Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nyugdíjasegyetem - A Dunántúl nyugati fele erősebb felmelegedést mutat, mint az Alföld

– Mindig érdekeltek az egész emberiséget érintő kérdések. Mátyás Csaba akadémikus klímaváltozásról szóló érdekes értekezése igen érzékletesen mutatta be, hol tart ez a folyamat. Biztos vagyok benne, hogy nagy tudása és lendületes előadásmódja azok érdeklődését is felkelthette e téma iránt, akiktől  eddig esetleg távol állt.

A  Postás Természetjáró Szakosztály aktív tagjaként  elmondhatom, az előadás után más szemmel nézem majd a természetet és a táj változásait – értékelte a Soproni Nyugdíjasegyetem programját Beke Attila fertőbozi nyugdíjas villamosmérnök.    
 A klíma hosszabb időszakra jellemző időjárási viszonyok összessége - hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: M. D.
 A klíma hosszabb időszakra jellemző időjárási viszonyok összessége – hallhatták a nyugdíjas-egyetemisták. Fotók: M. D.

– Függetlenül attól, hogy a klímaváltozás hatása  az élővilágot érinti, a változást elsősorban a geofizikusok, földrajzosok, közgazdászok és csak másodsorban a biológusok, ökológusok próbálják a társadalomnak magyarázni.
Beke Attila
Beke Attila

A klíma „szárazodása" globális jelenség,  ennek hatásait hazánkban is  tapasztalhatjuk  – részletezte Mátyás Csaba, aki az élővilág egyik klímaérzékeny csoportja, a fák példáján keresztül tényszerű információkat közölt a klimatikus változásokról. Mint az elhangzott, az 1901–2010-es időszak során mért hőmérsékletek alapján megállapítható: a Dunántúl nyugati fele erősebb felmelegedést mutat, mint az Alföld. (Az előadásról részletesebben a legközelebbi Ezüstkor rovatban olvashatnak.)
Dr. Mátyás Csaba akadémikus
Dr. Mátyás Csaba akadémikus

A programon átadták a legutóbbi előadás kvízkérdéseire helyes válaszokat beküldők között  kisorsolt Kisalföld-könyveket. A szerencse Fülöp Lászlóné és Mészáros Lászlóné soproni nyugdíjas-egyetemistáknak kedvezett.
 
 
 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezért nem lesz fizetős egy útszakasz Sopronban

Ezért nem lesz fizetős egy útszakasz Sopronban
A tervek szerint a jövőben csak engedéllyel lehet majd behajtani Sopronban, a Szent Mihály utca egy… Tovább olvasom