Kisalföld logö

2018. 12. 11. kedd - Árpád 1°C | 5°C Még több cikk.

Nem minden óvodában, bölcsődében jut pénz festésre

Napokon belül megkezdődik a nyári szünet a soproni óvodákban is, a vakáció egyben a rendrakás ideje.

Több intézmény megújul a nevelési év kezdetére, számos beruházás szerepel a tervekben, pályázati pénz nélkül azonban a festésre sem futja.
Nemrégiben befejeződött az építkezés a Zsilip utcai óvodában, az egyetem gyakorlóintézménye csaknem 114 millió forintból, pályázati pénzből és a fenntartó támogatásából újult meg. Kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést, felújították és akadálymentesítették a csoportszobákat, mosdókat, folyosókat és az előírásoknak megfelelően alakították ki a konyhát. Épült egy 300 négyzetméteres tornaterem, egy fejlesztőhelyiség, tárgyaló és fogadószoba is. Elkészült a fedett terasz, az udvar közepére pergola került, a kertet új játékok és egy pancsoló foglalja el.

A gyerekek örömmel vették birtokba nemrégiben a két csoportszobával, 24 férőhellyel bővült Zöld Ág Bölcsődét. Fotó: Magasi
A gyerekek örömmel vették birtokba nemrégiben a két csoportszobával, 24 férőhellyel bővült Zöld Ág Bölcsődét. Fotó: Magasi

Az óvodák egy részében azonban nincs pénz a felújításra, a bánfalvi óvoda terveiben nem szerepel rekonstrukció, a Dózsa György utcai intézményben is csak takarításra futja a költségvetésből. A Jereváni Kék Óvodában nemrég fejeződött be a világítótestek cseréje, tavaly járólapokat raktak le, felújították a mosdókat, kicserélték a nyílászárókat, így idén csak a legszükségesebb munkálatokat, apróbb festéseket, a játékok javítását végzik el. A Kőszegi úti óvodában már túl vannak a csoportszobák, a folyosók, a mosdók és a konyha festésén, a Herman Alice Óvodában is csak tisztító festést végeztek. A Jegenye sori óvoda balfi tagóvodájában év elején volt tetőcsere, nyárra sem a főépületben, sem Balfon nem terveznek munkálatokat.

– Noha a költségvetésünk szűkös, így a bölcsődék egy részében – a Deák tériben, a Szarvkői útiban és a Király Jenő utcaiban – csak frissítő festésre jut, nekünk nincs okunk panaszra. Folyamatosan épülnek, szépülnek, bővülnek a legkisebbeket fogadó intézmények – fogalmazott Földháziné Kocsis Zsuzsanna, az Egyesített Bölcsődék vezetője. – A kicsik örömmel vették birtokba nemrégiben a két csoportszobával, 24 férőhellyel bővült Zöld Ág Bölcsődét – tette hozzá. Az intézményt akadálymentesítették, megszépítették az udvart. 49 millió forintos pályázati támogatást kapott a beruházás, amit az önkormányzat 28 millió forinttal egészített ki. A folyamatban lévő második ütemben a régi épületet újítják fel 18 millió forintból, melyből 14 millió a pályázati pénz. A Vasvári Pál utcai bölcsőde rekonstrukciója is megtörtént 20 milliós támogatásból, melyhez 5 millió forintot biztosított az önkormányzat. A Kőműves közben egy új, negyven férőhelyes bölcsőde épülne, a teljes 120 millió forintos költségből 80 milliót támogatásból fedeznének.

Tervezett felújítások

Pályázati forrásból és önkormányzati önerőből a közeljövőben bővítenék a Halász utcai óvodát, mintegy 35 millió forintból. A Trefort téri óvodában egy új csoportszobát, egy tornaszobát egy fejlesztőszobát építenének 134 milliós pályázati pénzből és 16 millió forint önerőből.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. coolzsu 2010. július 25. 11:52
  „egysoproni! mint az átlag, én is fél 8-tól 16 óráig dolgozom! és sajnos nem tudok repülni, és sajnos autóm sincs! még csak tippelni se tudom, hogyan fogom azt a négy hetet megoldani, mert szabira nem mehetek most, a helyettesítő két hetes óvoda pedig a város másik felén van, ahová még busz sem jár! .. fogadni mernék, hogy neked nincsenek ilyen jellegű problémáid.... - a boltba mehetsz hétvégén is, nyugodtan, estig nyitva van hajnaltól az összes, most már vasárnap is! és nem zárnak be hetekre nyáron festés és szabi miatt... - a hivatalok se zárnak be, és ott nem két műszakban dolgoznak az emberek, mint az óvodában vagy bölcsiben...((( tudod az egyik óvóvnő reggel nyit, délutánra elmegy, mert a másik váltja! nincs ott 9 órát egy se! ebben biztos lehetsz! a bankok, a hivatalok is tartanak hosszú napot, ahová a dolgozó ember bejuthat, de az óvodák nem... az iskolák sem... nagy urak ma már”
 • 27. Lárika 2010. július 24. 22:26
  „miracle
  Egy szó sem; ezért nem értelek :-)”
 • 26. miracle 2010. július 24. 17:41
  „egysoproni
  De 17-kor bemehetsz boltba, ahogy 7-kor is reggel, meg szombaton is, sőt vasárnap is helyenként. Bár szívem szerint itt néhány emberkének előírnám, hogy csak 8 és 15 között mehet boltba és persze nyáron 5 hét szünet, ha enni akar valamit, vegyen ki szabadságot.
  Továbbá várom ötletedet, hogy aki délután 4-ig dolgozik (gondolom max 3-4 ilyen ember lehet az országban...) az hogyan hozza el a gyerekét?”
 • 25. egysoproni_ 2010. július 24. 16:01
  „23. coolzsu!
  7-16 óra közti idő már 9 óra napi munka és feltételezem, hogy azt a plusz órát nem vagy nemigen fizetik ki nekik! Ha boltba akarsz menni este 8 után, téged sem engednek be csak a 2 szép szemedért zárás után és a hivatalokba sem mehetsz szombaton.”
 • 24. coolzsu 2010. július 24. 12:37
  „félreértés ne essék, minden tiszteletem azoké, akik pedagógusok, de szó szerint azok, és egész napjukat többtucatnyi kisgyermek életre nevelésével töltik... nem könnyű munka, elismerés jár érte, de csak az menjen óvodába, iskolába, bölcsődébe dolgozni, aki erre hivatott, aki ezt szereti! és ne csak muszájból.... nem mennék oda dolgozni, mert hamar megbolondulnék asszem, habár felnőttekkel sem egyszerűbb bánni...ppp ettől függetlenül, mint gyermekes szülő, nagyon kezdem unni, hogy minden téren csak követelnek, gyakorlatilag parancsolnak, és mi kényelenek vagyunk alkalmazkodni, más lehetőség híján... pl... többhetes szünetek, nevelés nélküli munkanapok tömkelege, osztálypénz a csillagos egekben stb, még sorolhatnánk órákig...”
 • 23. coolzsu 2010. július 24. 12:33
  „amikor mi voltunk gyerekek, akkor a szülők gyárakban dolgoztak, 6-tól, és akkor volt már olyan óvoda, mely 5 órakor fogadta a gyerekeket, egész addig délután, amíg szükség volt rá! és volt szombaton is! most meg?! lassan az óvoda mondja meg, hogy ki mikor mehet dolgozni, mert ők csak 7-16 óráig hajlandóak vigyázni a cseppekre! :( kissé mintha felfordult volna a világ!... nem tudom, a kedves óvodai dolgozó mit szólna, ha egy boltban, orvosnál, akárhol közölnék vele, hogy bocsi, de most elmegyünk négy hét szabira, közben te csinálj amit akarsz.... sehol másutt ilyen nincs! ezt csak a kisgyerekes családokkal lehet eljátszani”
 • 22. miracle 2010. július 24. 11:30
  „Van gyerekem és nemsokára gond is lesz az óvoda.
  A cikket pedig még egyszer olvasd el, hogy hány mondat szól a szabadságokról és a pedagógus állásról.”
 • 21. Lárika 2010. július 23. 22:16
  „Miracle, neked nincs is gyereked, csak szeretsz itt szórakozni. Nekem van, úgy hogy szólj légyszi, ha találsz ovit 6-18-ig. mert ilyen Sopronban tudtommal nincs .-((((((( de a kérdésmet fenntarto: miért nem vállalsz pedagógusi állást, netán tanulni kellene érte, vagy ilyesmi? itt most te maszatolsz, nem én. Én csak kérdeztem és nem kaptam választ.”
 • 20. coolzsu 2010. július 23. 20:07
  „a most bővített bölcsi még bővül! .... hogy ki volt az a jóindulattal marhának nevezhető akárki, aki engedélyezte, nem tudom, de gratulálok! parkoló épül a kerítésen belül, a bölcsi udvarán!!!! parkoló!!! hihetetlen... hogy enyhítsék a lakótelepi autósok gondjait, beviszik a parkoló kocsikat a bölcsis apróságok eddig zárt udvarára!!! döbbenetes....(((( ilyet is csak Sopronban lehet megcsinálni, az tuti!!! ilyenkor örülök neki, hogy az én gyerekeim már kinőtték ezt az időszakot.... de talán az érintett szülők összefoghatnának a kicsikért! ilyent nem szabadna”
 • 19. miracle 2010. július 23. 12:59
  „Lárika
  Te is maszatolsz.
  Felőlem 100 nap szabira is mehet, csak folyamatosan legyen óvoda, minden hétköznap 6-18-ig.”
 • 18. Lárika 2010. július 23. 08:30
  „Miracle, fordítsuk meg a kérdést: ha ennyire irigyled a pedagógusokat, Te miért nem az vagy? Vagy csak nyáron irigyled őket? :-DDD”
 • 17. miracle 2010. július 22. 21:13
  „Paragulis, falcobiarmicus
  Szálljatok le a magas lóról. Engem nem érdekel, hogy az óvoda hogyan oldja meg, meg mikor festenek, meg hogy adják ki a szabit. Az sem érdekel, hogy az E.On hogyan oldja meg és a vasút hogyan oldja meg.
  Egy óvodában (is) folyamatos üzemnek kell lennie, mert így van rá igény, ahogy áramra, meg utazásra is.
  A kényes kérdések felett persze elsiklottatok:
  - ahol 1 óvoda van és az becsuk, hova vigyék?
  - miért 251 napot finanszíroznak, mi ezzel a szándék, a 251-gyel?
  Ráadásul: ha ennyire nem tetszik, minek mentetek oda dolgozni??”
 • 16. coolzsu 2010. július 22. 19:47
  „10
  elnézést, amiért nem tetszik a helyzet, de: a négy hétből csak kettőre lehet max igényelni a helyettesítő óvodai elhelyezést, mert hát ugye ott is túlzsúfoltság van - és még mindig marad két hét minimum! ... biztosítanak elhelyezést, a város másik felében, egy tömegközlekedéssel és biciklivel egyaránt megközelíthetetlen intézményben, és így oldja meg az anyuka, hogy még a munkahelyére is beérjen időben... ((( sajnos nem mindenkinek van otthon ülő nagymama, ad 1. a nyugdíjkorhatár már ott tart, hogy egy azt elérő nagyszülő már képtelen ellátni egy kisgyereket, ad 2. ha fiatal a nagyszülő, akkor még ő is dolgozik, és örül neki, ha van munkahelye.... - a legnagyobb bánatomra nálam már sajnos nincs nagyszülő... olyan helyen dolgozom, ahol ilyenkor van szezon, nem tudok otthon maradni, a munkáltatóm nem enged el szabadságra... csoda, ha nem tetszik a leállás? és nem vagyok egyedül ezzel.... nem emlékszem, régen is volt ilyen? hetekre tégy csodát, ha már gyereket vállaltál...”
 • 15. Paragulis 2010. július 22. 07:42
  „egysoproni_ 2010.07.21. 21:25
  Azért jó volna ha nem kevernéd a szezont a fazonnal.
  Az Óvodai ellátásért egy fillért sem fizetsz.
  Amit havonta leperkálsz az a gyermeked étkezéséért fizeted,mivel sehol sem lehet ingyen étkezni.”
 • 14. Paragulis 2010. július 22. 07:31
  „miracle 2010.07.21. 22:42
  Kedves barátom!
  Te nem sokat érthetsz a témához. Az Óvodákban nem csak Óvodapedagógusok dolgoznak akiknek kiemelt szabadság jár,hanem olyanok is mint pl. a dadusok akikre "csak "a közalkalmazotti törvény érvényes és nem kapnak 54 nap szabit.
  Megmondanád azt,hogyan festenének egy intézménybe amikor a gyerekek a helyszínen vannak.Gondolom ha Neked a gyereked meszesen menne haza nem örülnél túlzottan,
  Egyszer már véget kellene vetni annak a mentalitásnak,hogy csak Én dolgozom a másik meg csak a kedvezményeket használja ki.
  Különben kíváncsi lennék,hogy 26 gyerekkel eltöltött nap után mi lenne a véleményed erről.
  A témához még hozzá tartozik az is amit a tegnapi Pulzus TV-be mondottak:Minden Óvodában Sopron-ban volt azért némi tisztasági festés és felujjitás,ha nem is generál javítás.”
 • 13. falcobiarmicus 2010. július 22. 00:42
  „Miracle!
  Javaslom, hogy mielőtt véleményt formálsz szíveskedj tanulmányozni az adott szakmához szükséges jogi háttért de minimum a közoktatási törvényt és egyéb végrehajtási rendeleteket+ a bértáblát is azután tegyél fel kérdéseket.
  Na hát az ilyen "gondolkodó" szülőktől lett elegem -és sokan másoknak is - több alkalommal a szülői értekezleteken az oviban de sajnos még több van az iskolában.
  Az a "melós" - főleg ha Ausztriában melózik és nincs ideje a gyerekére,általában az asszonya otthon van, annak legkorábban és legkésőbb kerül be és ki a gyereke az intézményekből reggel 7-től este 5-ig - jelentkezhet pedagógusi állásra! Mindenkinek szabadon dönti el hogy melyik szakmát választja!
  Ezt vállalnád? Állandó figyelem,nagyfokú teherbírás+felelősség vállalás,25-28 gyerek egyszerre+ a hozzátartozó hasonló hőbörgő,vádaskodó közoktatási jogszabályokhoz nem értő szülők mint Te aki csak a jogainak 1 részéért üti az asztalt mert az érem másik oldalát nem ismeri vagy nem akarja elfogadni, mindezt 100-110e Ft netto keresetért.Ja és tuti hogy nem álltál a gyereked óvónője elé hogy ennyit mondj neki :köszönöm hogy figyel a gyerekemre a 27 mellett!!!!
  A VÁROS BIZTOSÍTJA A SOPRONI GYEREKEK ELLÁTÁSÁT ÚGY, HOGY ELŐTTE A SZÜLŐ KI VAN ÉRTESÍTVE,ALÁÍRÁSÁVAL KÉRI A MÁSIK ÓVODÁT, MERT AMÍG AZ EGYIK ÜGYELETES ÓVODA , ADDIG A MÁSIKBAN A PEDAGÓGUS 40 (!) GYEREKKEL VAN HOGY PIHENHESSEN A KOLLÉGÁJA!
  KÍVÁNOK HÁT NEKED 40 GYEREKET EGYSZERRE, A MELÓS MUNKÁD HELYETT!”
 • 12. miracle 2010. július 21. 22:42
  „Paragulis
  Úgy látszik 100 éve létszámhiány van az óvodákban, mert mindig szünetet tartanak. Elárulom neked, hogy a rendőröknél meg tűzoltóéknál is létszámhiány van, mégsincs nyári szünet, érdekes is lenne. Bár végül is, ha van nagymama, aki vigyáz a gyerekre, akkor igazán átugorhat már alkalomadtán a tüzet is eloltani. Szabadságra továbbra is azt mondom, hogy normális számú járna, nem pedig 2-szer annyi, akkor nem lenne ilyen gond.
  És végül mit gondolsz, mi volt a szándék azzal a 251-es számmal??
  A keretet ugyanis úgy számolják ki, hogy X Ft szorozva 251 nappal!
  365-ből vond le a 104 szombat-vasárnapot, meg az átlagosan 10 ünnepnapot és láss csodát.”
 • 11. egysoproni_ 2010. július 21. 21:25
  „6. muskátli!
  Bölcsiben és az Óvodában szerintem épp eleget fizetnek a szülők havi szeinten és nem gondolom, hogy a szülőknek kellene összedobni 5 vödör festék árát és egyebeket. Sokaknak otthon sem telik felujításra akkor nem a bölcsinek vagy ovinak fognak még ezért is fizetni! A felujítás a fenntartó feladata és nem a szülőké.”
 • 10. Paragulis 2010. július 21. 16:15
  „coolzsu 2010.07.20. 20:53 Két dologra hívnám fel a figyelmedet:
  1,Az intézmények nagytakarítását és a játékok fertőtlenítését ilyenkor végzik el a dolgozók. A tisztasági festést is ekkor végzik,ha nem is a teljes épületben attól függően mennyi pénzt tudott az Óvoda vezetője megspórolni év közben. Ilyenkor veszik ki a szabadságukat amit a létszám miatt nem tudnak év közben kivenni az alkalmazottak.
  2, Minden Óvodához tartozik egy másik egység,ahol ügyeleti rendszer alapján el lehet helyezni a gyermekeket.Igaz ez sok szülőnek és gyermeknek nem tettszik
  Ebből kifolyólag nem kell a gyerekeket a szekrénybe akasztani.”
 • 9. muskátli 2010. július 21. 15:52
  „1. az olyan települések ahol csak 1 ovi van, azok többnyire falvak. ott van nagyi is akire rá lehet bízni a gyereket. kevés az olyan család ahol nincs nagyi! azért van tudom, viszont ha valaki kifogást keres, akkor mindig talál
  2. a pedagógus nem mehet pl márciusban szabira, neki kötelezö ebben az idöben! ezt ne felejtsük el!

  falco...nak igaza van, miracle te pedig gondolkodj egy kicsit.”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb őszi búzát arattak

Hegykő környékén a vártnál kevesebb őszi búzát arattak, a minősége viszont jobb az átlagnál. A… Tovább olvasom