Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Nem érte jelentős fagykár a borvidéket

Mínusz tizenhét fokot is mértek az elmúlt napokban Sopronban és környékén. A dermesztő hideg ellenére nem érte jelentős fagykár a borvidéket, a szántóföldi növények is átvészelték
a zimankót.
– Szerencsére az Alpokalján nem volt tartósan kemény hideg, legfeljebb néhány mélyebben fekvő, fagyzugos területen (mint például Jánostelepen) okozhat némi terméskiesést az olykor mínusz 15 fok alá is süllyedő hőmérséklet – nyilatkozta Molnár Tibor, a Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke. – Az öt-tíz százalékos fagykár, ami a szőlőket érhette, akár metszéssel is helyrehozható.
Sásdi István, a Nagycenki Hegyközség Tanácsának elnöke még nem végzett rügyvizsgálatot, de a korábbi tapasztalatok alapján nem tartja valószínűnek, hogy a művelésük alatt álló területeken károsodott volna a szőlő. A kékfrankos különben is jól bírja a még mélynyugalmi állapotában érkező fagyokat. Optimizmusukat igazolja, hogy a metszést szinte minden területükön megkezdték.
Jobban tartanak a gazdák a hosszú távú időjárási előrejelzések szerint februárban érkező tartós hidegtől. Kun László, a nagycenki Széchenyi István Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke hetvennyolc hektáros szőlőjükért aggódik. Szerinte azért is lesz veszélyes a szinte már kora tavaszinak mondható fagy, mert a szőlőnél beindul addigra a nedvkeringés is. A búzát, az őszi vetéseket és a kertészeti kultúrát is fenyegetheti ez a veszély.
Csercsics György, a Sop-Vin kft. szőlőüzem-vezetője arról számolt be, hogy már sok helyütt megvizsgálták a Fertő-parti kékfrankosültetvényeket, de a százhektáros kultúrában nem tapasztaltak terméskieséssel járó fagykárokat. – Utoljára 1987-ben sújtotta borvidéket olyan fagy, amikor valóban tömegével károsodott a szőlő. Gondot esetleg az okozhat, ha a már esetleg vírussal fertőzött szőlőtőkéket éri a kemény hideg. Tavaly tapasztaltunk ilyen, úgynevezett „ESCA"- gombafertőzés okozta elhalásokat. Ennek a felmérése viszont még hátravan – tette hozzá a szőlőüzem vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reklámfeliratok: magyar nyelven is

A „nyelvtörvény” előírásának megfelelően ez év január elsejétől az üzletek reklámtábláin… Tovább olvasom