Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Nincs megegyezés a kártérítésről

Szakértők bevonását tervezik annak megállapítására, hogy mennyi kártérítést kell fizetniük a Fertő tó halászati jogát elnyert pályázóknak. Több mint négy évtizedig ezt a jogot a Győri Előre Halászati Szövetkezet gyakorolta.
Fertő tó
A Kisalföld március 10-i számában már beszámolt arról, hogy a mezőgazdasági tárca által kiírt pályázaton elnyerte a Fertő tó halászati jogát az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság és a Fertő–Hanság Nemzeti Park. Akkor 126 millió forintot kért kártérítésként a tavon több mint négy évtizede gazdálkodó Győri Előre Halászati Szövetkezet az új jogosultaktól azon a címen, hogy az általa telepített halállomány és a tulajdonát képező objektumok, gépek, eszközök ára megtérüljön.

Azóta az ügyben előremozdulás nem történt. Szerdán ezért tanácskozni ültek le a nemzeti park székhelyén az érintett felek, hogy a megegyezést felgyorsítsák.

A megbeszélések után Vida András, a győri szövetkezet elnöke elmondta, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium, a nemzeti park és a szövetkezet képviselőiből szakértői bizottságot hoznak létre, amelynek feladata a kárpótlás módosított összegének megállapítása lesz.

– A korábbi összegnél kevesebbet kérünk, mert világossá vált, hogy számos, a tulajdonunkat képező ingatlan nálunk maradhat a jog átadása után is. Ennek ellenére szeretnénk mielőbb pontot tenni az ügy végére. Reményeink szerint a jövő évtől már a nemzeti park és vízügy gondoskodik a tó lehalászásáról és a haltelepítésekről is. Annál is inkább sietni kellene, mert a horgászterületek engedélyeztetésével, a halászok sorsának eldöntésével nem lenne jó a következő esztendőig várni – mondta Vida András.

Az időjárás egy cseppet sem kedvez a halászatnak. A Fertő vízállása immár tartósan alacsony és a halállomány többsége az ausztriai oldal mélyebb vizeibe vándorolt. A pályázat nyertesei mégis szeretnék mihamarabb gyakorolni jogukat. – Bár a pályázatot a vízügy és mi nyertük meg, amíg a kártérítést nem kapja meg a szövetkezet, nem meríthetjük le hálóinkat a tavon. Az összeg azonban vitatott és nem csupán tőlünk, hanem a minisztériumtól is függ, hogy az adófizetők pénzéből mennyit szán a kárpótlás ügyére. A szakértők dolga lesz megállapítani az összeg nagyságát. Bízunk benne, hogy sikerül a megegyezés és nem kell bírósághoz fordulnunk – fejtette ki dr. Kárpáti László, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatója.
„ A gyakorlatban a soproni horgászok és a természetvédelem javára szeretnénk fordítani a Fertő halászatának elnyert jogát."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fertődön az Esterházy-címer

A kastélyrehabilitációval folytatódik a fertődi Esterházy-kastélyból származó berendezési tárgyak,… Tovább olvasom