Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Nem jogerős: 20 ezer forint pénzbírság a kecskefej kiakasztójának

A soproni városi bíróság pénteken nem jogerősen húszezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte Gál Szabolcsot, aki egy levágott kecske fejét akasztotta ki a Fidesz-iroda ajtajára.


A soproni városi bíróságon pénteken tárgyalták Gál Szabolcs ügyét. A soproni férfi még januárban akasztott ki egy levágott kecskefejet a soproni Fidesz-iroda ajtajára. A rendőrség a nyomozást bűncselekmény hiányában zárta le, de rendzavarás szabálysértése miatt tett feljelentést a bíróságon.

Emellett a párt, jogi képviselője útján becsületsértés miatt magánindítványt nyújtott be. Ezt az ügyet várhatóan később tárgyalják majd.

A rendőrséget azonban senki sem képviselte pénteken, ugyanis az ő távollétükben is lefolytatható az eljárás.

Gál Szabolcs a bíróság előtt ismételten tett vallomást. Újra elmondta, azért tette ki a kecske fejét, mert szerinte lefejezték az országot. Január 7-én, szombaton délután egy beteg kecskét vágtak le. A kezdés előtt kettő cent röviditalt fogyasztottak el, majd a darabolás során kettő-három vörösfröccsöt ittak meg.

A böllér, a munka végeztével hazament. Gál Szabolcs estefelé felhívta az egyik ismerősét, hogy vigye le a városba, mivel, ő már ivott, így nem ülhetett autóba. A sofőr megérkezése előtt a kecske fejére rákötötte a madzagokat és egy táskába tette. Az autót vezető férfi a tettről semmit sem tudott.

Gál Szabolcs elmondása szerint a kiakasztás előtt egy csoport haladt előtte, de ők ebből semmit sem vettek észre. A cselekedete után gyalogosan távozott.

Gál Szabolcs közölte még továbbá, hogy 2009-ben Budapesten a Magosz a gazda demonstrációja során egy levágott marha fejet locsolt le tejjel. Ez ügyben tudomása szerint semmiféle eljárás nem indult. Ráadásul, a szervezet akkori vezetője most a Fidesz országgyűlési képviselője, a Parlament egyik alelnöke.

Mint azt dr. Horváth-Megyeri Cirill ügyvéd kifejtette, a nyomozás során meghallgatták azt a személyt, aki a kiakasztott kecske fejéről készült képet portálunknak beküldte. Az illető a rendőrségnek elmondta: érdekességnek fotózta le a fejet, és számára ez semmiféle riadalmat nem okozott.

- Meglátásunk szerint nem valósult meg a szabálysértés, ugyanis ez a tett belefér a vélemény nyilvánítás szabadsága, amelyet az Alaptörvény is rögzít - emelte ki Gál Szabolcs védője. - Azt elismerjük, ez egy különleges, a hétköznapitól eltérő forma, de ügyfelem így szerette volna felnyitni mások szemét. Tény, lehetnek olyan emberek, akiben ez riadalmat, félelmet, megbotránkozást keltett. Ennél lényegesebb: mivel a kecske fejét egy nagy támogatottságú párt ajtajára akasztotta ki, a velük szimpatizáló emberek sértődöttségéről lehet szó. A tette csekély mértékben veszélyes a társadalomra.

Az ügyvéd szólt a médiáról is.

- Amint felkerült az internetre a beküldött a fotó, az országos híroldalak átvették azt, hiszen nem minden nap történik ilyen - folytatta. - Így ebből egy felfújt ügy lett, amelyben nem Gál Szabolcs politikai üzenete, hanem maga a tett, azaz a kiakasztás jelent meg. Így amennyiben a híradások miatt botránkoztak meg valakik, azt külön kell kezelni az eljárástól. Hiszen ez már túlmutat a cselekedeten.

A védő szimbolikus jelentőségűnek tartotta a cselekményt, amely a véleménynyilvánítás egyedi, drasztikus formája és inkább azért vált a közérdeklődés tárgyává, mert érdekes volt, nem pedig azért, mert félelmetes. Indítványa arra irányult, hogy a bíróság ne magát a cselekményt, hanem a szimbólumot értékelje.

Dr. Bajkó Ágnes bírósági titkár ismertette a rendőrségen tett feljelentés tartalmát.

A Fidesz Magyar Polgári Szövetség soproni csoportja nevében a helyi elnök, Abdai Géza tett rendőrségi feljelentést. Beadványukban kifejtették: sok olyan felháborodott megkeresést kaptak, akikben ez riadalmat, félelmet keltett. A párt irodája a Belváros szívében van, ahol hétvégente turisták sétálnak, valamint sokan mennek a templomba. Azaz sokan megláthatták ezt a fejet. Meglátásuk szerint ez a cselekedet súlyosan megzavarta a köz nyugalmát, primitív és barbár. Éppen ezért garázdálkodásról van szó. A zaklatás is megtörtént, mert egyértelműen aljas szándék vezérelte a tettest. Ráadásul, gerinces állatról van szó, így megvalósulhatott az állatkínzás is. (Ez ügyben az eljárást az ANTSZ folytatja le).

Az iratismertetés után a bíróság rövid szünetet rendelt el.

Dr. Bajkó Ágnes bírósági titkár ezt követően ismertette a határozatot.

A bíróság húszezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezte Gál Szabolcsot. Rendelkezett a pénzbírság meg nem fizetése esetén annak 4 napi közérdekű munkára, illetve 20 napi elzárásra történő átváltoztatásáról is.

A szóbeli indoklásban elhangzott: a bíróság a rendzavarást garázdasággá minősítette át. A kecskefej kiakasztásának helye és ideje miatt megvalósulhatott a köznyugalom megzavarása. A bíróság ez utóbbit vizsgálta, és nem a politikai motívumot. Attól függetlenül, hogy kevesen látták, nem zárható ki, hogy bárkiben is riadalmat keltett. Emellett szándékosság is volt a dologban. Mindezek figyelembe vételével nem volt indokolható az elzárás kiszabása.

Gál Szabolcs és védője az ítéletet tudomásul vette. A rendőrség nem jelent meg a tárgyaláson, ezért a határozat nem jogerős.

Olvasóink írták

65 hozzászólás
 • 65. soproni 2012. február 27. 14:01
  „63.igazember! Köszönöm.:)A lényeg pedig tényleg az,hogy ettől nem oldódik meg a problémája:)”
 • 64. igazember 2012. február 27. 12:53
  „"61. soproni " Leirtad a lényeget,mint mindig ,most is megfontoltan,komolyan beszélsz,nem csak "hübelebalázs" módjára mint azt sokan teszik.Azért valóban gusztustalan lehetett.Másrészröl viszont ,azért Szabolcsra sem kéne ennyire ráhúzni a vizeslepedöt.Persze mint tudjuk "széllel szemben nem lehet....kecskefejezni"”
 • 63. prakker 2012. február 27. 10:02
  „A vélemény nyilvánítás szabadsága nem azt jelenti, hogy másokban undort, félelmet keltsünk, ha valakinek baja van valamivel mondja el. Ezer meg ezer formája van, a kulturáltabb vélemény nyilvánításnak. Mondjuk abban meg igaza van Szabolcsnak, hogy hasonló cselekedetért, más, nem kapott egy ejnye bejnyét se. Igaz az politikai megmorduláson történt, ezért sokan úgy gondolják, hogy a nem undort, és félelmet keltő. Itt meg felsejlik a kettős mérce alkalmazása. Hja, kérem a politika a legmocskosabb dolog a világon. Abdai Úrnak meg fel sem kellett volna jelentenie Szabolcsot, mert ugyan kinek a becsületét sértette meg, neki meg kellett volna várnia a bírósági ítéletet. Szabolcs megkapta a büntetését, így az ügyet lezártnak kellene tekinteni.”
 • 62. soproni 2012. február 26. 14:38
  „59. ÁrtatlanBárányka!Többek közt azt is írtam,hogy undort keltő és van akinek traumát okozhat és ezt így is gondolom. Mivel már attól is rosszul vagyok,ha vért látok,valószínű sokkot okozott volna a kecskefej látványa.Ne keverd ide a macska és galamb tetemeket,bár számomra az is gyomorforgató látvány,viszont nem akarattal vannak közszemlére téve és ez nem összetéveszthető egy "majd én megmutatom nekik"primitív cselekedettel. Senkinek nincs joga más emberekben félelmet ,undort és rémületet kelteni! Tegyük fel haragszom rád és egy döglött macska tetemét sunyi módon az éj leple alatt rádobom az autódra,mert úgy gondolom attól vicces vagyok és jól megadtam neked......szerinted ettől megoldódna a veled kapcsolatos problémám?”
 • 61. Filtec 2012. február 26. 13:31
  „Ma én is megbotránkoztam.

  Gyalog végigmentem a Balfi utcán.
  Az a sok kutya és ember ürüléket, ami ott volt, lehangoló.
  Szemét, kosz, putri, stb.
  A volt IKVA áruház, Pap-rét (nekem az) környéke is hagy maga után kívánnivalót.
  Mindez a belvárostól 100-200 méterre.

  Ajánlat a városvezetők felé: Járjanak többet GYALOG abban a városban, amit "képviselnek"!”
 • 60. ÁrtatlanBárányka 2012. február 26. 12:55
  „soproni:
  Hülyeséget beszélsz!
  Igazából azon kéne elgondolkodni, hogy miért kell hogy megbotránkozást keltsen valakiben egy levágott haszonállat levágott feje??????
  Normál esetben az megy a levesbe, kocsonyába, akármibe. Ugyanannyira hasznosítható, mint az állat többi része. Az, hogy mindenki másra asszociál a dologból, az a probléma. Nem a levágott fej látványa. Az elütött macska is megbotránkoztat? Vagy a döglött galambtetem a Fő téren? Ugye, hogy nem.”
 • 59. Nanu 2012. február 26. 12:18
  „Hát igen, na ki fújta fel a dolgokat? Feljelentés egy ilyen ügy miatt :) és 20 ezer a büntetés :) Megérte vergődni és feljelenteni senkiháziak , nevetségesek vagytok!!”
 • 58. soproni 2012. február 26. 09:06
  „Érdekes,hogy az elkövetőt pártolókat egyáltalán nem zavarja az,hogy kívül álló emberekben undort keltő volt ez a cselekedet.Gondolom,ha a Ti haragosaitok is így adnának hangot a veletek szembeni megvetésüknek,Ti azt sem bánnátok!Vagy az már más lenne?Haragszom valakire?Sebaj szabad a vélemény nyilvánítás bármilyen formája szerintetek ,akkor miért ne tehetnénk bár mit .A lényeg,hogy sunyi módon,mert a személyes megkereséshez már bátorság kellene.Megdöbbentő,hogy felnőtt emberek ezt még jó heccnek is tartják és "hátba veregetik" ezt az embert.Haragszom valakire? Teszek a kilincsére valami gusztustalant,azzal sem törődve,hogy a gyerekeinek és a vétleneknek ezzel traumát okozhatok.Ismétlem,ha gondja van mondja szemtől-szembe,hisz szabad a vélemény nyilvánítás ,de csak addig,amíg másokat nem botránkoztat meg vele.A másik.....nem tudom milyen lelki világa lehet egy olyan embernek,aki fog egy véres fejet,szatyorba teszi,elviszi és kiakasztja közszemlére.Képtelen lennék arra,hogy ezt megtegyem és nem csak azért,mert engem nem erre neveltek.”
 • 57. plaane 2012. február 26. 08:06
  „Bónuszként azt is megtudtuk,kormányzópártunk milyen ügyesen fűzi a szót és a gondolatmenetét : 47 ezer + kecske = biztos megélhetés.Azt nem mondták ki,csak csendben kuncogva várták az eredményt,hogy 1db kecske regisztrációs díja 12 ezer,ha nem regisztrálják ennél nagyobb büntetés!”
 • 56. igazember 2012. február 26. 07:46
  „Ennek az egésznek az a lényege,ha igy nem megy,akkor másként kapja el a hatalom az embert.Addig kaparásznak,amig találnak valamit,amiért ráhúzhatják az emberre a vizeslepedöt,nem is akárhogyan.Ezt már velem is eljátszották.Azért "a hatósági állatorvos"nem semmi 150000.Messze vagyunk még a demokráciától.”
 • 55. igazember 2012. február 26. 07:40
  „"52. zakarias3 " Igazad van,bocsánat én olvastam rosszul,utána rájöttem,csak addigra már elküldtem.”
 • 54. ÁrtatlanBárányka 2012. február 25. 21:55
  „Ha megkapja szerencsétlen azt a 150ezres büntit is, akkor abba nagyon szívesen beszállok, sőt több ismerősöm is jelezte, hogy adnak bele! Efelől ne legyen gondja Gál Úrnak.
  Azonban azt is szívesen megtudnám, hogy ki a helyi hatósági állatorvos....”
 • 53. zakarias3 2012. február 25. 21:30
  „51.Igazember!Szerintem én nem említettem a neved!Nem lettél megszólítva!Én is a véleményem írtam le a cikkről!”
 • 52. igazember 2012. február 25. 19:53
  „"47. zakarias3" ÉN nem véleményt mondtam,hanem idéztem.Nézd meg az origon!”
 • 51. Figyelő2012 2012. február 25. 19:15
  „Szerintetek mennyire helyes, hogy a politika belefolyik a bíróságokba?
  Mennyire helyes, hogy ha közel kerülsz a politikához, akkor a bíróságon találod magad???

  Közben milliárdokat lopnak el büntetlenül..”
 • 50. bogote 2012. február 25. 18:24
  „én még nagyobb büntetést szabtam volna ki rá!”
 • 49. Adeleida 2012. február 25. 17:33
  „Persze, hogy nem...Az aprópénz szegény pártnak szól.”
 • 48. zakarias3 2012. február 25. 17:13
  „44.igazember!Becsűletsértés! Megáll az eszem!”
 • 47. zakarias3 2012. február 25. 17:09
  „42Túra!Szerintem meg nem az elkövetőnek szól az aprópénz!”
 • 46. igazember 2012. február 25. 16:51
  „orogo:: "A soproni bíróság az [origo]-nak küldött állásfoglalása szerint csak a köznyugalom megzavarásának megvalósulását vizsgálta, a tett politikai motívumait nem. Gál Szabolcs védője a tárgyaláson a véleménynyilvánítás egyedi, drasztikus formájának nevezte védence cselekedetét, amely szerinte azért vált a közérdeklődés tárgyává, mert érdekes volt, nem pedig azért, mert félelmetes. A bíróságnak szerinte ezért a tett szimbolikus üzenetét, nem pedig magát a cselekedetet kellett volna értékelnie."”
65 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biczi: Elviselhetetlen megszorítások Sopronban!

A város jelenlegi költségvetése elfogadhatatlan és tarthatatlan, de erről a Fidesz nem hajlandó… Tovább olvasom