. Flandorffer Ignác-díjjal… Tovább olvasom