Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Nem feledkezik meg Egyházasfaluról

Egy hónapot tölt el Egyházasfaluban a település egyik híres elszármazottja, Major Miklós.
Major Miklós
Az alig több mint kilencszáz lakosú település, Egyházasfalu büszke híres szülöttére. A napokban Major Miklós, az Egyesült Államok egyik legjelentősebb gyógyászatisegédeszköz-gyártó vállalkozásának tulajdonosa látogatott haza.

– Szívesen jövök vissza szülőfalumba, Egyházasfaluba, ilyenkor meglátogatom a rokonaimat, ismerőseimet – mondja Major Miklós. – A közelben, Bükfürdőn vásároltam egy házat arra az esetre, ha több időt töltök el Magyarországon. Persze mindig jó érzés találkozni azokkal, akikkel a gyermekkorom javarészét eltöltöttem. A sors úgy hozta, hogy 1956-ban az Egyesült Államokba kerültem. Megérkezésem után a katolikus egyház segítségével jutottam álláshoz, ugyanis képzettség és nyelvtudás hiányában nehezen kaptam munkát. A tanulás és a kitartó munka azonban meghozta az eredményt, az első kísérleteimet egy garázsban végeztem el. 1975-ben alakíthattam meg a saját vállalkozásomat.

Major Miklós a ranglétra és a szakma legalsó fokáról indulva sajátította el a fülilleszték gyártásának technológiáját. Gyógyászati cége ma már az USA egyik legjelentősebb fülillesztékgyártója. Major Miklós nevéhez három szabadalom is fűződik. Tankönyve alapműnek számít a szakmai képzésben.

– Életútja is bizonyítja, kellő hittel és szorgalommal egy egyszerű egyházasfalui legényből is lehet valaki, egy világhírű cég tulajdonosa, vezetője – fogalmazott Eső János, a település polgármestere. – Élete során sosem feledkezett meg a szülőfalujáról, hosszú évek óta patrónusunk.

Az ő hathatós segítségével szépült meg mindkét templomunk, támogatta az oltár aranyoztatását, a harangok díszkivilágítását. Jelentős segítséget kapott tőle a sportegyesület is. A legújabb terve az, hogy leaszfaltoztatja a gógánfai temetőhöz vezető utat. Major Miklós munkássága és a településnek nyújtott adományai elismeréséül az önkormányzat idén Egyházasfalu község díszpolgára címet adományozott neki.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pusztuló Széchenyi-emlékek

A nagycenkiek szeretnék megmenteni a végső pusztulástól a Hidegségi utcában lévő egykori Széchenyi-majorságot, miközben készülnek Széchenyi István születésének 215. évfordulójára. A területen lévő magtárakból, istállókból egyet felújíttatott jelenlegi tulajdonosa, egy osztrák család, de a többi épület egyre rosszabb állapotba kerül. Tovább olvasom