Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Nem kapták meg a napraforgó árát

A rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt nyomoz napraforgóügyben.

Faller Ákos
A megyei rendőr-főkapitányság jelentős értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt rendelt el nyomozást. Faller Ákos, a Langterra Bt. tulajdonosa ellen hazai és nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Az összesen mintegy 4200 tonna napraforgó több közvetítő cégen át került a győri székhelyű Langterra Bt.-hez, amely továbbadta egy osztrák érdekeltségű vállalkozásnak, a Voest Alpinnak, amely a nyomozás eddigi adatai szerint kifizette a vételárat. A bt., illetve annak tulajdonosa azonban már nem fizetett a kapuvári székhelyű Agrokapu nevezetű cégnek, amelytől megvásárolta a napraforgót.

– A megyei rendőr-főkapitányság novemberben rendelt el nyomozást jelentős értékre elkövetett csalás alapos gyanúja miatt – tájékoztatta a Kisalföldet Kocsis Tünde sajtóreferens. – A nyomozás jelenlegi adatai szerint Faller Ákos az elmúlt év szeptember 14-én kezdeményezte a Langterra Bt. bejegyzését. Ezt követően búzát és ipari napraforgót vásárolt, ez utóbbiból több mint négyezer tonnát. Ezt napi áron eladta, a számlájára október 23-án átutalt összeget felvette és ismeretlen helyre távozott, ezért hazai és nemzetközi elfogatóparancsot adtunk ki ellene.
Kocsis Tündétől megtudtuk, a még Magyarországon lévő napraforgó lefoglalására nincs lehetőség, mert a vevő jóhiszeműen járt el és kifizette a vételárat. 

A megyei rendőr-főkapitányság kéri, hogy aki tud valamit Faller Ákos hollétéről, az értesítse a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati osztályát a 06-96/520-000/
1178-as telefonszámon, de bejelentést lehet tenni a 107-es és a 112-es számokon is.
A kapuvári székhelyű Agrokapu BÉSZ ügyvezetője, Papp Lajos a Kisalföld érdeklődésére elmondta, az elmúlt év őszén összesen 4200 tonna napraforgót vásároltak Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyei mezőgazdasági cégektől – köztük a T+P Kft.-től –, egyéni termelőktől, mintegy 250 millió forint értékben. A napraforgót továbbadták a Langterra Bt.-nek.

– A szerződésbe igyekeztünk megfelelő garanciákat beépíteni, de sajnos mégis becsaptak bennünket – mondta Papp Lajos. – Tízéves a cégünk, de ilyen még nem fordult elő velünk. A bajt már az elmúlt év októberében érzékeltük, ugyanis 21-én jelezte  Faller Ákos, a Langterra tulajdonosa, hogy másnap fizet, de csak telefonon hívott fel, hogy a fiát viszi Budapestre a kórházba,  majd hétfőn jelentkezik. Sajnos azóta sem lehet elérni.

Mi november 2-án tettünk rendőrségi feljelentést. Nem állítom, de azt hallottam, hogy a Langterra tulajdonosát hiába keresik, mert külföldre távozott. Ismereteim szerint 2000 tonna napraforgót uszályon már külföldre szállítottak, a többit Lébényben (800 tonna körül) és Mecséren (1200 tonna) raktározzák. A vevő, a Voest Alpin kifizette a Langterra Bt.-nek a napraforgó árát, de felénk már nem számoltak el. Úgy tudom, hogy Lébényben január, Mecséren pedig március 31-ig raktározzák a terményt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önrészt adóként kivethetik

A soproni Kertvárosi utca portalanítása és  csapadékvízének elvezetése egy beruházás keretében valósulhat meg. Az útépítő társaság létrehozására tegnap újabb próbálkozás történt. Már egy évtizede patthelyzet jellemzi a Kertvárosi utca portalanítására létrehozandó útépítő társaság megalakítását. Tovább olvasom