Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Nyikos Tivadar: osztrák egyetemek kampányhadjárata a gimnáziumokban

Nyikos Tivadar szerint, van olyan gimnázium Sopronban, ahol a tanulók nyolcvan százaléka fontolgatja, hogy külföldön folytatná tovább a tanulmányait.


A Fidesz kormány által az oktatás működtetésének átszervezése óta eltelt időben a gyakorlat azt mutatja, hogy a Klebersberg Intézményfenntartó Központ nem képes hatékonyan ellátni a feladatát. Nem naprakész, rugalmatlan és rossz döntéseket hoz - kezdte keddi sajtótájékoztatóját Nyikos Tivadar, a Jobbik soproni szervezetének elnöke.

- Sopron iskoláinak egy része a megyéhez, a másik pedig a járáshoz tartozik, de vannak városi és egyházi fenntartásúak is. Tanárok fizetését a központ biztosítja. Ráadásul van olyan iskola, amelyek karbantartását az önkormányzat, fenntartását a KLIK, végi, a takarítást pedig egy harmadik jogi személy, a SOSZI koordinálja. Ezen példák is jól mutatják, hogy bonyolultabb lett az élet.

A tanulóknak és a tanároknak az iskolát délután 16 óra után el kell hagyniuk, hétvégén pedig nem mehetnek be, így esetenként a tehetséges gyermekek gondozása önzetlen pedagógusok részéről még, ingyen sem lehetséges.

A pályázati rendszer az iskolák többsége számára használhatatlan, mert a fejlesztésekhez szükséges önrészt az iskolának kellene biztosítania, azonban saját bevételi forrásuk nincs, hiszen nem dönthetnek maguk pl. a tornatermeik bérbeadásáról.

A TÁMOP-os pályázatok ugyan jelentős pénzeket (100 millió feletti összeg) juttattak felújjításra de ebből csak két iskolának jut, miközben minden intézményfejlesztésre szorul.

A kormány részéről a Klebelsberg Intézet létrehozásának fő célja az volt, hogy mindenki egyenlően részesülhessen az állami támogatásokból. A valóságban mindeközben pont az ellenkezője valósul meg.

A tanárok között feszültséget generál a Tanár 1. – 2. besorolás rendszere. Ezt a pedagógusok megalázónak tartják! Akár több tíz évnyi munka után úgynevezett „portfóliót" kell készíteniük, hogy azon keresztül bizonyítsák saját „nagyszerűségüket." Ennél még szélsőségesebb eljárás az un. „mestertanári" minősítés és a Szakfelügyelői kinevezés.

Ezek elbírálásában teljes mértékben nélkülözték az igazgatók és a szakmai munkaközösségek véleményét.

Nyikos Tivadar kiemelte, van olyan gimnázium Sopronban, ahol a tanulók nyolcvan százaléka fontolgatja, hogy külföldön folytatná tovább a tanulmányait.

A politikus aggályosnak tartja, hogy az elvándorlási vágyat tovább fokozza az, hogy az ausztriai egyetemek kampányhadjáratot indítottak az elit gimnáziumokban Sopronban is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Julie kisasszonny visszatér - fotó, videó

Meghívást kapott a Julie kisasszony című színmű a Győr-Újvárosi Művelődési Házba. A Soproni Petőfi… Tovább olvasom