Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem szűnnek a panaszok

Két éve adták át a lakóknak a soproni Kossuth utcában a huszonkét lakásos bérházat. A második telet kezdik új otthonaikban a bérlők, akik lassan belefáradnak a panaszkodásba: penészfoltok, repedések, beázások teszik tönkre lakásaikat – és mindennapjaikat.
– Végigbőgtem a tavalyi karácsonyt, már látom, idén sem lesz másképp – mondja Fórizs Lajosné, s a hófehérre meszelt szoba falain és mennyezetén kiütköző sötétszürke foltokra mutat. Rosszabb a helyzet a fürdőben: ott fekete a penész.

Nehezen záródik az ajtó is, a melegvíz csak langyos és nem lehet rendesen kifűteni a másfélszobás, negyvenöt négyzetméteres lakást. – Volt, hogy arra ébredtem, az arcomra csöpög a víz. Pedig annyira örültünk ennek a lakásnak! Havi tizenkétezer forintot fizetünk, a panaszainkat jó esetben meghallgatják, aztán mégse történik semmi – mérgelődik az asszony, aki ezerféle tisztítószerrel próbálja meg leküzdeni a foltokat.

Foltok mindenhol

Nem jobb a helyzet a szomszéd lakásokban sem. Csákvári Ferencné két fiával él a másfél szobás lakásban. Minden helyiségben találunk penészfoltokat, kisebb-nagyobb repedéseket. A nyílászárókon csorog a víz, pedig a fürdőben és a konyhában is nyitva van az ablak. A bejárati ajtó már úgy megvetemedett, hogy alig lehet kulcsra zárni.

A jelzéseket továbbítják

Vessző Imre garzonjában a konyha sarkában folyik be a víz, körülötte zöldell a penész. „Rettentően idegesítő" – mondja a férfi. Varga Dorisz három gyermekével él a szomszédban. Szeptember végén festette ki a fürdőszobát, de már kiütköztek a foltok. „Gyakran éjszaka is felkelek ablakot nyitni, mert a falon is csorog a víz" – mutatja a párás üveget a fiatalasszony.

Jól ismeri a bérlők panaszait Kelemen Imre, a Soproni Ingatlankezelő Kft. ügyvezetője. – Már továbbítottuk a jelzéseket az önkormányzat felé is. Megtörtént a bejárás és szakértői vélemény is készült arról, mi okozhatja a problémát. Valószínűleg építési és tervezői hibákról van szó, lehet, hogy néhány szerkezeti elemet is cserélni kell – tudtuk meg az igazgatótól.
Értesült a lakók panaszairól a kivitelező Stettin Hungária Kft. igazgatója is. Kerekes Attila olvasta a szakértő százoldalas véleményét is, ami viszont kihozta a sodrából. – Tavaly a garanciális bejáráson mindent kijavítottunk. A szakértő kérésére megbontottuk a tetőt és a gipszkartont, hátha beázás okozza a penészesedést. Mindenki meggyőződhetett róla, hogy a falak szárazak, a hőszigetelő anyagok is a helyükön vannak. Ennek ellenére a szakértő azt írta, feltehetően nem kerültek beépítésre a szigetelések.

Új szakértői vélemény?

– Mi nyugodtan állunk a vizsgálat elé, ezt a szakértői jelentést viszont nem fogjuk kifizetni, hiszen a láthatónak is ellentmond – állítja Kerekes Attila. A generálkivitelező fenntartja korábbi álláspontját, miszerint egy speciális szakértői véleményre lenne szükség, ami feltárná a problémák forrását és a megoldási lehetőségeket is. A Stettin szerint egyébként a nyolcvan százalék feletti páratartalomért többek között az is felelős, hogy sokan laknak a kis lakásokban és szárítóhelyiség híján még a ruhák teregetését is a szobákban kell megoldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi hangulat költözik a kastélyba

Mézeskalácssütők, foltvarrók, üvegművészek és még számos más mesterség pavilonja várja az… Tovább olvasom