Kisalföld logö

2019. 06. 27. csütörtök - László 22°C | 32°C Még több cikk.

Nem a Jobbikkal akarják felmenőjük sírját felújíttatni

Vámossy Tibornak, az 1921-es burgenlandi harcokban részt vevő egyetemista felkelőnek a leszármazottai nem a Jobbikkal akarják felmenőjük sírját felújíttatni - közölte Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára szerdán az MTI-vel.

A szervezet főtitkára elmondta, hogy a bizottság a sírt 2004-ben védetté nyilvánította, de felújításra szorul. Vámossy Tibor végső nyugvóhelyét, amely így a nemzeti sírkert részévé vált, kizárólag a bizottság hozathatja rendbe, erről szeptember 12-i ülésükön döntenek - tette hozzá.

Fogarasi Katalin beszámolt arról: a Jobbik nevében Novák Előd, a párt alelnöke kereste meg őket azzal a szándékkal, hogy a sírt szeretnék felújítani, ehhez kérték a testület segítségét.

A család szerdán közölte velük - mondta a főtitkár -, hogy nem kívánnak a Jobbikkal együttműködni a sír felújításában.

Hozzátette: a család úgy tájékoztatta, Vámossy Tibor nem volt a Rongyos Gárda tagja, "egyetemistaként és hazafiként" harcolt Nyugat-Magyarországon azért, hogy Burgenland Magyarország része maradjon.

Novák Előd kedden a Vámossy Tibor sírjánál, a Farkasréti temetőben tartott koszorúzáson arról beszélt, hogy szeretnék felújítani a síremléket, és tájékoztató feliratot, valamint egy történelmi visszatekintő írást szeretnének rajta elhelyezni.

Az 1919 áprilisában alakult, Prónay Pál és Héjjas Iván vezette Rongyos Gárda elnevezésű fegyveres csoport egyebek között vissza akarta szerezni a trianoni békeszerződés miatt elvesztett területek egy részét.
A nyugat-magyarországi felkelés 1921. augusztus 28-tól október 13-ig tartott a mai Burgenland és Magyarország nyugati területén. Előzménye az volt, hogy a trianoni békeszerződésekben Ausztriának ítélték Nyugat-Magyarországot, beleértve Sopront és környékét is.

Magyarországon felkelőcsoportok szerveződtek, és felvették a harcot a bevonuló osztrák csendőrökkel. A felkelés után sikerült elérni, hogy Sopron és környéke népszavazás útján dönthessen hovatartozásáról.

Olvasóink írták

  • 2. morgo94 2012. szeptember 03. 20:21
    „Én is így gondoltam, akkor csinálják meg ők!”
  • 1. zeta62 2012. szeptember 03. 08:48
    „Nem kötelező elfogadni segítséget, de akkor tegyék rendbe ők, mihamarabb.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás volt a soproni Katasztrófavédelmi Kirendeltségen

A véradás is hasonlóan életmentő feladat, mint a tűzoltói munka, mivel egy véradó három ember életét… Tovább olvasom