Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 15°C Még több cikk.

Népszerűek a tómalmi telkek

Évek óta egyre kelendőbbek a Tómalom környéki telkek, kertek, ingatlanok, sok soproni vásárol itt telket.

Évek óta egyre kelendőbbek a Tómalom környéki telkek, kertek, ingatlanok. Sopronból is sokan szándékoznak csendesebb környezetbe költözni, nem árt azonban tudni, a településrész mely területére milyen épület húzható fel.
Csendesebb, olcsóbb, barátságosabb: ilyen indokokkal vásárolnak telket a soproniak Tómalmon. A településrész – mert Tómalom közigazgatásilag Sopronhoz tartozik – az utóbbi években robbanásszerű fejlődésnek indult.
– A településrész Tómalom 1-nek nevezett területén jobbára üdülőházak állnak, ez a klasszikus, régi Tómalom. A telkek körülbelül 360–370 négyzetméteresek, ide csak abban az esetben lehet lakóépületet felhúzni, ha valaki két szomszédos telekből összenyit egy, legalább 700 négyzetméterest. A beépíthetőség itt csak 10 százalékos – tudtuk meg Kuslits Tibor főépítésztől. – A Tómalom 2. már újabban kialakított telkeket foglal magában, amelyek jóval nagyobbak az előzőeknél. Ezek a telkek már úgynevezett „kertvárosias lakóterület" építési övezetben fekszenek.
Folytatás az 5. oldalon.

A Tómalom 2. telkeinél 15 százalékos a beépíthetőség és itt az építmény magassága is nagyobb lehet, akár földszintes, tetőtér-beépítéses családi házak is építhetők.

„Agrobankos területek"

– Van a Tómalomhoz kapcsolódó területnek egy dél felé nyúló része, ahol az egykor súlyos vitákra okot adó, úgynevezett „agrobankos telkek" találhatók – folytatta a főépítész. – Ezek történetéhez hozzátartozik, hogy korábban – a kilencvenes években – tulajdonosaik abban a reményben vásárolták meg a mezőgazdasági övezetben fekvő telkeket, hogy később, a terület átminősítése után családi házakat építhetnek rájuk. Erre az átminősítésre azóta sem került sor.

Gátolják a kiköltözést

Sokakat aggasztott a város aránytalan növekedése és Sopronkőhidával való összeépülésének lehetősége. A kívánság azonban időről időre felmerül, a telkeken pedig látszik, hogy tulajdonosaik kivárnak. A kiköltözéseknél ugyanis azt is figyelembe kell venni,  ha sokan elhagyják a város belső területeit, az idővel rengeteg üresen álló, romosodó épületet eredményez – mondta el zárásként Kuslits Tibor.

Elkészült a csatorna

A Tómalom 1. csatornázási munkálatai már befejeződtek, a műszaki átadás azonban – a lapunkban már korábban tudósított illegális rákötések miatt – késik. Mivel a rendszer tervezett bekamerázása az idő előtt rákötött csatornavezetékek miatt nem lehetséges, amíg a probléma fennáll, nem kerül sor a használatba adásra. Az átadás előreláthatóan őszre tolódik. A beruházás a Sopron Régió Csatornázási és Szennyvíztisztító Program keretében valósul meg. A 15,7 millió eurós (közel ötmilliárd forintos) költségek felét az unió ISPA előcsatlakozási pályázata, negyven százalékát a magyar állam, a többit a helyi önkormányzat fedezi. A Tómalom 2. csatornahálózatát – tisztán saját forrásból – szintén ősszel adják át.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Locsolják az utakat Sopronban

Napi közel 100 köbméter vízzel hűtik és mentesítik a portól az utakat Sopronban a rekkenő hőség… Tovább olvasom