Kisalföld logö

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 1°C | 10°C Még több cikk.

NAV: Elévülés miatt is le lehet kerülni az adóslistáról

Megyénkben, az idei első fél évben a NAV mintegy 8 milliárd forint adóhátralékoz hajtott be. A kinnlevőség ennél sokkal több.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal hátrom havonta közzéteszi a magánszemélyek esetében a 10 millió forintot, a cégeknél pedig a 100 millió forintot meghaladó adóhátralékkal rendelkezők listáját. 

A legfrissebb összeállítást szemügyre véve kiderült, több megyénkbeli személy, illetve vállalkozás szerepel a listán. Mások nevét – köztük olyanokét, akik éveken át folyamatosan szerepeltek rajta – nem találtuk.

- A negyedévi listáról akkor kerül le az érintett, ha a tartozását ezen időszak alatt rendezte, illetve az tíz-, illetve százmillió forint alá csökken - közölte megkeresésünkre Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatójának sajtószóvivője. - Fő szabályként elmondható, hogy esedékesség naptári évének utolsó napjától számított öt év elteltével a tartozás elvéül. Bizonyos esetben ez hat hónappal meghosszabbítható. Tehát, ezen idő elmúlta után is lekerülhet az illető a listáról.

Adótartozással rendelkező adózók (nem magánszemélyek)

Adótartozással rendelkező magánszemélyek


Kovács Mária hozzátette, az adóhatóság mindent megtesz azért, hogy a törvényi határidőn belül az állami költségvetést megillető adóforintokat beszedje. Az adós jövedelmi viszonyát időről-időre felülvizsgálja. Amennyiben itt pozitív változás áll be, akkor újra és újra megpróbálkoznak a behajtással.

- A NAV-nak lehetősége van a cégek esetében végrehajtási eljárást kezdeményezni - folytatta a sajtószóvivő. - A bankszámlán inkasszót nyújthat be, a magánszemélyek esetében a munkáltató felé jövedelem letiltást kiadni. A földhivatali nyilvántartásban már meglévő jelzálogtól függetlenül jelzálogot jegyeztethet be. Lehetőség van még értékesíthető ingó-, vagy ingatlan tulajdon elárverezésére. Végső esetben az adóhatóság, mint hitelező kezdeményezheti a gazdasági társaságok felszámolását.

Mint megtudtuk, a NAV megyénkben, az idei első félévben mintegy nyolcmilliárd forint adóhátralékot hajtott be, de a kinnlévőség azonban így is tetemes. Az adózási fegyelem az országos átlaghoz képest egyébként nálunk kedvezőbb.

- Egy vállalkozás megszűnése önmagában nem jelenti azt, hogy az általa felhalmozott adótartozás is elveszett - tudatta Kovács Mária. - Egyik jellemző példa a betéti társaságoké, ahol a beltag magánszemély teljes magánvagyonával felel a tartozásokért.

Olvasóink írták

 • 7. kune 2012. augusztus 03. 19:21
  „538.
  És hosszú évek óta itt.
  Gondolom, majd neki is elévül. :-(”
 • 6. Kukac40 2012. augusztus 03. 19:12
  „Aki azért felelős, hogy ez ne történhessen meg azt ültessék börtönbe korrupció miatt. A NAV munkatársainak el kellene végezniük a munkájukat és akkor ez nem lenne. Sokan kapnak zsebbe "aprót", hogy ne kerüljenek előtérbe az ilyen nagyságrendű hátralékok. Egy időben azt mondták, hogy adó, és közteher tartozás nem évül el, és öröklődik. Akkor ezzel most mi is van? A városban több cég is Budapestre van bejegyezve, így nem szerepelnek ebben a felsorolásban, pedig lenne mit behajtani. Összefonódásról, csalássokról nem is beszélve.”
 • 5. hideme 2012. augusztus 03. 15:47
  „2 nága: cég esetében azért nem egészen ilyen egyértelmű. Meg tudnak a partnerek fektetni egy kisvállalkozást pillanatok alatt, anélkül, hogy bármit is tudnál tenni ellene. Elég egy nagyobb meló, amibe beszállítasz anyagot, azt kifizeted a beszállítóidnak, elfogy a pénzed. A munka végén kiszámlázod az ügyfélnek, aki cseszik kifizetni, és lelép a színről. Következő hónap 20-án kopogtat a NAV az ÁFÁ-ért, és máris készen vagy. Ha még esetleg tartozol a beszállítóidnak, azok simán felszámoltatnak. És te semmit nem tudsz ellene tenni. Ez megy ma itthon.”
 • 4. PUD 2012. augusztus 03. 14:25
  „Érdekes név a listában, lekéshetett egy határidőt?
  WALTER DEZSŐ PÉTER 9400 SOPRON CSÁVAI UTCA 4.”
 • 3. háté 2012. augusztus 03. 14:04
  „Engem 1990-ben megbüntettek 2.000Ft-ra, 1999-ben tehát 9-év múlva; -közel 9.700Ft -t /kilencezerhétszáz/kellet befizetnem, különben "végrehajtanak"!
  A 2.000Ft- /kétezer/ nem évül el, csak a 10-100 milliók?”
 • 2. nága 2012. augusztus 03. 13:44
  „Az adósok nevét tegyék közzé minden fórumon! Hadd lássa-hallja mindenki. Az meg felháborító és megváltoztatandó, hogy 5 év után elévülhessenek az adósságok!!! Csak olyan vállalkozást lehessen indítani, amelyben a tulajnak teljes magánvagyonával kelljen felelni a cégért, de még a közvetlen hozzátartozóinak, örököseinek is. Akkor majd meggondolnák magukat a szemét sumákolók.”
 • 1. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 03. 12:50
  „Akkor a bankok megint győztek,mert olyat még nem hallottam,hogy a bank követelése elévül!!!! Az állam a bankok követeléseit jobban védi,mint az állam felé fennálló tartozást!! ELGONDOLKOZTATÓ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisláma született Fertőszentmiklóson - fotók

A fertőszentmiklósi Fekete István „farmján" hat éve él egy lámapár. A napokban született meg… Tovább olvasom