Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem lesz kilátó a tévétoronyban

Sopron - A soproni kilátók sorát a fantasztikus panorámát nyújtó épülettel, a tévétoronnyal lehetne bővíteni – vetették fel lokálpatrióták. Az Antenna Hungária Zrt. azonban egyelőre nem foglalkozik ennek gondolatával.
Felvetődött az ötlet: az eredeti funkciója mellett legyen kilátó a soproni tévétoronyból, amelynek tetejéről a Bakonyig ellátni. Sokan kirándulnak az erdőkben, s a Károly-magaslati és a Sörházdombi kilátó mellett a többség bizonyára élne annak lehetőségével is, hogy a tévétorony egyik teraszáról gyönyörködjön a tájban. Külföldön és idehaza – így például Zalaegerszegen és Pécsett – is van rá példa, hogy a tévétornyok tetejét idegenforgalmi célokra hasznosítják. A soproniban – lifttel vagy gyalog – tíz-tizenöt fős csoportokat engedhetnének fel megadott időre belépődíj ellenében, a pompás panoráma nagy élményt jelentene minden soproninak és idelátogatónak.

A több erkéllyel is rendelkező soproni tévétorony betonrésze 136 méter magas.

Tiszta időben a pozsonyi városrészek is jól láthatóak fentről, Kelet felé tekintetünket egészen a Bakonyig vethetjük.

Zárva marad: A tévétoronyban – bármennyire is gyönyörű panoráma tárulna a turisták szeme elé – egyelőre nem tervezik kilátó kialakítását.
Zárva marad: A tévétoronyban – bármennyire is gyönyörű panoráma tárulna a turisták szeme elé – egyelőre nem tervezik kilátó kialakítását.

Vajon lesz-e erre lehetőségünk, s ha igen, mikor? – tette fel a kérdést a Kisalföld Tóth Andrásnak, az Antenna Hungária (AH) Zrt. kommunikációs igazgatójának.

– A társaság egyelőre nem tervezi a soproni állomás megnyitását kilátó céljára – válaszolta Tóth András. – Egy ilyen típusú hasznosítást csak nagyon komoly összegű beruházásokkal lehetne megoldani, mivel jelenleg a tévétorony minden szintjén antennák üzemelnek, az adóállomás egésze pedig üzemi terület. A meglévő lift sem alkalmas nagyobb számú csoportok szállítására. Megoldandó feladatot jelentene az adóállomás folyosóinak és az üzemi területeknek a leválasztása a turisták által megközelítésre használt útvonalaktól, továbbá a toronytörzsben lévő tápvonalak leburkolása a sérülések megakadályozásáért. Az erkélyről a sugárzó antennákat is át kellene telepíteni, valamint szükséges lenne különböző biztonságvédelmi eszközök (rács, plexi vagy üvegezés) felszerelése.

Az engedélyekhez minden bizonnyal mozgássérültek számára is biztosítani kellene a megtekintést, ehhez külön beruházásokra lenne szükség. Mindezek miatt az Antenna Hungária egye- lőre nem tervez kilátót a tévétoronyban.

Olvasóink írták

 • 11. samu11 2008. augusztus 25. 20:58
  „fma:
  Nem, tudom szemléletesebben elmagyarázni,Képzeld el pl a szojuz űrhajót.Rakétatörzset oldalán a segédrakétákkal na ezek a rakéták jóval a törzs alányúlnak.Na ugyanez a helyzet a toronnyal is a törzs a levegőben és csak az oldalsó támasztékokon áll.”
 • 10. fma 2008. augusztus 25. 18:03
  „Tök hülye vagyok tudom, és véletlenül se vegye senki kekeckedésnek, de hogy a búsba nem ér el a toronytörzs a földig??? Ha nem érne le, akkor nem torony, hanem valami lebegő micsoda lenne, vagy nem? Vagy ez valami szakkifejezés statikából?? Ezt nem értem,de nagyon nem. Bocsi, én vagyoka hülye... :(”
 • 9. samu11 2008. augusztus 24. 20:05
  „fma:a toronytörzs nem ér le a földig.”
 • 8. torony 2008. augusztus 24. 15:39
  „A szabadhegyi torony bemutatóján ott voltam. Lelkendezve mesélte a bemutató főnöke, hogy itt aztán kacsalábon forgó körpanorámás kilátó-kávézó-étterem is lesz ám. Bizony ám. Marha részeg lehettem...”
 • 7. barokk 2008. augusztus 24. 07:36
  „Este 8-kor mire számítottál? Mi amikor voltunk, kellett várni rendesen a liftre. 3-4 kirándulóbusz volt éppen. Lehet, hogy ez a véletlen, igaz, mi 3 órakor voltunk.”
 • 6. JSB 2008. augusztus 23. 23:55
  „barokk! A pécsi toronyról meg csak annyit, hogy kb. 2 hete családommal jártam arra. Este 8 után olyan magunk voltunk hogy direkt nyomasztó volt. (ahhoz képest, hogy 10-ig van nyitva).
  A környék rendesen elhanyagolt, elég retrós. A liftes srác kül. jó fej volt a kilátás meg pazar. mégis ggg-vel értek egyet”
 • 5. fma 2008. augusztus 23. 19:44
  „samu11-et kérsezném? Mi nem érintkezik mivel?? Mitől egyedülálló?”
 • 4. samu11 2008. augusztus 23. 15:43
  „barokk:Nem hiszem hogy megérné.Pécset eleve ugy is tervezték.A károlyról meg ugyis annyit látsz....
  Tudtátok hogy ez torony egyedüli a világon?Nincs még egy ilyen tvtorony aminek a törzse nem érintkezik a földel...”
 • 3. barokk 2008. augusztus 23. 10:55
  „Rövid iidőn belül megtérülne az átalakítás. Pécsett is egymást tapossák a turisták, hogy felmehessenek jó pénzért.”
 • 2. ggg 2008. augusztus 23. 07:55
  „először rendbe kéne tenni a használhatatlan kilátókat, nem pedig ábrándokkal hülyíteni az embereket.”
 • 1. FREDDY/S 2008. augusztus 23. 03:12
  „A tévétorony úgy épült, hogy a kilátó funkciót ne tudja szolgálni, mert akkoriban át lehetett volna látni Ausztriába, és ez akkoriban nagyon nagy baj lett volna. Ennek az észnélküliségnek a feloldása most többszörösébe kerül, mintha eredetileg e funkcióra is alkalmassá tették volna az illetékesek, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pulykafesztivál főzőversennyel

Újkér - A hazánkban tenyésztett pulykaállomány negyede újkéri cégekhez köthető. Az önkormányzat idén… Tovább olvasom