Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem a szélerőművekről

Dr. Jánoska Ferenc "Szél- erőművek – zöldenergia kontra természetvédelem" című előadásával folytatódik a nyugdíjas-egyetemi programsorozat kedden a GYIK Rendezvényházban délután 4-kor.

Dr. Jánoska Ferenc, a Nyugat-magyarországi Egyetem egyetemi docense „Szél- erőművek – zöldenergia kontra természetvédelem" című előadásával folytatódik a nyugdíjas-egyetemi programsorozat kedden a GYIK Rendezvényházban délután 4-kor.

– A megújuló energiaforrások közül az egyik legtisztább megoldás a szélenergia hasznosítása – mondta előadásával kapcsolatban dr. Jánoska Ferenc.

– Hazánkban a kezdeti lendületet követően – elsősorban a gazdasági környezet folyamatos változása miatt – viszonylag még alacsony a szélenergia aránya az energiatermelésben. A tervezés és a kivitelezés során a gazdaságossági és környezetvédelmi szempontok mellett a természetvédelmi szempontokat is érvényesíteni kell.

A szélerőműveket mezőgazdasági környezetben lehet létesíteni. Ugyanakkor e területeken is számos védett állatfaj fordul elő. Fokozottan veszélyesek lehetnek azok a turbinák, amelyek a tömeges madárvonulás útvonalába esnek, illetve amelyek veszélyeztetett madárfajok fészkelőterületén vagy annak közvetlen környezetében létesülnek.

Az előadás során arra keressük a választ, milyen természetvédelmi kockázatokkal kell számolni, és ennek függvényében milyen további lehetőségek vannak hazánkban a szélenergia hasznosítására.

Dr. Jánoska Ferenc a soproni Roth Gyula Erdészeti Szakközépiskolában érettségizett, majd 1991-ben okleveles erdőmérnöki diplomát kapott a soproni egyetemen. Ugyanitt 1994-ben okleveles természetvédelmi mérnöki képzettséget szerzett. 1996-ban védte meg kandidátusi értekezését a Magyar Tudományos Akadémián.

 Jelenleg a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar oktatási dékánhelyettese. Bejegyzett természetvédelmi, tájvédelmi és vadgazdálkodási szakértő.

Szélerőművek környezetvédelmi és természetvédelmi problémáival 2003 óta foglalkozik, számos előzetes környezetvédelmi vizsgálatban vett részt szélerőművek telepítésével kapcsolatban, és több helyszínen koordinált utólagos hatásvizsgálatokat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borzolják a kedélyeket az új bicikliutak Sopronban

A biciklisek és a gépjárművezetők számára sem mindenhol egyértelműek a közlekedés szabályai az újonnan felfestett kerékpárút vonalán. Tovább olvasom