Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Négy gyermek is volt a 71 halott menekült között, magyar gyanúsított nincs - videók, fotók

A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. Magyarországon hét embert vettek őrizetbe, hármat tartóztattak le közülük. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár. Zéró toleranciát hirdettek az embercsempészek ellen.
  • 71 halott menekült a teherautóban, köztük 4 gyerek, 8 nő
  • Három embert letartóztattak
  • 7 ember őrizetben
20.50 - A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A Legfőbb Ügyészség közölte: kiemelt ügyként kezelik az eljárást.    
   
Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként.   
   
A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte.   
   
A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.  
   
A szóvivő péntek este az MTI megkeresésére azt is elmondta, hogy a négy gyanúsított egyikénél - az afgán állampolgárnál - találtak magyar személyazonosító okmányt, de az illető nem magyar állampolgár.  
   
Arról is tájékoztatott, hogy a rendőrség a négy gyanúsított közül hármat európai elfogatóparancs alapján, a negyediket saját felderítés alapján fogta el.   
   
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.

Fotók: MTI18.31

Összefoglaló

Hetvenegy illegális bevándorló holtteste volt az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautóban - jelentette be pénteki kismartoni (eisenstadti) sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI érdeklődésére közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe az ügyben. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár.   
   
A burgenlandi rendőrfőnök közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. A gyermekek közül feltehetőleg egy kislány egy és két év közötti, a másik három fiúgyermek nyolc és tíz év között van.    
   
A raktérben egy szíriai úti okmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Doskozil tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött.  
   
A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. A rendőrparancsnak az MTI-nek elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között.  
   
A tartományi rendőrfőnök megköszönte a magyar rendőrök munkáját, és arról beszélt, hogy csütörtökön már délután kaptak támogatást a magyar féltől, több kollégát is küldtek az osztrák nyomozás segítésére, ezért a letartóztatások ennek a közös munkának is köszönhetők.  
   
Az ügy felderítésén csütörtökön este húsz rendőr dolgozott a helyszínen, jelenleg hat nyomozati csoport végzi az ügy feltárását, és a következő napokban a burgenlandi rendőrség munkáját stájerországi és karintiai kollégák is segítik majd.  
   
A rendőrség bejelentése szerint forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozóinak. Doskozil elmondása szerint már most számos aggódó email és telefonhívást érkezett, többen hozzátartozóikat keresték.  
   
A gyanúsítottakról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. Az autó nem volt lopott. Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.  
   
Doskozil elmondása szerint a járművet vezető nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a rakodótérben, valószínűsíthető azonban, hogy valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót.  
   
Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter kismartoni sajtótájékoztatóján legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben. Hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A miniszter köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a menekültek tragédiájának felderítéséért végzett tevékenységükért.  
   
Burgenland tartomány vezetője a migránsok ausztriai tragédiája nyomán ideiglenes határellenőrzés bevezetését szorgalmazta. Péntek délutáni sajtóértekezletén bemutatta öt pontból álló cselekvési tervét is a menekültválság enyhítésére. Hans Niessl zéró toleranciát hirdetett az embercsempészet ellen és a tartományi rendőrség túlterheltsége miatt további száz rendőr Burgenlandba való átirányítását is javasolta. Az általa összeállított azonnali cselekvési terv része a hadsereg támogató műveleti bevetése is, amely során a rendőrség adminisztratív és a menekültelosztással kapcsolatos munkáját segítené. Szorgalmazta továbbá a határ környékén történő személyellenőrzés megerősítését.  
   
Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken azt közölte, hogy a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán történt tragédiával kapcsolatban. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár.  
   
Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként.  
   
A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte.  
   
A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá.  
   
Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.  
   
A Kecskeméti Járási Ügyészség indítványozza a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, amelyről szombaton dönt a bíróság - tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t. 

16.40 - Ideiglenes határellenőrzés bevezetését szorgalmazta a burgenlandi tartományi vezető a migránsok ausztriai tragédiája nyomán a pénteken Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatóján, amelyen bemutatta öt pontból álló cselekvési tervét is a menekültválság enyhítésére.    
   
Hans Niessl, Burgenland szociáldemokrata vezetője a programot ismertetve nulla toleranciát hirdetett az embercsempészet ellen és a tartományi rendőrség túlterheltsége miatt további száz rendőr Burgenlandba való átirányítását javasolta. A politikus által összeállított azonnali cselekvési terv része továbbá a hadsereg támogató műveleti bevetése, és a határ környékén történő személyellenőrzés megerősítése.

15.59 - Az ausztriai A4 autópályán hagyott, 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben csütörtökön őrizetbe vett három bolgár és egy afgán állampolgár ügyében a Kecskeméti Járási Ügyészség indítványozza a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, amelyről szombaton dönt a bíróság - tájékoztatta a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t.   
   
Sárközy Szabolcs közleménye szerint, a Kecskeméti Járásbíróság 13 óra 30 perckor, nem nyilvános ülést tart, amelyen dönt az ügyészség indítványáról.  
   
Az ülést követően Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke és az Országos Bírói Tanács soros elnökhelyettese, valamint Sárközy Szabolcs a helyszínen sajtótájékoztatót tartanak, melynek témája az ülésen hozott határozat ismertetése, valamint a migráció következtében a bíróságokra háruló növekvő munkateher bemutatása.


Itt vizsgálják a teherautót, amiben 71 menekült holttestét találták meg

15.27 - Elszánt harcot sürget az embercsempészek ellen a német belügyminiszter a 71 ember halálával végződött ausztriai tragédia után.    
  
"A megerősített ellenőrzés helyes lépés" - idézte Thomas de Maiziere szavait pénteken online kiadásában a Handelsblatt című német lap. Több német tartományban már alig van hely a fogdákban, mert a hatóságok valamennyi embercsempész ellen eljárást indítanak - mutatott rá a belügyminiszter.  
   
A konzervatív CDU politikusa kifejtette, hogy az embercsempész járműveket vezető sofőrök sokkal kevesebbet keresnek, mint az embercsempész hálózatok szervezői, ezért "az Europollal együtt ezeknek az embereknek a nyomába kell erednünk és le kell foglalnunk a vagyonukat".  
   
Sigmar Gabriel alkancellár pénteken azt mondta, hogy az ausztriai tragédia "végtelen dühvel" tölti el. "Az emberek csak Ausztriába, Svédországba és Németországba tudnak menni", mert Európa nem képes közös menekültügyi politikát kialakítani. "Ez az igazi botrány" - vélekedett a konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokrata párt elnöke.  
   
A német rendőrszakszervezet (DPolG) vezetője, Rainer Wendt a Handelsblattnak nyilatkozva rámutatott, hogy az ausztriai tragédia határokon átívelő bűnszervezetek tevékenységének tulajdonítható, ezért az ellenük való fellépésnek is nemzetközinek kell lennie, és a hálózatokat irányító, "felfoghatatlanul nagy összegeket kereső" bűnözőkre kell összpontosítani.  
   
"Nem megyünk sokra, ha mindig csak a csempészbandák legalsó szintű tagjait csukjuk le, mert azonnal új emberek állnak be a helyükre" - hangsúlyozta a német rendőrszakszervezet vezetője.


14.20 - Összefoglaló

Hetvenegy illegális bevándorló holtteste volt az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautóban, a menekülttragédia ügyében három személyt, köztük egy magyar okmányokkal rendelkező embert letartóztattak Magyarországon

- jelentette be pénteki kismartoni sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök.

Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. A gyermekek közül feltehetőleg egy kislány egy év két év közötti, a másik három fiúgyermek nyolc és tíz év között van.

A raktérben egy szíriai útiokmányt találtak, ezért feltételezik, hogy a menekültek Szíriából érkeztek. Doskozil tájékoztatása szerint az sem kizárt, hogy afgán állampolgárok is vannak köztük, az azonban biztos, hogy a menekültek nem Afrikából indultak útnak. Doskozil szerint nem meglepő, hogy csak egy hivatalos okmányt találtak, hiszen a migránsok nagy része nem visz magával utazási dokumentumot. A rendőrfőnök tájékoztatása szerint a menekülteknél táskák és mobiltelefonok is voltak, ezek tartalmát még vizsgálják. A migránsoknál nem volt pulóver, a hűtőautó klíma funkciója feltehetően nem működött.

A menekültek halálát valószínűleg fulladás okozta. A rendőrparancsnak az MTI-nek elmondta: egyelőre a vizsgálatok még tartanak, ezért nem tudnak biztosat mondani arról, hogy a menekülteknél mikor állt be a halál, az autó indulásakor is voltak-e már halottak az utasok között.
A tartományi rendőrfőnök az MTI-nek nyilatkozva megköszönte a magyar rendőrök munkáját, és arról beszélt, hogy csütörtökön már délután folyamán kaptak támogatást a magyar fél részéről, rögtön több kollegát is küldtek az osztrák nyomozás segítésére, ezért a letartóztatások ennek a közös munkának is köszönhetők.

Az ügy felderítésén csütörtökön este húsz rendőr tartózkodott a helyszínen, jelenleg hat nyomozati csoport dolgozik az ügy feltárásán, és a következő napokban a burgenlandi rendőrség munkáját a magyarokon kívül a stájerországi és a karintiai kollégák is segítik majd.

Doskozil arról is beszélt, hogy a bűntény felderítésében közvetlenül részt vevő kollégáknak pszichológiai segítséget is biztosítottak a megrázó bűneset feldolgozásához. Elmondása szerint ehhez hasonló súlyú eset még nem történt sem a tartományban, sem Ausztriában.

A rendőrség bejelentése szerint forródrótot hoztak létre az áldozatok hozzátartozó számára. Doskozil elmondása szerint már most számos aggódó emailt és telefonhívást érkezett, többen hozzátartozóikat keresték.

A három gyanúsítottról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik. Az autó nem volt lopott. Hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

Doskozil elmondása szerint valószínűleg a járművet vezető nem feltétlenül tudta, hogy mi zajlik a rakodótérben, azonban valószínűsíthetőleg valamikor mégis tudomást szerzett a történtekről, különben nem hagyta volna el az autót.

Legális európai menekültútvonalat és közös uniós megoldást szorgalmazott, valamint zéró toleranciát sürgetett az embercsempészekkel szemben az osztrák belügyminiszter a Kismartonban (Eisenstadt) tartott sajtótájékoztatón pénteken. Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: nem a határellenőrzés szigorítására van szükség, hanem az unió külső határainak biztosítására. A miniszter egyúttal köszönetet mondott a tartományi hatóságoknak és a magyar rendőrségnek a teherautó csomagterében talált 71 halott bevándorló tragédiájának ügyében végzett hatékony munkáért.

A következő sajtótájékoztatót várhatóan a jövő hét elején tartják.
A halottak azonosítása nehéz feladat elé állította az orvosszakértőket, munkájukat a menekülteknél talált iratok sem segítették, hiszen ilyenkor azzal is számolnak, hogy valakinél nem az eredeti papírokat találnak. Az azonosításhoz szükséges vizsgálatot fogmintából, DNS-ből esetlegesen tetoválás vagy egyéb testi hegekből végzik.13.46 - fotók a sajtótájékoztatóról

71 halott Pandorfnál - Sajtótájékoztató Eisenstadtban

A sajtótájékoztató videón

13.25 - A magyar rendőrség szerint nincs magyar gyanúsított az osztrák autópályán hagyott, 71 holttestet rejtő teherautó ügyében. Az osztrák rendőrparancsnok magyar papírokkal rendelkező letartóztatottról beszélt. A magyar rendőrök három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el.

13.20 - Nincs magyar gyanúsított

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A Legfőbb Ügyészség közölte: kiemelt ügyként kezelik az eljárást.

Csiszér-Kovács Viktória elmondta: a rendőrség javaslatot tett a gyanúsítottak előzetes letartóztatására. Hozzátette, hogy az ügyben mintegy 20 további embert hallgattak ki tanúként.

A szóvivő arról nem beszélt, hogy pontosan hol fogták el a gyanúsítottakat. Beszámolt arról is, hogy házkutatásokat és lefoglalásokat is végeztek, de ezek helyszínét sem közölte.

A magyar rendőrség folyamatosan együttműködik az osztrák rendőrséggel a bűncselekmény teljes körű felderítése érdekében - tette hozzá Csiszér-Kovács Viktória.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta: az ügyészség kiemelt ügyként kezeli az eljárást, a nyomozás felett a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyeletet gyakorol.

12.30 - Az osztrák belügyminiszter Johanna Mikl-Leitner elmondta a sajtótájékoztatón, hogy a lehető leghamarabb meg kell találni az európai megoldást a problémára. Az emberkereskedők ellen zéró toleranciát hirdetnek.

Burgenlandban is fokozzák az ellenőrzéseket - ezt már Hanspeter Doskozil burgenlandi rendőrfőnök közölte.

A rendőrség szerint az áldozatok nagy valószínűséggel szír menekültek, mert a holttestek között egy szír útlevelet is találtak. Az mindenestre kizárható, hogy az áldozatok afrikaiak lennének.

A teherató nem volt tipikus csempészautó, valamivel kisebb volt annál, mondta a burgenlandi rendőrség vezetője. Az osztrák rendőrség nem tud minden teherautót ellenőrizni: naponta kb. 3000 teherautó megy át a határon, Burgenlandban naponta kb. 400 menekültet fognak el.

12.25 - A Kisalföld kérdésére a tájékoztatón elmondták, a magyar-osztrák határon emelik a készültséget, szigorúbban ellenőrzik a teherautókat és a buszokat.

12.15 -
Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó, a menekülttragédia ügyében három személyt, köztük egy magyar okmányokkal rendelkező embert letartóztattak Magyarországon - jelentette be pénteki kismartoni sajtótájékoztatóján Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök.

Közlése szerint a halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek. Az áldozatok között a feltételezések szerint egy szíriai csoport is volt. Halálukat valószínűleg fulladás okozta.  

A három gyanúsítottról Hans Peter Doskozil elmondta: a járművet valószínűleg egy libanoni származású bolgár állampolgár vezette, minden bizonnyal felváltva egy másik társával. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar okmányokkal rendelkezik.   

Doskozil hozzátette: a nyomozók abból indulnak ki, hogy egy bolgár-magyar csempészbandáról van szó.

Az éjszakai órákban Magyarországon mintegy hét embert vettek őrizetbe, majd hármat tartóztattak le közülük.

A halottakkal teli teherautót vizsgálják a nyomozók védőruhában.Fotók: MTI/Krizsán Csaba

11.50
- Három embert vettek őrizetbe Magyarországon, akik kapcsolatba hozhatók a csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, amelynek csomagterében 71 halott bevándorlóra bukkantak, egyikük magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban.    

Közölte: a járművet valószínűleg egy libanoni eredetű bolgár állampolgár vezette. A másik két gyanúsított bolgár, illetve magyar személyazonossági okmánnyal rendelkezik. 

11.45 - Hetvenegy illegális bevándorló holttestét rejtette az osztrák A4-es autópályán csütörtökön felfedezett teherautó. A halottak közül 59 férfi, nyolc nő, négy pedig gyermek - jelentette be Hans Peter Doskozil, a burgenlandi tartományi rendőrfőnök pénteki sajtótájékoztatóján, Kismartonban. Közölte: három gyanúsítottat elfogtak.  

11.30 - A Kisalföld információi szerint egy német szemtanú látta a teherautót a hegyeshalmi határátkelőnél. Elmondása szerint magyar egyenruhások próbálták is ellenőrizni, de a sofőr tovább hajtott. Ha ez valóban így volt, akkor a sofőr azért állt meg rövid távolságon belül a határtól, mert feltételezte, hogy a magyarok leadják az információt az osztrákoknak, aki megállítanák.

11.00 - Videó itt a 11 órakor kezdődött sajtótájékoztatóról Eisenstadtból >>

10.25 - A Kronen Zeitung fotósának felvétele a teherautóról, amelyet egy állatorvosi intézménybe szállítottak10.05 - Osztrák lapértesülés szerint elfogtak három embert Magyarországon, akik kapcsolatba hozhatók a csütörtökön Ausztriában megtalált teherautóval, amelynek csomagterében több mint hetven halott bevándorlóra bukkantak. Az osztrák belügyminisztérium nem erősítette meg a Kronen Zeitung pénteki információját.

A lap úgy tudja, hogy a nagyszabású nyomozás három őrizetbe vételt eredményezett Magyarországon. Azonban továbbra is úgy vélik, hogy a csoportot a háttérből szervezők Romániában lehetnek.

Alexander Marakovits belügyminisztériumi szóvivő pénteken azt közölte, hogy több mint hetven bomló holttestet találtak a nyomozók abban a csempészjárműben, amelyet csütörtökön fedeztek fel az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában. A rendőrség eredetileg ötvenre becsülte a Magyarország felől érkezett teherautóban talált halottak számát, és pontos számot eddig nem közölt.

9.50 - A belügyminisztériumi szóvivő az osztrák APA hírügynökségnek pénteken elmondta, hogy a gépkocsit egy közeli volt állatorvosi intézménybe vontatták, amely megfelelő hűtéssel rendelkezik. A teherautó rakterében talált holttesteket onnan a bécsi törvényszéki orvosszakértői intézetbe viszik további vizsgálatra, amelynek során mindenekelőtt megállapítják majd migránsok halálának okát. A szakértők egyelőre azt feltételezik, hogy fulladás okozta halálukat.

A törvényszéki szakértők ezen felül megpróbálják az áldozatok személyazonosságát is megállapítani. Egyelőre nem tudni azt sem, hogy a menekültek honnan származnak, és pontosan mikor haltak meg.

Sajtótájékoztató csütörtökön KismartonbanHelmut Marban rendőrségi szóvivő az APA-nak megerősítette, hogy a teherautót Nickelsdorfba vitték. Arról nem akart nyilatkozni, hogy az áldozatok között vannak-e gyerekek is. Mint mondta, további kérdéseket a délelőtt 11 órakor tartandó sajtótájékoztatón lehet majd feltenni.

A nyomozók a magyar hatóságokkal együttműködve próbálják felkutatni az elkövető csempészcsoport tagjait. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrfőnök még csütörtökön elmondta, hogy a 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről.

A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át.

Péntek 8.45
- Legfrissebb információink szerint több mint 70 halott volt abban a teherautóban, amelyet csütörtökön találtak Ausztriában.

Több mint hetven áldozat volt a burgenlandi Pandorf közelében megtalált, magyar rendszámú teherautó rakterében - tudtuk meg friss hírként a burgenlandi rendőrség magas rangú illetékesétől, Gerald Pangl-tól.

A részletekről a későbbiek folyamán sajtótájékoztatót is tartanak Kismartonban (Eisenstadt).

Csütörtök 20.35 - Közel kétezer-ötszáz ember, döntő részben menedékkérő indult útnak csütörtökön mintegy ötven busszal Belgrádból északi irányba, a magyar határ felé - közölte az AFP hírügynökséggel a belgrádi buszpályaudvar egyik névtelenül nyilatkozó illetékese. Azt mondta, hogy a buszok Szabadka és Magyarkanizsa felé indultak, és utasaik 10-15 százaléka szerbek, a többiek pedig migránsok voltak. Az első busz hajnali 3.50-kor, az utolsó pedig 20.30-kor indult el.

20.30 - Bősön akarnak tüntetni a bevándorlók ellen

A többségében magyarok lakta dél-szlovákiai Bősön akar tüntetni kedden a bevándorlók ellen a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt Marián Kotleba és pártja, hogy támogassa a "bátor" helyieket, akik népszavazáson utasították el a menekülttábor létrehozását településükön - írja a Felvidék.Ma hírportál csütörtökön. A bősi önkormányzat elhatárolódott a tüntetéstől. Fenes Iván polgármester a pozsonyi Pátria rádió csütörtök reggeli hírfolyamában cáfolta azt a sajtóban megjelent információt, miszerint nem utasította el a tüntetést, illetve későn reagált volna, ezért valósulhat meg az akció. "Az elutasító álláspontomat elküldtem a szervezőknek, más eszközöm nincs arra, hogy megakadályozzam a tüntetést" - fogalmazott a polgármester. Megjegyezte, hogy a hatályos törvények értelmében a tüntetés csak bejelentési kötelezettséggel jár, és ő azt csak indokolt esetben utasíthatja el. "Mivel a művelődési ház parkolója arra hivatott, hogy elsősorban a ház rendezvényeit szolgálja, s kedden is rendezvényre kerül ott sor, ennek alapján utasítottam el a tüntetést, a terület nem alkalmas arra, hogy ott demonstrációt szervezzenek" - mondta a polgármester, aki a rendőrséget is tájékoztatta elutasító álláspontjáról.

Uniós biztosok: megrázó a migránsok halála

Közös közleményt adott ki csütörtökön Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős biztos, melyben "őszintén megrázónak" nevezik a Földközi-tengeren és az osztrák autópályán elhagyott kamionban megtalált bevándorlók halálát. "Ezek sötét bűncselekmények, melyeket minden gátlás nélküli csempészek követnek el" - húzzák alá az uniós politikusok. Timmermans és Avramopulosz kijelentette, hogy közös európai válaszra van szükség a migrációs válság kezeléséhez. "Ez nem osztrák krízis. Nem olasz, francia, német, görög vagy magyar válságról van szó" - áll a biztosok kommünikéjében. A két politikus hangsúlyozza, hogy az európai válaszra tett javaslatát az Európai Bizottság már bemutatta, amely a tengeri jelenlét fokozását, a származási és tranzitországokkal való szorosabb együttműködést, a menekültstátusra nem jogosultak gyorsított hazajuttatását, az egységes szabályok gyakorlati megvalósítását és a frontországokkal való szolidaritást tartalmazza, s újabb intézkedési terveken is dolgozik. "Eljött a közös fellépés pillanata" - jelenti ki Frans Timmermans és Dimitrisz Avramopulosz. A két biztos megállapította, hogy a brüsszeli testület javaslatai közül több is megkapta a tagállamok támogatását. "Az unió 28 tagországának a többi javaslatot is sürgősen fel kell karolnia, azoknak is, akik mindezidáig vonakodnak ettől" - zárta közleményét a két uniós politikus. Szerdán Líbia partjainak közelében mintegy ötven menedékkérő holttestére bukkant egy svéd járőrhajó, amely egyúttal több mint 400 embert partra is szállított a lélekvesztőről. Csütörtökön egy ideiglenes magyar rendszámmal rendelkező, magára hagyott teherautóban találtak legalább húsz holttestet az osztrák hatóságok a magyar határtól Bécs felé tartó autópálya leállósávjában


"A többi, azt hiszem, már a rendőrség dolga" - jegyezte meg. Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőr-főkapitányság szóvivője úgy reagált, hogy a többi rendezvényhez hasonlóan a rendőrség itt is ügyel "a biztonságra és a rendre". A Felvidék.Ma sajtóinformációkra hivatkozva azt írja, hogy kedden mintegy ötszáz tiltakozó érkezhet Bősre, ahol a Duna utcában vonulnának fel, és a kultúrház melletti parkolóban tartanák meg a tüntetést. "Az államfő és a kormány a szemünkbe nevet! Szlovákiába újabb bevándorlókat hívnak! Figyelmen kívül hagyták a bősi népszavazást! Elég volt! Az alkotmány napján cselekednünk kell!" - ezekkel a jelmondatokkal invitálja híveit Kotleba pártja - A mi Szlovákiánk-Néppárt - honlapján a tüntetésekre. A szlovák szélsőségesek kedden előbb Nagyszombatban tartanak tüntetést, majd azt követően vonulnak át Bősre. Marián Kotleba jelenleg a Besztercebányai kerület (megye) elöljárója. A volt pedagógus korábban a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) politikai mozgalom élén állt (2003-2007), amelyet időközben betiltottak a hatóságok. Kotleba egyebek között erőteljesen védelmezi és népszerűsíti a második világháború idején működött szlovák államot, amelyet a történészek többsége fasisztának minősít. Ennek alapján, bár megyei elöljáró, ismételten nem kapott meghívót a szlovák nemzeti felkelés 71. évfordulójának besztercebányai ünnepségére, amelyen szombaton Szlovákia legfelsőbb politikai vezetői is részt vesznek.


20.00 - Másfél-két napja halottak lehettek azok a menekültek, akiknek holttestére csütörtökön bukkantak rá az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban - hangzott el csütörtök este Kismartonban (Eisenstadt) a tragédiával kapcsolatban tartott rendkívüli sajtóértekezleten. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok szerint erre a jármű megtalálásával kapcsolatos, valamint az időjárási körülményekből következtettek. Sok jel utal arra, hogy a menekültek már halottak voltak, amikor a teherautó átlépte a magyar-osztrák határ - mondta Doskozil, aki szerint a halottak száma legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. A rendőrség információi szerint a teherautó szerda reggel 9 óra körül még Magyarországon tartózkodott, a határ közelében. A határ átlépése csütörtökre virradó éjszaka történhetett - közölte a kismartoni rendőrparancsnok.

Péntekre ígérik az osztrák hatóságok az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban csütörtök délelőtt talált halottakkal kapcsolatos további információkat.

Az Eisenstadtban tartott csütörtök esti, rendkívüli sajtóértekezleten Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok közölte, hogy a magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművet a Pándorfalu (Parndorf) közelében lévő autópálya-szakasz leállósávjából délután Nickelsdorfba vontatták, és ott egy helyi csarnokban már az esti órákban hozzákezdenek a teherautó felnyitásához. A rendőrparancsnok kijelentette: a hatóságok arra számítanak, hogy péntek délutánig információkkal szolgálhatnak az áldozatok pontos számáról, állampolgárságáról, neméről és minden valószínűség szerint a halál okáról Megerősítette: a halottak a legnagyobb valószínűség szerint menekültek, számuk legkevesebb húsz, de elérheti az ötvenet is. A holttesteket Bécsbe szállítják, hogy ott azonosítsák őket. A 7,5 fél tonnás teherautó feltehetőleg a szerda kora reggeli órákban indult Budapestről. A járművet szerdán reggel 9 óra körül a magyar-osztrák határnál látták, a határt feltehetőleg csak éjjel lépte át.

Csütörtök reggel öt és hat óra között észlelték a járművet a Neusiedl (Nezsider) és Pándorfalu (Parndorf) közötti A4-es autópályaszakaszon. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. Figyelembe véve jelenlegi időjárási körülményeket és az teherautó megtalálásának körülményeit, a jármű raktérben lévő menekültek már másfél vagy két napja halottak voltak, a rendőrségi vezető tájékoztatása szerint már akkor nem voltak életben, amikor átlépték az osztrák határt. A hűtőkocsi nem egy olyan jármű, amelyet jellemzően az embercsempészek használnak. A vezetőfülke nem volt lezárva, a hátsó rakodóajtót az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag által értesített rendőrök feszítették fel. A járművet megtaláló rendőrök szeme elé olyan kép tárult, amely alapján "ezer százalékig biztos volt, hogy nincsen túlélő" - nyilatkozta a rendőri vezető. A burgenlandi tartományi rendőrparancsnok megköszönte a magyar hatóságok együttműködését, Magyarországról ketten érkeztek Ausztriába, hogy az osztrák rendőrség munkáját segítsék. A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik - jelentette az osztrák hírügynökség. Ausztriát megrázta a hír, miniszterek, politikai és kulturális élet képviseli mind hangot adtak annak, hogy mennyire megdöbbentette őket a tragédia. Heinz Fischer államfő szerint elsősorban a menekültprobléma gyökerei ellen kell küzdeni, és az embercsempészek ellen kell felvenni a harcot. Ugyanezt sürgette a kancellár és alkancellár is


17.40 - Összefoglaló

Számos menekült holttestére bukkantak egy csempészjárműben az osztrák A4-es autópálya egyik leállósávjában csütörtökön - közölte a burgenlandi tartományi rendőrparancsnokság. Az osztrák hatóságok délutáni közlése szerint legalább húsz menekült fulladhatott meg az autópályán sorsára hagyott, magyar rendszámú teherautóban, de a halottak száma elérheti akár az ötvenet is. Az APA osztrák hírügynökség úgy értesült, hogy a Pándorfalu (Parndorf) közelében veszteglő, zárt kocsiszekrényű teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant rá csütörtök délelőtt. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján megerősítette azokat a jelentéseket, amelyek szerint a jármű magyar rendszámmal rendelkezik. Közölte, hogy a rendszámot egy román állampolgár váltotta ki Kecskeméten.

A Miniszterelnökség vezetője kijelentette: a minden valószínűség szerint illegális bevándorlók holttestét rejtő járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták. A kismartoni (eisenstadti) államügyészség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. A helyi hatóságok szerint a jármű vezetőjének egyelőre semmi nyoma sincs. Feltételezések szerint a sofőr elmenekült a helyszínről, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik - jelentette az osztrák hírügynökség.

Halott migránsokat találtak egy magyar rendszámú teherautóban Ausztriában


Délutáni hírek szerint a korábban hűtőkamionként használt, az autópálya egyik leállósávjában veszteglő járművet rendőrautók kíséretében elvontatták a Bécstől mintegy negyven kilométerre lévő helyszínről. Azt nem közölték, hogy hová vontatták a járművet, a hatóságok csupán annyit mondtak, hogy megfelelő helyszínt keresnek. Megerősítették, hogy a halottak azonosítása egyelőre nem kezdődött meg, ahhoz csak a célállomáson kezdenek hozzá. Egyes hírek szerint a célállomás egy közeli hangár volt. A kismartoni hatósági csoport vezetője, Johann Fuchs közölte, hogy legalább húsz menekült fulladhatott meg, továbbá, hogy az állampolgárságukra, korukra, valamint a halál lehetséges okára vonatkozó adatokat később hozzák nyilvánosságra. Az ezzel kapcsolatos munkálatokban törvényszéki orvosok is részt vesznek. Fuchs nem tudta megmondani, hogy mindez meddig tart, ez - mint hozzátette - nem is becsülhető meg. "Hasonló esettel ugyanis még nem találkoztunk" - fogalmazott a hatósági vezető. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok sajtóértekezletén további részletekkel szolgált.

Szavai szerint a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. A holttestek állapota arra utal, hogy akár már napokkal korábban meghalhattak. Doskozil kijelentette: a tragédia nyilvánosságra kerülése után több osztrák tartományban felerősödtek a határellenőrzést követelő hangok. Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) emberkereskedelem és -csempészet ellen küzdő központi egységének vezetője azt mondta, hogy napokig eltarthatnak a helyszínelési munkálatok. A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban. A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - írta az Aktuality.sk pozsonyi hírportál. A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfő-helyettes, pénzügyminiszter. "Ez a tragédia mindnyájunkat érint" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter. A miniszter a nemzetközi vonatok és a magyar-osztrák határvidék osztrák oldalának fokozottabb ellenőrzését ígérte. "Az is fontos számunkra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtörténjenek a törvényi változtatások az embercsempészek elleni hatékonyabb küzdelem jegyében" - mondta. A tárcavezető hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak Ausztria, hanem a másik 27 EU-tagállam is keményen lépjen fel az embercsempészek ellen. Azt javasolta, hogy mihelyt lehetséges EU-kirendeltségeket állítsanak fel, ahol a menekültek azonnali védelmet élveznek. A tragédiára azonnal reagáltak a Bécsben rendezett Nyugat-Balkán konferencián részt vevő külföldi vezetők is. Mindenkit megrázott a katasztrófa híre - jelentette ki Angela Merkel német kancellár. "A történtek arra intenek bennünket, hogy a bevándorlás ügyét mielőbb rendeznünk kell és megoldást kell találnunk, mégpedig európai szellemben" - tette hozzá a kancellár, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban a szolidaritás szellemének szükségességét. Merkel figyelmeztetett arra, hogy a menekültpolitika területén az Európai Unió tagállamai nem dolgozhatnak egymás ellen. "Szilárd meggyőződésem, hogy Európa - gazdag kontinensként - képes a probléma megoldására" - jelentette ki. Angela Merkelhez hasonlóan nyilatkozott az osztrák kancellár is. Werner Faymann hangsúlyozta: a tragikus eset ismét bizonyítja, hogy az emberéletek megmentése érdekében mennyire szükséges a bűnözés, illetve az embercsempészet elleni harc. Az Európai Uniónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy leszámoljanak az embercsempészekkel - jelentette ki Faymann, hangsúlyozva a külső határok biztonságosabb védelmének, valamint a menekültek Európán belüli méltányos elosztásának szükségességét is.17.30 - A magyar rendőrség segíti az osztrák hatóságok nyomozását az A4-es autópályán, Ausztriában megtalált teherautó ügyében, amelyben holttesteket találtak - közölte csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Fügedi-Bognár Kinga, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletvezetője. Elmondta: Papp Károly országos rendőrfőkapitány csütörtök délután egyeztetett az osztrák rendőrség vezetőjével és felajánlotta segítségét, hogy mielőbb a tettes nyomára bukkanjanak.

Legutóbbi számítások szerint Magyarországnak több mint 15 milliárd forint többletköltséget jelent az illegális bevándorlás ilyen mértékű növekedése - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön újságíróknak. Hozzátette: ezt még napi 1200 illegális bevándorló érkezésével kalkulálták, mostanra számuk meghaladja a napi 1800-at, eddig az idén mintegy 140 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra.


Fügedi-Bognár Kinga bejelentette: Papp Károly a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodáját bízta meg azzal, hogy együttműködjön az osztrák hatóságokkal. Hangsúlyozta: az ügyben a nyomozást az osztrák rendőrség folytatja, így további információkkal nem tud szolgálni. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délután jelentette be, hogy magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak csütörtökön az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták.

Lázár János elmondta: az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg. Hozzátette, vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni.

Ez a rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben - hangsúlyozta a miniszter. Az ügyben csütörtök késő délután az osztrák rendőrség is tájékoztatót tart Eisenstadtban.


17.00 - Lázár: magyar rendszámú teherautóbantaláltak holttesteket

Magyar rendszámú az a tehergépjármű, amelyben számos holttestet találtak csütörtökön az osztrák A4-es autópályán, a rendszámot román állampolgár váltotta ki Kecskeméten, a járművet pedig vélhetően szlovák cégtől vásárolták - közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter budapesti sajtótájékoztatóján. Az ügyben délutánra ígért részletes rendőrségi közlést.

Lázár János elmondta: az osztrák rendőrség már tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg. Hozzátette, vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni. E rendkívüli eset is rávilágít arra, hogy a bevándorlási helyzet nagymértékben romlott az elmúlt hetekben - hangsúlyozta a miniszter. A tárcavezető az illegális bevándorlás témájában arról is beszélt szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján, hogy a magyar kabinet szerint - az elmúlt 48 órában történtek fényében - szükség lesz a honvédségre a határ védelméhez.

Bukarest megerősíti a román-szerb határt

A bukaresti hatóságok megerősítik a román-szerb határ védelmét - jelentette be Gabriel Oprea, a belügyi tárcát is vezető román miniszterelnök-helyettes csütörtökön. Oprea több mint 30, a rendkívüli helyzetek kezelésében illetékes intézmény vezetőjével tanácskozott a kormány székházában az ország határai közelében zajló migrációs jelenségről, azokról az esetleges kockázatokról, amelyekkel Románia szembesülhet az európai migrációs válság miatt.


Az ehhez szükséges jogszabályi feltételekről zajlik a kodifikációs munka, de szerinte alkotmánymódosításra nincs szükség. Hozzáfűzte, hogy minél előbb nagyobb rendőri erőket is össze kell vonni a magyar-szerb határon. Közölte továbbá: a kormány még a héten megbíz egy nemzetközi ügynökséget, hogy a tranzitországokban és várhatóan a származási országokban is folytasson tájékoztatást arról, hogy Magyarország biztonsági határzárral védi déli határát. E kampány költségét több millió euróra tette. A Miniszterelnökség vezetője megjegyezte egyúttal, felmerült, hogy a déli határon a kettős zár, azaz a NATO-háló és a biztonsági határzár között más biztonsági eszközt is bevessenek. "Ha a magyar kormány nem tesz lépéseket - a törvényhozással közösen - az ország déli határának védelme érdekében, akkor az év végére akár a 300 ezret is elérheti vagy meghaladhatja" azok száma, akik Magyarországon keresztül akarnak bejutni Nyugat-Európába - hívta fel a figyelmet Lázár János, aki a szerb hatóságok jelentése alapján jelezte, csak a következő napokban 6-8 ezer ember érkezhet a magyar határhoz. Szavai szerint a magyar kabinet helyzete nem könnyű, mert "igen erős, egyre agresszívabb a nyomás a déli határon, hogy bejöjjenek a bevándorlók".

A miniszter tudatta továbbá, hogy konzultáltak a német kormánnyal a Szíriából érkezők ügyében, amellyel kapcsolatban Berlin arról tájékoztatott, hogy a Szíriából érkező menekültek kérelmét is elbírálják a német hatóságok, ezt csak időben halasztják el. A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli, közös tanácskozásának összehívását szeptember 1-jére, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. Kezdeményezi a kormány azt is - folytatta -, hogy a parlament a jövő csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén a képviselők vitassák meg a déli határ védelme érdekében tett eddigi és további lépéseket is. A kapcsolódó törvénycsomagot pénteken nyújtja be az Országgyűlésnek az igazságügyi miniszter. Az ülésen dönthetnek a büntető törvénykönyv szigorításáról, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be a tiltott határátlépésre vagy a határzár megrongálására vonatkozóan, jelentősen szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kiutasítás szabályait és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan. A kormány kezdeményezi a büntetőeljárási törvény módosítását is, hogy a bevándorlással összefüggő cselekmények elkövetőivel szemben minél gyorsabban le lehessen folytatni a bírósági eljárást - mondta Lázár János, aki a menedékjogi és a polgári perrendtartásról szóló jogszabály módosítását is felvetette. Emellett jelezte: törvényben szabályoznák a tranzitzónákra vonatkozó rendelkezéseket is. Magyarország kifejezetten sérelmezi, hogy az Európai Unió lényegében nem ad segítséget ahhoz, hogy képes legyen a schengeni határ védelmét ellátni - mondta a miniszter. Lázár János szégyenletes eljárásnak minősítette, hogy az Európai Bizottság kihagyja Magyarországot a más országoknak járó támogatásokból. A miniszterelnök arra utasította Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Berlinnel és Brüsszellel és adjon soron kívüli tájékoztatást az elmúlt 48 órában a magyar-szerb határon kialakult helyzetéről. Mint mondta, a bevándorlók közel 10 százaléka csinálja végig a regisztrációs folyamatot, 90 százalék viszont azonnal távozik. Utóbbiak közül sokan egyre agresszívabbak, megtagadják a hatóságokkal való együttműködést - mutatott rá. A tárcavezető értékelése szerint az elmúlt napok eseményei világosan bizonyítják, hogy az unió képtelen megvédeni Európa határait, gyenge hozzá.Halott migránsokat találtak egy magyar rendszámú teherautóban Ausztriában16.50 - Az osztrák hatóságok legfrissebb adatai szerint legalább húsz menekült fulladhatott meg az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott, csütörtökön megtalált teherautóban, de a halottak száma elérheti akár az ötvenet is. A korábban hűtőkamionként használt, az autópálya egyik leállósávjában veszteglő járművet rendőrautók kíséretében elvontatták a Bécstől mintegy negyven kilométerre lévő helyszínről. Azt egyelőre nem közölték, hogy hová vontatták a járművet, a hatóságok csupán annyit mondtak, hogy megfelelő helyszínt keresnek.

Megerősítették, hogy a halottak azonosítása egyelőre nem kezdődött meg, ahhoz csak a "célállomáson" kezdenek hozzá. Ennek megfelelően az illetékes kismartoni (eisenstadti) hatósági csoport vezetője, Johann Fuchs arra utalt, hogy legalább húsz menekült fulladhatott meg a teherautó zárt kocsiszekrényében, továbbá az áldozatok nemzetiségére, korára, valamint a halál pontos okára vonatkozó adatokat később hozzák nyilvánosságra. Az ezzel kapcsolatos munkálatokban igazságügyi orvosszakértők is részt vesznek. Fuchs nem tudta megmondani, hogy mindez meddig tart, ez - mint megjegyezte - nem is becsülhető meg. "Hasonló esettel ugyanis még nem találkoztunk" - fogalmazott a hatósági vezető.

Az APA osztrák hírügynökség jelentése szerint a kismartoni államügyészség felvette a kapcsolatot a magyar hatóságokkal. A jármű ugyanis magyar rendszámú volt, amit egyébként Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősített Budapesten. A teherautó magyar rendszámát egy román állampolgár váltotta ki. A kamiont vélhetően egy szlovák cégtől vásárolták. A hírügynökség szerint a jármű vezetőjének továbbra sem akadtak nyomára. "Mindent megteszünk a sofőr és lehetséges segítői kézre kerítésére" - fogalmazott Fuchs, aki szerint nem tudják azt sem, hogy a jármű mióta vesztegelt az A4-es autópálya leállósávjában. Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok sajtóértekezletén további részletekkel szolgált. Szavai szerint a teherautó hátsó ajtaja nyitva volt. A holttestek állapota arra utal, hogy akár már napokkal korábban meghalhattak. Doskozil kijelentette: a tragédia nyilvánosságra kerülése után több osztrák tartományban felerősödtek a határellenőrzést követelő hangok.16.25 - Osztrák rendőrparancsnok: akár ötvenen is megfulladhattak

Akár ötven menekült is megfulladhatott az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban - közölte Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtökön sajtótájékoztatón, Kismartonban (Eisenstadt). Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a Pándorfalu (Parndorf) közelében, a leállósávban veszteglő, valószínűleg már előző nap sorsára hagyott teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag egyik munkatársa bukkant csütörtök délelőtt. Feltűnt neki, hogy valami szivárog a járműből, mint kiderült, a folyadék már bomlásnak indult holtestekből származott. A hét és fél tonnás járműben nem találtak túlélőt. A rendőrség válságstábot alakított, az osztrák hatóságok a magyar biztonsági erőkkel együttműködésben nagy erőkkel keresik a jármű sofőrjét. A magyar rendszámú, korábban hűtőkamionként használt járművön egy szlovák, csirkehússal kereskedő cég felirata olvasható.

"Ez a tragédia mindnyájunkat érint" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, és leszögezte: "az embercsempészek bűnözők. És aki még mindig úgy gondolja, hogy a menekültek jámbor segítőiről van szó, azon nem tudunk segíteni". Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ugyancsak megerősítette, hogy a jármű magyar rendszámmal rendelkezik, és a rendszámot egy román állampolgár váltotta ki. Hozzátette, a kamiont vélhetően egy szlovák cégtől vásárolták. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet. Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) emberkereskedelem és -csempészet ellen küzdő központi egységének vezetője azt mondta, napokig eltarthatnak a helyszínelési munkálatok. A kamiont és a környékét aprólékosan átvizsgálják - tette hozzá. A hatóságok csütörtökön délután fokozatosan haladtak előre a járműben, ezért nem tudták megmondani a halottak pontos számát. Az osztrák rendőrök kedden elfogtak három embercsempészt Bruck An der Leitha (Királyhida) közelében A4-es autópályán. Az általuk szállított migránsok elmondták, hogy a jármű rakterébe zsúfolták őket és "alig kaptak levegőt".

Többször is hiába könyörögtek a jármű vezetőjének, az megállás nélkül hajtott a szerb határtól Ausztriába. Mikl-Leitner a nemzetközi vonatok és a magyar-osztrák határvidék osztrák oldalának fokozottabb ellenőrzését ígérte. "Az is fontos számunkra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtörténjenek a törvényi változtatások az embercsempészek elleni hatékonyabb küzdelem jegyében" - mondta. A tárcavezető hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak Ausztria, hanem a másik 27 EU-tagállam is keményen lépjen fel az embercsempészek ellen. Azt javasolta, hogy mihelyt lehetséges EU-kirendeltségeket állítsanak fel, ahol a menekültek azonnali védelmet élveznek.


16.00 - A Hyza nagytapolcsányi (Topolcany) központja csütörtök délután közölte: az Ausztriában talált tehergépkocsi azon 21 autó közé az autók tartozik, amelyeket 2013 és 2014 folyamán a cég eladott.  
   
"Sajnos néhány kocsi valószínűleg rossz kezekbe került" - jegyezte meg Mikulás Sranko, a Hyza szóvivője. Hozzátette: a cég azt már nem figyelte, hogy az új tulajdonos mit csinál a kocsin lévő Hyza-reklámokkal. Sranko megerősítette az Agrofert szóvivőjének közlését, amely szerint a Hyza jelenlegi autói az ellenőrző rendszer szerint mind Szlovákia területén találhatóak. 

15.35 -   Gerald Tatzgern ezredes, az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt) emberkereskedelem és -csempészet ellen küzdő központi egységének vezetője azt mondta, napokig eltarthatnak a helyszínelési munkálatok. A kamiont és a környékét aprólékosan átvizsgálják - tette hozzá.  
   
Mikl-Leitner a nemzetközi vonatok és a magyar-osztrák határvidék osztrák oldalának fokozottabb ellenőrzését ígérte. "Az is fontos számunkra, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtörténjenek a törvényi változtatások az embercsempészek elleni hatékonyabb küzdelem jegyében" - mondta.  
   
A tárcavezető hangsúlyozta, fontos, hogy ne csak Ausztria, hanem a másik 27 EU-tagállam is keményen lépjen fel az embercsempészek ellen. Azt javasolta, hogy mihelyt lehetséges EU-kirendeltségeket állítsanak fel, ahol a menekültek azonnali védelmet élveznek

15.23 - A szlovák rendőrség készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az osztrákoknak az osztrák A4-es autópályán elhagyott teherautóban holtan talált menekültek tragédiájának felderítésében - közölte Michal Slivka, a szlovákiai országos rendőrigazgatóság szóvivője csütörtökön Pozsonyban.   
   
A halott menekültekkel teli teherautónak ugyan magyar rendszáma volt, de a kocsin az észak-szlovákiai Zsolna mellett működő Hyza húsüzem logója, valamint több szlovák nyelvű reklámfelirat látható - mutatott rá az Aktuality.sk pozsonyi hírportál.   
   
A reklámfeliratok alapján a prágai CTK hírügynökség szerint valószínű, hogy a teherautó valamilyen módon összefüggésbe hozható a Hyza húsfeldolgozó üzemmel. A Hyza 2006 óta a csehországi Agrofert mezőgazdasági és élelmiszeripari csoport része, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.    
   
Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a hírekre reagálva közölte: nem valószínű, hogy az Ausztriában talált teherautó jelenleg a Hyza tulajdonában van.  
   
"A cégnek hat kocsija van, a mozgásukat ellenőrző rendszer szerint jelenleg mind Szlovákia területén találhatóak. A Hyza ráadásul nem szállít árut Ausztriába. Meglehet, hogy olyan kocsiról van szó, amelyet korábban eladtunk, de az új tulajdonos még nem ragasztotta le a régi reklámokat. Ezt a feltételezést azonban még ellenőrizni kell"  - mondta Hanzelka újságíróknak.


15.00 - Angela Merkel Bécsben: mindenkit megrázott a katasztrófa híre

Mindenkit megrázott az osztrák autópályán történt, akár ötven menekült halálát is követelő katasztrófa híre - jelentette ki csütörtök délután a Bécsben tartózkodó Angela Merkel német kancellár.   
   
"Természetesen valamennyiünket megrázott a hír" - fogalmazott az osztrák fővárosban zajló Nyugat-Balkán konferencián részt vevő Merkel.  
   
"A történtek arra intenek bennünket, hogy a bevándorlás ügyét mielőbb rendeznünk kell és megoldást kell találnunk, mégpedig európai szellemben" - jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban a szolidaritás szellemének szükségességét.
 

Román állampolgár váltotta ki Kecskeméten annak a teherautónak a rendszámát, amelyben számos holttestet találtak az osztrák A4-es autópályán - közölte Lázár János miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. A Miniszterelnökség vezetője hozzátette, a járművet vélhetően szlovák cégtől vásárolták.

 

Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ö
Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Roland Schlager).

 


Akár ötven menekült is megfulladhatott az osztrák A4-es autópályán sorsára hagyott teherautóban - közölte Hans Peter Doskozil burgenlandi tartományi rendőrparancsnok csütörtökön sajtótájékoztatón, Kismartonban (Eisenstadt).

"Ez a tragédia mindnyájunkat érint" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter, és leszögezte: "az embercsempészek bűnözők. És aki még mindig úgy gondolja, hogy a menekültek jámbor segítőiről van szó, azon nem tudunk segíteni".

A kisteherautó magyar rendszámmal közlekedett, amit Lázár János is megerősített.

 

 

 

Egy teherautó áll az A4-es autópálya leállósávjában Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti
 Egy teherautó áll az A4-es autópálya leállósávjában Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/AP/Ronald Zak)

 


"Az osztrák rendőrség tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg" - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hozzátéve: vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul, akik Magyarországon keresztül vagy magyar közreműködők segítségével próbáltak Nyugatra jutni.

A sofőr elmenekült.

Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a Pándorfalu (Parndorf) közelében, a leállósávban veszteglő, sorsára hagyott teherautóra az osztrák autópályát üzemeltető Asfinag munkatársai bukkantak csütörtök délelőtt. Az A4-es a magyar határnál csatlakozik az M1-es autópályához, és Bécsbe vezet.

Az krone.at első információi szerint a járművet Nezsider (Neusiedl am See) és Pándorfalu (Parndorf) között állították meg.

Az osztrák rendőrség kedden három embercsempészt vett őrizetbe, akik szintén egy teherautóban szállítottak 34 menekültet, köztük 10 gyereket. A menekültek azt mondták: bezsúfolták őket a raktérbe, ahol alig kaptak levegőt. Hiába könyörögtek, a sofőr így vitte őket a szerb-magyar határtól Ausztriáig mindenféle megálló vagy pihenő nélkül.

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Laktanya-vásárlási ügyét huszonhárom év alatt sem tudja lezárni a soproni Hujber János

Legutóbb a belügyminiszternek írt levelet a soproni Hujber János, hogy megoldódjék a huszonhárom éve… Tovább olvasom