Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Nem épült ól a leégett helyett

A fertődi sertéstelepen nem épült új annak a nagyméretű ólnak a helyén, amely két évvel ezelőtt porig égett, benne ezerszáz malaccal. Az akkori bérlő kft. ma már felszámolás alatt áll.

Hosszú távra terveznek

A fertődi sertéstelepet bérlő, felszámolás alatt lévő Mol-Pig Kft. állatállományát pár héttel ezelőtt a pécsi székhelyű Pegano-Pig Kft. vásárolta meg, tudhattuk meg Takács Imrétől, a pécsi cég ügyvezető igazgatójától. – Idén májustól indult el a Mol-Pig Kft. felszámolása. A Kossuth Holding Válságkezelő és Felszámoló Rt. felszámolója által meghirdetett nyilvános pályázaton került hozzánk az állatállomány.

Egyébként az elmúlt két évben hazánkban a sertéságazat helyzete a zuhanórepüléshez volt hasonlítható. Igen sokan tönkrementek. Sertés- és szarvasmarhatenyésztéssel, növénytermesztéssel foglalkozó gazdasági társaságunk a felszámolótól szeretné megvásárolni a telepet is, s akkor, ami Fertődöt illeti, hosszú távra tervezhetünk. Reméljük, ez a kérdés a jövő év tavaszára megoldódhat.

Két év telt el azóta

Mint arról 2002. október elsejei számunkban beszámoltunk, a fertődi sertéstelepen húszmillió forintos kárral járó tűzvész keletkezett: a tizenkét ól egyikében ezerszáz darab malac pusztult el. Az ügyet a soproni tűzoltóság azóta lezárta. A tűz keletkezésének oka ismeretlen: a szakértők úgy vélik, egy szabálytalanul otthagyott hegesztőberendezés gyújthatta fel a telepet.

– Gyakorlatilag nem volt értékkövető a biztosításunk. A sertéstelep 1972-ben létesült, s amikor két éve teljesen leégett az egyik építményünk, a biztosítótól csak 1,6 millió forintos kártérítést kaptunk – mondta Kustra Nándor, a telepet bérbe adó fertődi Zöld Mező Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke. – Ha most kellene akkora ólat felhúzni, nem jönnénk ki ötvenmillió forintból. A telepet a kilencvenes évek végétől a Mol-Pig Kft. bérelte félmillió forintos negyedévi bérleti díjért, az állományra már ők kötöttek biztosítást.

A sertéstelep vezetője, Mészáros Tamás szerint a kártérítés mértékéről csak a kft. nem olyan régen tragikus körülmények között elhunyt tulajdonosa tudott volna információt adni. A leégett helyére viszont nem építettek új ólat.

Csődeljárás indult

A sertéstelepet bérlő cégnek a vásárlás is szándékában állt. A tűzvész után októberben már az adásvételi szerződést is aláírták. A sertéstelep több tízmillió forintért cserélt volna gazdát, ha az utolsó, négymillió forintos részlet is – 2004 júniusában – kifizetésre kerül. Ezt már nem a cég, hanem a felszámoló rendezi, ugyanis időközben a sertéstelep ellen idén csődeljárás indult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tárgyalnak a zsinagógáról

Látszólag nem történik semmi a győri Pannon TIT Egyesület tulajdonában lévő soproni zsinagóga… Tovább olvasom