Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -5°C | 2°C Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem: A nő az iszlám világában

Prof. dr. Balázs Judit „A nő az iszlám világában" című előadásával kedden délután 4-kor a GYIK Rendezvényházban folytatódik a Soproni Nyugdíjasegyetem programsorozata.

– Nemrég tértem haza Egyiptomból, ahol vendégprofesszorként három évet töltöttem el az egyik egyetemen. Személyesen is alkalmam volt közelről tanulmányozni a gazdaságot és a társadalom bizonyos szegmenseit. Az arab világban zajló események pedig a világ közvéleményét is a térségre irányították. Az arab világ kutatása, de megértése is elválaszthatatlan az iszlámtól – mondta előadása témájáról dr. Balázs Judit, a Nyugat-magyarországi Egyetem professzora.

– Számos hit és tévhit él az iszlámra vonatkozóan. Különösen a nők iszlám világban betöltött szerepe nagyon ellentmondásos. A mesés Keletről alkotott elképzelés és a média által sugallt képek szöges ellentétben állnak egymással. Egyiptomi tartózkodásom alatt magyar barátnőim révén, akik Egyiptomban arab férj mellett élték napjaikat, betekintést nyertem egy félarab család életébe, miután barátnőim előttem részben megnyíltak, jóllehet az iszlám család belső élete kívülállók számára tabu.

A közvéleményben nagyon sajátos kép alakult ki az iszlám világáról és abban a nő szerepéről. Rengeteg félreértés, tévhit él a nyugati világban. Egyrészt úgy tartják, a nőket lelketlen tárgyaknak tekintik. Másrészt ha meghallja az európai – s főként férfi – azt a szót, hogy hárem, egyből a csodák birodalmában érzi magát. Az előadás nyugati szemmel és objektíven próbálja ezt a nagyon bonyolult kérdést megvilágítani.

Számos hit és tévhit él az iszlámra vonatkozóan. Különösen a nők iszlám világban betöltött szerepe nagyon ellentmondásos. A mesés Keletről alkotott elképzelés és a média által sugallt képek szöges ellentétben állnak egymással.

Dr. Balázs Judit közgazdász

Dr. Balázs Judit közgazdász diplomát a berlini egyetemen szerzett, majd ugyanott kandidátusi címet ért el. A hosszú, egy évtizedet meghaladó berlini tartózkodás után különböző budapesti egyetemeken oktatott, de tevékenysége legnagyobb részét a kutatás töltötte ki.

Munkája az MTA Világgazdasági Kutató Intézetéhez kötődött, ahol is a fejlődő világgal foglalkozott, azon belül is Afrikával, Közel- és Közép-Kelettel. 1995-ben felkérést kapott arra, hogy vegyen részt a mai Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaság-tudományi Karának megalapításában. A Békekutatók Világszervezetének exalelnöke, de számos más tisztséget is betöltött a világszervezetben. Regionális szervezetének, az Európai Béke- és Konfliktuskutatók Szervezetének alapító és örökös elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bacsárdi László a legfiatalabb intézetigazgató

A 30 éves dr. Bacsárdi László a Nyugat-magyarországi Egyetem minden idők legfiatalabb… Tovább olvasom