Kisalföld logö

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -1°C | 12°C Még több cikk.

Négy centis repeszgránátot emeltek ki a Fertő tóból - fotó

Fokozott biztonsági intézkedések közepette fésülték át a Fertő tó egyik védett területét. Onnan korábban gránátmezőt és egyéb második világháborús lőszert jeleztek. Most egy darab légvédelmi repeszgránátot találtak.
A Fertő tóra a Hansági-főcsatornán jutott ki a Magyar Honvédség Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárokból, tűzszerészekből, egészségügyisekből, sofőrökből álló tizenöt fős egysége. Az ő feladatuk a robbanótestek felkutatása, hatástalanítása, megsemmisítése. Ők ellenőrzik és szükség szerint mentesítik a lőszerektől a hajózható vízi utakat is. Ezúttal a Fertő tó medrének egy részét kellett átfésülniük egy korábbi bejelentés után.

A keddi tűzszerészakciónak végül nagyobb volt a füstje, mint a lángja. Mindössze egy darab négy centiméter átmérőjű magyar légvédelmi repeszgránátot kellett kiemelniük és megsemmisíteniük a tó megadott részéből.
Hárman a tizenöt fős egységből: balról Márfi Attila őrnagy, a kihelyezett részleg parancsnoka; mellette Tarlós Vince és Kelemen Ferenc. Fotó: G. M.

 – A számunkra megjelölt területet száz méter sugarú körben vizsgáltuk át, speciális víz alatti fémkeresőkkel – nyilatkozta a Kisalföldnek Márfi Attila őrnagy, a tegnapi akció parancsnoka. – Több kisebb jelet fogtunk, amelyek vasdaraboktól, egyéb fémtől származtak, de más robbanószert nem találtunk.

Korábban írtuk, hogy munkálatok kezdődtek a Fertő tó egykori magyar–osztrák határt jelző oszlopainak megjelölésére, a későbbi kiemelés megkönnyítésére. Akkor a Fertő Tavi Speciális Kutató és Mentő Vízi Polgárőrség munkáját segítő szonárhajó nagy mennyiségű fémtárgyat jelzett. Egyik búvárjuk lemerült, s felhozott közülük egyet, amely egy második világháborús gránátra emlékeztetett. Ezt követően jelezték a rendőrségnek, hogy a tűzszerészek szakértő munkájára lesz szükség azon a területen.

Dr. Markovics Zita főhadnagy, a tűzszerész- és hadihajós ezred szóvivője hozzátette: ezzel a Fertő tavi ügyet lezárták. Mindazonáltal ha bárhol robbanótesthez hasonló tárgyat találnak, továbbra is várják a bejelentéseket a 06-1/410-9790-es központi telefonszámukon.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronba megérkezett a város 12 méter magas karácsonyfája - videó, fotók

Sopronba megérkezett a város 12 méter magas karácsonyfája - videó, fotók
A hatalmas fát traktorral szállították a város központjába kedden délelőtt. Tovább olvasom