Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Nem iszik tejet az iskolások közel fele

„Élet, erő, egészség: a tej és a tejtermékek szerepe az emberi táplálkozásban" címmel tartja prof. dr. Varga László a Soproni Nyugdíjasegyetem őszi szemeszterének záró előadását a GYIK Rendezvényházban kedden 16 órakor.

– A hazai tej- és tejtermékfogyasztás jelenleg mintegy 160–170 liter/fő/év. Számottevően kevesebb tejterméket fogyasztunk, mint a fejlett tejgazdasággal rendelkező országok lakosai – mondta elöljáróban témájáról a professzor.

– Az 1990-es években bekövetkezett drasztikus fogyasztás-visszaesés tudományosan kimutatható negatív következményekkel járt az egész népesség, de különösen a fiatalok egészségi állapotára.

Magyarországon az általános iskolások csaknem fele egyáltalán nem iszik tejet, közel kétharmaduk pedig semmilyen tejterméket nem fogyaszt.

Nagyrészt ennek tudható be, hogy a gyerekek kétharmadának elégtelen a napi kalciumbevitele és hogy egyes vitaminokból nem jutnak elegendő mennyiséghez. Előadásomban a tejelő állatok eredetéről, háziasításáról éppúgy beszélek, mint a tejtermelésnek és a tejtermékfogyasztásnak az emberiség evolúciójára kifejtett hatásáról, a tej alkotórészeinek táplálkozás-élettani jellemzőiről.

A kapuvári születésű dr. Varga László (1971) okleveles agrármérnök, tejipari szakmérnök a Nyugat-magyarországi Egyetem Mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Kar egyetemi tanára, intézetigazgató, egyben az NYME tudományos és külügyi rektorhelyettese.
Kutatási területe az élelmiszer-mikrobiológia és a tejtudomány. Több mint kétszáz tudományos és ismeretterjesztő közlemény, cikk, illetve előadás fűződik a nevéhez. Az Ujhelyi Imre Állattudományi Doktori Iskola törzstagja.

Elnyerte az MTA Bolyai János Kutatási Ösztöndíját, valamint szakmai munkásságát számos díjjal ismerték el. 2009-ben „Az év kutatója" díjat is kiérdemelte.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszjárat: utazzon Sopronból Szegedre

Sopron és Szeged között közvetlen autóbuszjárat indul december 15-től. Vonattal csak átszállással… Tovább olvasom