Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Nincs több pánik! Elsősegély a mobilunkban - Soproni fiatal ötlete

A soproni Erdélyi Soma és a sárospataki Lipécz Ádám nagyszerű fejlesztéssel állt elő. Heteken belül mobilunk lehet segítségünkre az elsősegélynyújtásban.

Egy balesetet szenvedett, sérült ember sürgősen elsősegélyre szorul. Ön van egyedül a közelében. Azonnal eszébe jutnak a tanfolyamon, könyvekből tanultak az ˝éles˝ helyzetben?

Erdélyi Soma, a soproni Széchenyi István Gimnázium idén érettségizett diákja is feltette a fenti kérdést, amit nem hagyott válasz nélkül: kigondolta, s megvalósította a telefonos elsősegély-segédprogramot.

Lényege, hogy egy, a mobilunkon futtatható programban - vagy interneten keresztül betöltött honlapon - azonnali, gyors segítséget kaphatunk, ha elsősegélynyújtó tudásunk nem az igazi. Láthatjuk, miként kell valakit stabil oldalfekvésbe tenni, mit csináljunk, ha valaki elájult, stb.

˝Tavaly nyáron egy táborban egyik társunk rosszul lett. Szerencsére semmi komoly baja nem volt, azonban az eset elgondolkodtatott: mi lett volna, ha valami komolyabb baleset történik? Míg a mentő kiérkezik, túl sok kritikus idő telik el ahhoz, hogy csak tétlenül gondolkozzunk, esetleg veszekedjünk, mit is kéne most tenni, hogy is volt ez az elsősegély könyvben. Ekkor jött az ötletem, hogy készíthetnénk egy elsősegély-segédprogramot, ami útmutató lehetne azoknak, akik nem biztosak a dolgukban vagy elsősegély-tudásuk megkopott˝ - kezdte a nyugatmagyar.hu megkeresésére Erdélyi Soma.

A program angol nyelvű változata Androidon.
A program angol nyelvű változata Androidon.

˝A programot elsősorban mobiltelefonokra terveztük Lipécz Ádámmal, aki társam a kivitelezésben. Ezek a kis eszközök az évek során a mindennapi életünk szerves részei lettek, szinte mindig a zsebünkben vannak. Manapság már nem csak telefonálunk velük, hanem programokat futtatunk, internetezünk. Ezt a lehetőséget használtuk ki˝ - folytatta a soproni fiatal, majd részletezte:

˝A program algoritmikusan működik, azaz kérdez, és a válaszok alapján próbálja felmérni az aktutális helyzetet. Így egyszerre mindig csak kevés és releváns információt lát a felhasználó egy digitalizált tankönyv helyett.

Kifejezetten vészhelyzet esetére terveztük a programot, rengeteg fényképpel illusztráltuk, már a kezdetektől többnyelvűként fejlesztettük és szinte az összes, ma használatban lévő (akár 4-5 éves!) telefonon működik.

A fiatalabb generáció körében teszteltük a fejlesztést, a tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy sikerrel. Elsősegélynyújtást még nem tanult iskolás két perc alatt elsajátította a szükséges információkat ahhoz, hogy társát stabil oldalfekvésbe tegye.˝

A program heteken belül elérhető lesz, s nemzetközi szinten is bemutatja a két fiatal.

A program célja, hogy ingyenes és megbízható elsősegélynyújtási ismereteket közvetítsen mindenki számára, legyen vészhelyzetben vagy csak tudását frissítené. Erdélyi Soma és Lipécz Ádám jelenleg gyökeresen átalakítja egy európai versenyre, ezért sajnos nem megtekinthető.

Ugyanakkor az http://mpa.gtx.hu címen egy-két héten bellül mindenki megtalálja. Az észrevételek, fejlesztési tanácsok sokat segítenének, azokat is itt várják majd a fiatalok. A program neve  MPA azaz Medical Pocket Assistant.

A soproni Erdélyi Soma keresve sem találhatott messzebb lakó társat ötlete kivitelezéséhez: Lipécz Ádám Sárospatakon él, így az együttműködés levélben, chaten vagy Skype-on történik. Az innovációs versenyre való készülés alatt  - ahol a fejlesztés első helyet érdemelt - legfeljebb négyszer találkoztak személyesen, rövid időkre.

Az EU Fiatal Tudósok Versenyén idén szeptemberben Helsinkiben két másik pályázattal együtt ők fogják képviselni Magyarországot az EU országainak kb. 100 fiataljával szemben.

Olvasóink írták

 • 5. Nanu 2011. július 23. 10:12
  „Szerintem meg más az életben a beteg és a tankönyben és több összetett baja is lehet mint egy tankönyvi szituáció!!!”
 • 4. frischi 2011. július 22. 12:24
  „Gondolom az elsősegély nyújtási könyv alapján készítik a programot nem úgy találják ki, tehát aki ez alapján félrekezeli az enélkül is félrekezelné, ha 15, ha 30 éves.
  Szerintem ez egy nagyszerű ötlet, nem is értem eddig mért nem jutott eszébe senkinek!
  Grat nekik!”
 • 3. Nanu 2011. július 22. 11:45
  „És ha evvel félrekezeli a beteget egy 15 éves akkor ki a felelőlős ?”
 • 2. Karcsika 2011. július 22. 11:26
  „A fordítást egy hét alatt elvégzik.
  Külön lesz egy nyelvi fájl az alkalmazás mappájában, aztán kész.
  Először mindig angol nyelvű verziót készítik el.
  Gratulálok a fiúknak. Eredeti ötlet.”
 • 1. Contar 2011. július 22. 10:44
  „Gratulálok a fiuknak!
  T. cikkíró! Ha már több nyelven készült a program, akkor itt a magyar nyelvűt kellett volna bemutatni a képen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemcsák Károly a József Attila Színház igazgatója

Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színművészt nevezte ki a József Attila Színház igazgatói posztjára… Tovább olvasom