Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Nyugalom a városházán

– Nagyobb szervezeti átalakítást nem látok indokoltnak, a hivatal lakossági megítélésén kell elsősorban javítani – nyilatkozta egy évvel ezelőtti kinevezésekor a Kisalföldnek dr. Galambos György, Sopron jegyzője. A polgármesteri hivatal vezetője az elmúlt év távlatában sem látja másként feladatát.

Várakozással fogott hozzá

– Várakozással fogtam egy évvel ezelőtt a jegyzői munkához, de nem bántam meg, hogy belevágtam – eleveníti fel az elmúlt időszakot dr. Galambos György. – Bár nem volt ismeretlen a feladat számomra, hiszen korábban tizenkilenc évet a soproni városházán dolgoztam különböző munkakörökben, azt követően pedig Nagycenk jegyzője lettem, ez a megbízatás mégis különbözik az eddigiektől.

Egy községi jegyzőnek például több jogi problémával kell személyesen foglalkoznia, míg egy ekkora városban, mint Sopron, a munka szervezésén van a hangsúly. A hatósági teendőket többnyire a szakapparátusra bízom, magam pedig elsősorban az önkormányzat, illetve a képviselő-testület munkájához kapcsolódó ügyeket viszem. A legjobban talán annak örülök, hogy a jegyzőváltást követően viszonylag gyorsan sikerült normalizálni a helyzetet a városházán. A sok bizonytalanság után a hivatal dolgozói megnyugodtak és végre a munkájukra koncentráltak. A városvezető koalíció részéről is megkaptam a kellő bizalmat, így optimistán fogtam a munkához.

Együtt pályázhatnak

Sopron jegyzője a további eredmények között említi, hogy harmincnégy önkormányzat közreműködésével júliusban sikerült megalakítaniuk a többcélú kistérségi társulást. Sopron és a környező községek ebben a közcélú feladatok elvégzésére szövetkeztek. Ugyanakkor sajnálja, hogy nem teljes a települések listája, hiszen Fertőd és négy község nem csatlakozott hozzájuk. Ezenkívül a késlekedés miatt az idei pályázati lehetőségekről is lecsúsztak.

Ezzel együtt igen fontos előrelépés, hogy a következő időszakban már közösen, céljaikat egyeztetve, egymást erősítve nyújthatnak be igényt állami és uniós forrásokra. Dr. Galambos György úgy véli, a társulás megalakításakor kifejezetten előnyt jelentett, hogy korábban ő is egy viszonylag kis település jegyzője volt, így a községekben dolgozó kollégái bíznak benne, kifejezetten jó a kapcsolatuk.

Dr. Galambos György kinevezésekor azt mondta, a városháza lakossági megítélésén kell elsősorban javítani. Tisztában van vele, hogy a rendszer bürokratizmusát elsősorban nem a munkatársak okozzák, hanem maga a szabályozás, a határidők betartásával és a gyorsabb ügyintézéssel azonban sokat lehet javítani a helyzeten. Az irodák, intézmények és különböző egységek közötti koordinációt és információáramlást is gördülékenyebbé szeretné tenni. „A hivatal működése alapvetően jó, a kollégák szakmailag is felkészültek, emberileg is rátermettek", hangsúlyozta.

Gyorsabb ügyintézést

Azóta eltelt egy év. A soproni városházán jelentős informatikai fejlesztéseket valósítottak meg, melynek célja végső soron az ügyfelek jobb, valóban európai szintű kiszolgálása, az ügyek gyorsabb, szakszerűbb intézése. Többek között korszerűsítették az okmányirodát és az internet nyújtotta lehetőségeket kihasználva új levelezőrendszert alakítottak ki.

Folyamatosan készülnek az új közbeszerzési szabályzat bevezetésére, amely az egész hivatal számára nagy feladat.
A soproni városházán szeptember első felében a 2004-es költségvetés módosítását készítették elő dr. Galambos György irányításával. Mint azt a jegyző megjegyezte, sok más településhez hasonlóan az igények Sopronban is meghaladják a lehetőségeket. A szakembereknek ennek ellenére meg kell találniuk a középutat, vagy más szóval az optimális megoldást.

A tervezés kellemes része, hogy a városnak idén sikerült megszabadulnia az évek óta ráneheződő Globex-tehertől, és a Hotel Rózsadomb értékesítésből származó 900 millió forintot (vagy legalábbis egy részét) beépítheti a büdzsébe. A munka végeztével sem pihenhet azonban az apparátus, hiszen november 14-én, illetve 28-án időközi országgyűlési képviselő-választás lesz a Sopront is magában foglaló 7-es számú választókerületben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat éve áll üresen az otthon

Sopronban megoldódik a Bécsi úti egykori  gyermekotthon sorsa, amely hat éve áll üresen. Külső… Tovább olvasom