Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 4°C Még több cikk.

Nyolc évszázad ünnepe dalokkal

A Szent Domonkos-templomban a hétvégén már a dominikánus rend 800. évfordulójára emlékeznek.

A Debrecen környéki tanyavilágban született Haller István kilencéves korában már szólót énekelt a templomban az orgona mellett. Ez is arra indíttatta, hogy egész életét a zene, az éneklés és a karvezetés töltse be. Több mint két évtizede költözött Sopronba, ahol azóta is a Szent Domonkos-templom közismert orgonistájaként és kántoraként tevékenykedik.

Számára igazi ünnepet jelent a templom szombat esti fél 7-es és a vasárnap 10-kor kezdődő szentmiséje: az általa 1957-ben alapított Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nyírcsaholyi kórus is közreműködik a szertartásokon Szakács Rajmund házfőnök, templomigazgató meghívására.


Haller István nagy becsben tartja a sok évtizednyi karvezetői emlékeket. Fotó: Magasi
Haller István nagy becsben tartja a sok évtizednyi karvezetői emlékeket. Fotó: Magasi


Mivel Haller István élete során kiváló szakmai kapcsolatot ápolt Bárdos Lajos Kossuth-díjas zeneszerzővel, akit mentorának tekintett, a soproni alkalomra elhívták a Bárdos Társaság főtitkárát, Bárdos Ágotát, a zeneszerző leányát. Ő a Bárdos család nevében átadja nekik az engedélyező oklevelet: a nyírcsaholyi énekkar viselheti Bárdos Lajos nevét.

– A debreceni líceumban végeztem, az egri főiskolán tanári, Budapesten karnagyi, Szegeden kántori képesítést szereztem. A negyvenes évek végétől összesen tizenhét kórust alapítottam, köztük 1957-ben a nyírcsaholyi énekkart.

A rákövetkező évben a százhat tagú együttes a szarvasi kórustalálkozón olyannyira elnyerte Bárdos Lajos zsűrielnök tetszését, hogy ellátogatott Nyírcsaholyba, s az énekkart hazai környezetben is meghallgatta – mesélte egyik legemlékezetesebb élményét Haller István, a gyémántdiplomás, sokszorosan kitüntetett karnagy, kántor.

– Ezért jelent nagy örömöt számomra, hogy az újjáéledt, s most már negyvennégy tagú kórus énekelhet a Szent Domonkos-templom hétvégi ünnepi szertartásain, a Bárdos Társaság jeles képviselője előtt.

Novemberben kezdődik a jubileumi év

– A Szent Domonkos-templom hétvégi ünnepi szertartásai a rendalapításra való emlékezés soproni nyitányának tekinthetők – fogalmazott Barna Máté atya, a dominikánus rend magyarországi vezetője. – A szerzetesrend nyolcszáz esztendőre visszatekintő jubileumi éve szerte a világon idén novemberben kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábítószergyanús cuccot találtak a kapuvári rendőrök

Egy ágfalvi és egy iváni fiatalt ellenőriztek a kapuvári rendőrök. Találtak is gyanús anyagokat. Tovább olvasom