Kisalföld logö

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -6°C | 1°C Még több cikk.

Nem az igenre - Csökkenő házasodási kedv Sopronban

Kevesebb, mint 300 pár kötött házasságot 2010-ben Sopronban. Többségük 30-40 éves korig várt arra, hogy kimondja az igent. - Ön szeretne házasodni? Szavazzon!


Az utóbbi években a házasodási kedv számottevő mértékben visszaesett, az élettársi kapcsolatok egyre inkább elfogadottá váltak és teret nyertek, a csökkenő termékenység mellett egyre több gyermek házasságon kívül született, a család presztízse napjainkra nagymértékben leértékelődött. 

A negatív ˝trend˝ alól Sopron sem kivétel, egyre apad a házasulandók száma.

- A hűség városában 293 házasságkötés volt 2010-ben, ez csökkenő tendencia a korábbi évekhez viszonyítva. A házasulandó párok életkora túlnyomó részben 30-40 év között van - tudta meg portálunk Kuslics Balázstól, a soproni városháza sajtóreferensétől.

Ha eljutnak az esküvői ceremóniáig, ott már biztosan igent mondanak a párok. Ám addig is rögös az út, s egyre kevesebben kapnak kedvet a házasodáshoz.
Ha eljutnak az esküvői ceremóniáig, ott már biztosan igent mondanak a párok. Ám addig is rögös az út, s egyre kevesebben kapnak kedvet a házasodáshoz.

A házasodási kedvet tekintve továbbra is a nyári hónapok ˝vezetnek˝. A szikrázó napsütést, majd a fülledt éjszakai lagzit jobban szeretik a leendő házastársak, ilyenkor a leggyakoribb az esküvők száma.

Az elmúlt évben 7 soproni pár gondolta úgy, hogy nem a házasságkötő teremben mondja ki a boldogító igent, de nem választottak ˝extrém˝ helyszíneket, általában szállodák étterme, konferenciatermek kerültek szóba.

Érdeklődésünkre Kuslics Balázs elmondta, hogy egyik ceremónia sem szakadt félbe, tehát mind az arák, mind a vőlegények ˝megingathatatlanul˝ álltak az anyakönyvezető elé.

Ennél kevésbé biztosak a házasság szentségében azok, akik a válási statisztikákat gyarapították: 238 házastársi kapcsolat szakadt meg az elmúlt év során Sopronban. 

Olvasóink írták

 • 11. soproni 2011. január 08. 18:54
  „Mennyibe is kerül manapság egy esküvő ,lagzi,ruhák,meghívók,virágok stb....?”
 • 10. zazuska 2011. január 07. 13:59
  „Persze, hogy nem házasodnak, mert baromi sokba kerül. Már a terembérlet is röpke húszezer körül van, és ebben nincs benne semmi.”
 • 9. miracle 2011. január 06. 20:54
  „5 fő is elég a házasság kimondásához, amiből 3-at nem is muszáj ismerned.”
 • 8. Goldmund 2011. január 06. 13:49
  „238 válás és 293 házasság? Brutális!!! A válások száma 81%-a a házasságkötések számának!

  7.hsz-ra:
  Nem kötelező azon a településen tartani, ahol laksz. Lehet, hogy a szomszéd falu önkormányzata benne lenne abban, hogy az ő erdőjük tisztásán adjon össze titeket.
  5.hsz-ra:
  Nem kell mindennek akkora feneket keríteni. Szerintem az az alap, hogy a szüleitek legyenek ott (mégiscsak ők neveltek fel). A többieknél már lehet szelektálni, ha valakivel rossz viszonyban vagytok.
  Bár ha minden rokonnal így vagytok, akkor valószínűleg bennetek van a hiba.”
 • 7. mediator 2011. január 06. 10:36
  „Nem választottak "extrém" helyszíneket? Na, vajon miért? Megmondom, bár a sajtóreferens úr ezt tudhatná. Mert a Polgármesteri Hivatal elzárkózik minden ilyesmitől, még a nem annyira extrém helyszínektől is, mint egy fertői hajó fedélzete, vagy egy erdei tisztás. Ezt is csak Sopronban lehet megcsinálni, meg azt is, hogy alkalmatlan helyre viszik a házasságkötéseket, mikor arra alkalmas helyszín is a birtokukban van. Ez van.”
 • 6. 1soproni 2011. január 06. 08:50
  „Biztos alábbhagyott a házasodási kedv, hogy a feltúrt Fő téren, vagy a szintén feltúrt Petőfi téren lehetett tartani a ceremónia nyilvános részét.”
 • 5. ÁrtatlanBárányka 2011. január 05. 23:24
  „Érdekes dolog ez.
  Több, mint 10 éve együtt vagyunk, gyerkőc is van, és mégsem érzünk affinitást összeházasodni. Talán a vele járó herce-hurca nem hiányzik. A sok rokon, akik amúgyis rühellnek, a ceremónia, a sablonosság.
  Bali szigetén, LAs VEgas-ban, a Niagaránál az oké. De az is inkább azért, mert ott nem ismer senki...”
 • 4. Csetneky 2011. január 05. 22:08
  „Ha rám hallgat, mindenki azt csinál, amit akar. Ettől függetlenül jobb az, ha a gyerek tudja, hogy mi a neve és ki az apja.
  Bár a kettő nem törvényszerűen fedi egymást. :)”
 • 3. bobo 2011. január 05. 21:50
  „Majd ha a főnöke szabira megy... :-)”
 • 2. kingbogesz 2011. január 05. 20:15
  „Kedves Kuslics Úr! Ön mikor kívánja gyarapítani a soproni házasságkötések számát? :)”
 • 1. petry 2011. január 05. 15:04
  „Vajon a szóvivő úr házas? :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették Fodor Gábor fuvolaművészt

Fodor Gábor fuvolaművész Sopron zenei életében közel három évtizede meghatározó szerepet tölt be.… Tovább olvasom