Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Nincs napirenden az integráció felbontása

A Nyugat-Magyarországi Egyetem vezetése nem foglalkozik a mosonmagyaróvári kar dékánjának lapunkban szerdán megjelent nyilatkozatával, miszerint a jelenlegi integrációval szemben új lehetőségeket keresnek.

Ilyen döntés nem születhetett

A Nyugat-Magyarországi Egyetem 2000. január elsejével alakult meg, hét karral, törvényi felhatalmazás alapján. A soproni központú egyetem integrálta a korábbi Erdészeti és Faipari Egyetemet, a Pannon Agrártudományi Egyetem mosonmagyaróvári Mezőgazdaság-tudományi Karát, a győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskolát és a soproni Benedek Elek Pedagógiai Főiskolát. Az egyetemet jelenleg – megbízott rektorként – Faragó Sándor intézetigazgató egyetemi tanár irányítja, akit arra kértünk, fejtse ki véleményét dr. Ördög Vince nyilatkozatáról, amelynek lényege, hogy a mostaninál ésszerűbb integrációban gondolkodik.
– Előre bocsátom, hogy nem vagyok híve annak, hogy bizonyos kérdésekről az újságon keresztül üzengessünk egymásnak – kezdett mondanivalójába a megbízott rektor. – Ördög Vince dékán úr nyilatkozatára nem reagáltunk volna önszántunkból, már csak azért sem, mert ez a kérdés, vagyis az integrációs keretek megváltoztatása, nem szerepel napirenden. A Kisalföld kérésére azonban szívesen kifejtem az ezzel kapcsolatos álláspontomat. Először is furcsának találom, hogy az a dékán gondolkodik így, aki néhány hónappal ezelőtt még – a közelmúltban elhunyt Iváncsics János rektor mellett – pályázott az egyetem vezetésére, és aki rektori pályázatában az egyetem jövőjét – többek között – az integráció megtartásában látta. Elgondolkodtató, hogy új álláspontjáról sem az egyetem vezetését, sem pedig az általa irányított kar oktatóit nem tájékoztatta. Nincs tudomásom arról, hogy ilyen jellegű tárgyalások lettek volna az egyetemi vagy a kari tanács ülésein, ezért ilyen döntés nem is született, nem is születhetett, mert nincs olyan szándékunk, hogy bármelyik kart is kiengedjük a Nyugat-Magyarországi Egyetem kötelékéből. Az Oktatási Minisztérium vezetői egyébként nyilvánosan is kijelentették, hogy nincs szándékukban az integrációt felbontani. Egyértelmű tehát, hogy az egyetem egészének és az oktatási tárcának is az az érdeke, hogy a felsőoktatásban kialakított keretek eredményesen működjenek.

Egy-két nap a soproni jelenlét

Faragó Sándor kitért azokra a konkrét észrevételekre is, amelyeket a mosonmagyaróvári kar dékánja tett. Véleménye szerint a két város közötti távolság – különösen az informatika korában – nem okozhat és eddig nem is okozott problémát a kar működésében. A korábbi rektor számos jogkörét leadta a dékánoknak, így azok rendkívüli önállósággal és döntési lehetőségekkel rendelkeznek, ezért a más városokban működő karok vezetőinek soproni jelenléte havi egy, maximum két napra korlátozódik. Az egyetemnek, a rendeleteknek megfelelően, valóban egy számlája van – éppúgy, mint például a MÁV-nak –, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy csorbulna a karok pénzügyi önállósága, hiszen a dékánok a szabályok betartásával szabadon dönthetnek a rendelkezésükre álló keretek felhasználásáról.

Az universitas része Mosonmagyaróvár is

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskolával kapcsolatban új fejleményekről tájékoztatott Faragó Sándor, aki sajnálatosnak tartja, hogy Ördög Vince, kérése ellenére már akkor kiszivárogtatta a hírt, amikor az még nem volt publikus.
– Szerdán kaptuk meg a miniszter úr hozzájárulását – csütörtökön pedig személyesen is tárgyaltunk róla –, hogy megkezdhetjük az együttműködésről szóló előkészítő tárgyalásokat a szombathelyi főiskolával, amely érthetően hosszas folyamat lesz. Abban az esetben, ha minden rendben halad, legkorábban 2003. július elsején csatlakozhatnak egyetemünkhöz. Ez a közösen elhatározott lépésünk már a jövőbe mutat, egy olyan universitas felé, amelynek része lesz a mosonmagyaróvári két kar is, mert feltett szándékunk, hogy külön karon oktatják majd az agrár- és az élelmiszer-tudományt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Startol az Alpok tévé

Próbaadással kezdenek, de augusztus közepétől napi négy órában helyi híreket, magazinműsorokat is… Tovább olvasom